Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Toplumsal üniforma alerijisi

Üniversite ve statlarda , üniversite ve yükseköğretim yurtlarında özel güvenlik görevlilerinin yerine "koruma memurları" getirilecek.

Bu koruma memurları, polise yardımcı statüde olacak. 2 yıllık meslek yüksek okulu ve lise mezunlarından seçilecek memurlar, özel olarak eğitilecek. Delil toplayabilecekler ve kolluk kuvvetleri bölgeye intikal edene kadar gerekli müdehaleyi yapabilecekler. Özlük hakları polis ile aynı olacak fakat üniformaları farklı olacak.

İçişleri Bakanı Güler'in verdiği bilgiye göre, polisin kendi karakolunu bile bu memurlar koruyacak.

2012 yılı gerginlikler yılı ilan edilmişken bu karar yerinde bir karar.

Bu "koruma memurları" görev başı yapmadan çevreyi korkuları saldı. "Üniversitede polisin ne işi var?" nidaları yükselmeye başladı. Çünkü; toplumsal üniforma alerjimiz var!

Üniformalı birini görünce, yasalar doğrultusunda müdahale yetkisi bulunan biriyle burun buruna kalınca aman evlerden ırak diyecek duruma geliyoruz.

Koruma memurları üniversitede neden istenmiyor?

Gerekçeleri, dinleniyor muyum – izleniyor muyum korkusu olacakmış öğrencinin içinde...

Öğrenci, neden izlenmekten korksun? Kopya çektiği ortaya çıkacak diye mi, yaptığı dedikodular duyulacak diye mi, hangi hocaya ne kadar gıcık olduğunu anlattığı ortalığa yayılacak diye mi?

Öğrenci, neden dinlenmekten korksun? Sevgilisiyle olan konuşmaları ailesine iletilecek diye mi? Ders notları duyulacak diye mi?

Yoksa saman altından yürüttüğü sular gün yüzüne çıkar diye mi?

"Üniversiteler her fikrin serbestçe konuşulup tartışıldığı ortamlardır. Bilim yuvalarıdır. Üniversiteye en son girecek kişi polistir. "

Kendi ağzınızla söylüyorsunuz efendim!

Ünivesiteler ilim irfan yerleridir. Eylemin değil, eğitimin – eylemcinin değil öğrencinin olması gereken yerlerdir. Siz öğrenciyi eylemci yapmaz , eğitimi bırakıp eylem yapmazsanız poliste üniversiteleri doldurdurmaz.

Peki polis neden üniversiteye giremiyor? Polis neden üniversiteyi, bilim yuvasını koruyamıyor?

Polis, devletin adamı demekmiş. Devletten biri demekmiş. Üniversiteli bu devletin adamı kapıda dikilince geriliyormuş efendim!

İnsan kendi devletinin yasalarını koruyan adamdan korkar mı?

Yasal olan işlerle uğraşan, yediği yemediği önünde olan, fikrindeki zikrinde olan yasalardan polisten korkar mı?

Özel güvenlik olsun niye dayatılıyor?

Özel güvenlik ile öğrenciler arasında sorun çıkmıyormuş. Ama polis ile öğrencinin arasındaki sürtüşme bitmiyormuş. Gerginlikler polisin gelmesiyle başlıyormuş.

Allah allah, benim bildiğim polis gerginlik olmayan bölgeye gitmez. Kavga – gürültü çıkarmaya , milletin sinirlerini bozmaya değil sakinleştirmeye , halk huzurunu sağlamaya gider. Bugüne kadar gerginlik yaratmak için görev başı yapmış polis görmedim, duymadım.

Gelelim özel güvenlik ile öğrencilerin ilişkilerine.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önüne nohut pilav arabalarıyla gelen eylemciler, “GDO’lara da masallara’da karnımız tok” pankartı açarak basın açıklaması yapmak istedi. Eyleme özel güvenlik görevlileri müdahale etti.

Bu haberi bir araştırın derim. Yada daha dikkat çekicisini anlatayım ben sizlere.

Tarihler 11 Mart 2013. Yer Eskişehir'deki Osmangazi Üniversitesi. Yemek zammını protesto etmek isteyen bir grup öğrenci, okulda eğitim gören diğer arkadaşlarına ekmek arası hazırladıkları sandeviçleri dağıtmak istiyor. Özel güvenlik müdahale ediyor! Hem de ne müdahale efendim!

Üstelik ortada taş atan üniversiteli yok, soda şişesi sallayan öğrenci yok.

O müdahalenin görüntülerini bir izleyin derim, üstelik bu yapılan müdahaleye özel güvenliğin hakkı yok!

Adı polis ya efendim, vur abalıya!

Öğrenci gözaltına alınmaz, üniversiteye polis giremez. Ama öğrenciler istedikleri zaman, istedikleri yerde, istedikleri şekilde izinli izinsiz, taşla sopayla da olsa gösteri yapabilir. Protesto edebilir. Yürüyüş, eylem düzenleyebilir. Polis ise öğrencinin kılına dokunamaz. Bilim yuvasını koruyamaz.

Ohh, iyiymiş valla!

Fakat üniversite mezunları mezun olup atanamadıklarında polis olmak için paşa paşa sınavı kazanmak için sıraya dizilebilirler. Aman efendim! Olur mu öyle şey! Hiç bilim yuvasından çıkan polis olur mu? Polisin giremediği, girmemesi gereken yerden polis çıkar mı?

Koruma memurlarına getirilen gülünç bir eleştiri var. Yukarıda belirttiğim üzere, koruma memurları lise ve yüksek okul mezunlarından seçilecek.

Deniliyor ki; üniversiteliyi lise mezunu mu koruyacak?

Bu düşünceye sesli gülünür işte! Aşağılamak için her yolu denemiş ama en son çare diplomasına takmış olunmalı bu durumda.

Bu soruyu soruyla cevaplamak istiyorum.

Özel güvenlik görevlilerinin hepsi 4 yıllık üniversite mezunu, lisans – doktora yapmış kişiler mi?

Özel güvenliğe evet, koruma memuruna hayır!

Peki neden?

Ortada elle tutulur gözle görülür bir neden yok, sevgili okur. Sadece hayır var, sadece muhalefet olmak var, sadece polise duyulan gereksiz kin var.

Polis gelirse özgürlük dedikleri başı boşluğun kısıtlanmasından korkanlar var.

Demokrasi – özgürlük – insan hakları kavramlarına sığınarak yaptıkları yalan / yalnış dolduruşa getirme eylemleri sınırlanacak diye korkanlar var.

Düşünce özgürlüğünün elinden alınacağını, koruma memurunun silahını kafasına dayayarak "bu düşüncenin savunucusu olacaksın!" diye dayatacağını düşününler var. (!)

Koruma memurunun tek tek her öğrencinin siyasi görüşünü inceleyip, iktidara rapor vereceğini ve gözaltına alınacağını düşünenler var.

Kısacası yanlış düşünceler var.

Fakat koruma memurları gerekli. Hem de çok gerekli. Neden mi?

  • Üniversite hayatının karışmaması için gerekli.

  • Üniversiteli genç beyinlerin, hedefi hayali olan gençlerin beyinlerinin yıkanmaması için gerekli.

  • Üniversitelerde eylem değil eğitim yapılması için gerekli.

 
Toplam blog
: 37
: 219
Kayıt tarihi
: 05.10.12
 
 

Anadolu İletişim Meslek Lisesi & Radyo TV mezunuyum. Özel bir radyoda çalışmaktayım, köşe yazarlı..