Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Toplumun iktidarın gücünü nasıl yorumladığının örneğidir

Toplumun iktidarın gücünü nasıl yorumladığının örneğidir
 

Toplumun çeşitli kesimlerinin siyasetçinin gücünü nasıl yorumladığını, siyasetçiden nasıl çekindiğini, ondan nasıl korktuğunu anlatan bir haber okudum. DHA’dan Işıl Arslan - Faruk Kahraman imzalı haber, başlığında yazılı olan “film gibi” bir olay (1) …

Hiçbir ilgili olmadığı halde, Bursa’da bir bakana uzun süre yakın korumalık yaparmış gibi yanında olmuş, hatta başbakan geldiğinde aynı şekilde başbakanın yanında bulunmuş. Başbakan ve bakan korumaları onu yerel polis sanırken, yerel polis de koruma olduğunu düşünerek hiçbir müdahalede bulunmamışlar. Bu durum 2 yıl sürmüş.

Polisler bu kişiye “sen kimsin?” diye soramamışlardır. Şüphelenmiş bile olsalar böyle bir soru sorduklarında rahatlarının kaçabileceğini, belki başka yerlere sürgün gidebileceklerini düşünmüşlerdir. Çünkü başbakanın veya bakanın yanındaki bir korumaya kimlik sormaktan korkmuşlardır.

Kendini başbakan veya bakan koruması olarak tanıttığın zaman işadamlarına gidip onlardan kullanmak üzere arabalar istediğinde hemen vermişler.

Bir işadamı bir bakan koruması kendisinden böyle bir istekte bulunduğunda ona bir araba tahsis ediyorsa bu da işadamının siyasetçiden çekinmesinden, korkusundan başka bir şey değildir. Böyle bir isteği reddettiğinde başına gelebilecekleri düşünmüş olmalıdır. Alması gerekli olan bir kredi engellenir mi? Bir vergi cezası gelir mi? Bu nedenle batabilir miyim?

Sokakta yatan evsizleri yanına almış, onları misafirhanelerde yatırmış.

Misafirhane yöneticileri bir bakanın korumasının isteğini reddetmekten korkmuşlardır. Böyle bir reddin sonuçları onların rahat yaşamlarını zora sokabilecektir.

Belediyelere gitmiş, fakir ailelere erzak sağlamış, öğrencilere burs verdirtmiş.

Belediye yöneticileri bir bakan korumasını reddetmekten korkmuşlar. Seçilmiş yöneticiler gelecek seçimlerde aday gösterilip gösterilmeme korkusu yaşamışlardır. Atanmış yöneticiler ise konumlarını koruma kaygısına düşerek bu istekleri karşılamak zorunda kalmışlardır.

İşsizleri işe sokmuş.

Bir bakan koruması, bu kişiyi işe al diye başvurduğunda reddedemiyorlarsa bu siyasetçiden korkunun hangi boyutlarda olduğunun bir göstergesidir. Ben bu kişiyi işe almazsam ve bakana söylerse diye korkuyor. Kimisinin korkusu masumca, yani başıma bir şey gelir mi, diye korkuyor. Kimisinin korkusu çıkar kokuyor, yani büyümemin önü kesilir mi, diye korkuyor.

Yurttaşlarımızın çoğu iktidardaki siyasetçinin gücünden korkuyor. Bu korkunun boyutu o kadar büyük ki, siyasetçinin yakınındaki kişinin bile bir dediğini iki etmiyorlar. Korku herkeste var, kamu görevlisinde, belediye yöneticisinde, işadamında…

(1) Film gibi skandal (19-4-2009, Milliyet): http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1084949&Date=19.04.2009

Ankara, 19 Nisan 2009

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 39 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..