Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Toprağın Varsa Tarım Yap

Dünyada ülkelerin üretim durumlarına baktığımızda trend olan alanlara yönelindiğini görüyoruz. İyi de ülkenin durumu uygun değilse, hem herkes örneğin yüksek teknoloji üretmeye kalkarsa nolur?

Bununla ilgili alt yapın var mı? Ve insanlığın ihtiyacı sadece bu mu?

Teknoloji ürünlerinin pahalı tarım ürünlerinin ise ucuz olması sadece toprağı olan ülkeleri zorda bırakıyor ve tarımdan uzaklaştırıyor.

Tamam neyin varsa onun üretimini yapacaksın, tarım ülkesi tarım yapacak, tarım da karın doyurmuyor. Ülkelerin tarım ürünü ihracat kalemlerine bakıyoruz hiçbir şey değil, Türkiye’nin tarım ürünü ihracatı 2018’de 15-20 milyar dolar. Uğruna savaştığımız ülkemizin getirisi bu.

Az mı üretiyoruz, ürünlerin fiyatı mı düşük? Bir kamyon karpuza bir televizyon alıyorsan bu tarım yapılmaz. Kişiler yapsınlar ama ülke olarak bu sektöre değer verilemez. E bu sefer de halkın aç kalıyor, işsiz kalıyor. Ama tarım bir ülkeyi kurtarmaz. 15 milyar dolar nedir, ihracatının onda biri, olsa nolur olmasa nolur.

Adamın makinası pahalıysa senin de tarım ürünün pahalı olacak. Daha fazla kazanç sağlıyor diye teknolojiye yönelince kusura bakmasın bana bir kamyon karpuza bir televizyon verene karpuzun tanesi 50 lira. Ya da televizyon o kadar değil bilmediğimiz için kandırılıyoruz.

Toprağından başka bir şeyi olmayan ülkelerin toprağı değerlenmesi lazım. Benden kakaoyu 10 liraya alıyor çikolatayı 100 liraya satıyorsun, ben de kakaoyu vermiyorum. Ben çikolataya mecbursam sen de kakaoya mecbursun. Kakao, karpuz, televizyon vs. örnek tüm ürünler için konuşuyoruz.

Sömürü bu, tarım ya da ucuz ürünleri üretenlerin bilgisizliği… Üretmeyin zaten ne kazanıyorsunuz ki. Ya diyelim sen sadece muz üreten bir ülkesin.  Toprakta (ağaçta) yetişiyor diye para etmiyor. Dünya muz üretimini durdurun bakalım noluyor. Bilmem kaç ton muz vereceğim de bir cep telefonu alacağım hadi ya!

Şunu da unutmayın teknolojik ürünler nasılsa talep var diye maliyetinin iki katına satılıyor. Muza da talep var, madem öyle muz cumhuriyeti de kazanacak!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..