Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '16

 
Kategori
Sağlık
 

Toprak olmayan bedenler tıp eğitimini geliştiriyor

Toprak olmayan bedenler tıp eğitimini geliştiriyor
 

Kadavra üstünde eğitim, çocuklarda ve erişkinde uygulama yapan veya yapmaya aday hekimlerin birebir ve istedikleri sayıda uygulamaları deneyimlerinin artması açısından son derece önemli. 
 
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Anatomi Anabilim Dalının işbirliği ile “Spastisitede Botulinum Toksin Tip A Enjeksiyonu: Uygulamalı Taze Kadavra Kursu”nun ikincisi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 
 
Ankara Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehim Kutlay ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Açar, spastisitede Botulinum toksin enjeksiyon tedavisini ve kadavra üzerinde uygulama eğitiminin detaylarını anlattı.
 
Hekimliğin en temel prensibinin “Primum non nocere-Önce zarar verme!” olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şehim Kutlay, “Kadavra üstünde yapılan uygulamalı eğitimlerin son yıllarda yaygınlaştığını belirterek, hekimlerin spastisitede botulinum toksin uygulama pratiklerini geliştirmek için bu eğitim programı yapıldı.” dedi. Prof. Dr. Şehim Kutlay, konu ile ilgili sorularımı yanıtladı. 
 
Taze kadavra nedir? 
Kısaca tanımlamak gerekirse kullanılacak materyalin korunması amacıyla herhangi bir ilaçlama işlemi yapılmaksızın derin dondurucuda saklanan kadavralara taze kadavra denir.  
 
Taze kadavra eğitimlerinin amacı nedir? 
Hekimliğin en temel prensibi “Primum non nocere- Önce zarar verme!”dir. Hekimlik eğitiminde öğrenme sürecinde insanlara uygulanacak girişimlerin kadavra üstünde öğrenilmesi deneyimsiz ya da yeni öğrenilen girişimler de öğrenmeyi sağlaması yanında uygulayıcı hatalarını da en az düzeye indirmekte ve dolayısıyla hastaların korunması sağlanıyor. Kadavra eğitimlerinde uygulayıcı istediği sayıda uygulamayı canlıya zarar vermeden yapma şansı bulmaktadır. Hasta üzerinde uygulamadan önce deneyim kazanmak ve uygulama pratiklerini artırmak için kadavra uygulamaları birçok avantaj sağlamaktadır. Kadavra üstünde yapılan uygulamalı eğitimler son yıllarda gittikçe yaygınlaşmaktadır. Kadavra üstünde Botulinum toksin uygulama kursunu Türkiye’de ilk kez 2015 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Anatomi Anabilim Dalı olarak gerçekleştirdik. 2015 yılında yaptığımız kadavra eğitiminde fikse kadavra kullanılmıştı. 11 Haziran 2016 tarihinde ise Spastisitede Botulinum Toksin tip A Enjeksiyonu uygulama eğitimini taze kadavra üstünde ultrason eşliğinde gerçekleştirdik.
 
İlk olmasının özelliği nedir? 
Kadavra üstünde yapılan uygulama eğitimleri yurtdışında da yapılmaktadır. Ancak bu eğitimler oldukça pahalıdır.  Ülkemizde bu uygulamanın yapılması hekimlerimizin bu eğitimi kendi ülkemizde çok daha uygun fiyatlarla ve çok sayıda hekimimizin eğitim alması açısından önemli kılmaktadır. 
 
Taze olmasının ne gibi katkısı oldu? Eski kadavra olunca bu çalışmalar yapılmıyor mu? 
Taze kadavra canlı dokuya en yakın doku olduğu için eğitimde hekimler âdete canlı dokuda çalışmış gibi oluyorlar. Eski kadavrada işlemler nedeniyle doku sertleşmesi vb. birtakım değişiklikler oluyor. Ayrıca taze kadavrada ultrasonla görüntüleme yapmak da mümkün oluyor. Uygulayıcılar kasları bizzat birebir görerek uygulama şansı buldular.  
 
Taze kadavra ile ne gibi çalışmalar yapıldı? 
Spastisitede botulinum toksin uygulamasında daha kolay ve daha zor ulaşılabilir kaslar vardır. Kursiyerler kadavra üzerinde istedikleri kaslara istedikleri sayıda uygulama yaparak pratiklerinin artırdılar ve deneyim kazandılar. Ayrıca bu kursta şöyle bir şey yapıyoruz; her kursiyer için farklı renklerde boyalar belirleniyor. Kursiyer o boyaları kaslara enjekte ediyor. Daha sonra kursiyerler bizzat kendileri kadavrada diseksiyon yaparak  bu renkli boyalar sayesinde enjeksiyonu uygun kasa veya  kasın doğru yerine yapıp yapmadıklarını bizzat görebiliyorlar. Dolayısıyla, ‘Yaptım ama doğru yerde miyim?’ hemen kadavra üstünde açılıp bakılabiliyor. Uygulayıcı birebir kendini test etme olanağı buluyor.
 
Eğitime kimler katıldı? 
Bu eğitime fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimleri katıldı. Ancak spastiste tedavisi ile ilgilenen nörologlar, ortopedistler de kurslara katılabilirler. 
 
Bu toplantıların devamı olacak mı? Katılmak isteyenler nereye başvurabilir?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR ve Anatomi Anabilim dalları olarak bu eğitimleri sürdürmek amacındayız. Her iki eğitimi de Anatomi Anabilim Dalından Prof. Dr. Halil İbrahim Açar hoca ve ekibi ile birlikte gerçekleştirdik. Prof. Dr. Halil İbrahim Açar ve ekibi kadavra üstündeki eğitimlerde oldukça deneyimliler. Örneğin birkaç ay önce Dünya Cerrahi Kongresi’nde bu konuda birincilik ödülü aldılar. Dolayısıyla fakültemiz bu konuda referans merkez olma özelliği taşıyor. Katılmak isteyenler bizzat bizlere başvurabilirler. 
 
Taze kadavra eğitimlerini yaygınlaştırmak konusunda hedefleriniz nedir?
Daha çok sayıda hekime ulaşabilmek açısından düzenli aralıklarla bu eğitimleri yapmak istiyoruz. Hedeflerimizden birisi de bu eğitimlere yurtdışından da katılımcıları dahil etmek istiyoruz.  
 
Türkiye zamanla bir merkez haline gelebilir mi?
Bizim fakültemiz kadavra eğitimleri için referans bir merkezdir. Birçok alanda örneğin; genel cerrahi, el cerrahisi, beyin cerrahi, algoloji, ortopedik cerrahi, kulak burun boğaz cerrahisi ile ilgili kadavra üstünde uygulamalı birçok kurs düzenlendi. Bu çalışmalar devam edecektir.  
 
 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..