Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '07

 
Kategori
Siyaset
 

Toprak reformunu savunmayan 'tatlı su' solcusudur!

Toprak reformunu savunmayan 'tatlı su' solcusudur!
 

"Toprak reformu Türk siyasi tarihinde çok partili yaşamın olgunlaşmasını bile 'iğfal' eden bir kritik dönemeç, planlı kalkınma için romantik bir söylencedir. Ama ondan öte dağlardan ovalara ovalardan kentlere kah terör kah göç olarak indirilen sorunların önemli bir nedenidir.

Üstelik o sorun yalnız Doğu bölgemizle ve ondan doğrudan etkilenen milyonca marabayla da değil, bütün bir toplumla ilgilidir.

Teknolojik destek yoksunu kalan tarım (dünya egemenlerinin üzerine binmesiyle) topraktaki nüfusu adeta kusuyor. Tarımdan sürgün veren nüfusu ise, sanayi emiyor değil...

Türkiye harakiri yapıyor. Toprak ve artık tarım reformu gereksinmemiz kaçınılmazdır.

Dengeli büyüme içinde hakça gelişme için, insancıl yaşam için: Devletin elindeki kadastrosuzlardan başlanarak, kooperatifçilikten etkin şekilde yararlanarak, işsiz ziraat mühendislerine yeni kapılar açarak, Ziraat Bankasını ve üretime ihtisas desteklerini güçlendirerek, toprak, su, sera tarımında iç pazarı doyurabilir daha iyi bir dışsatımcı olabiliriz.

Osmanlı'daki ortak ve kuramsal olarak devlete (sultana) ait olan toprak düzeninden bugün çokuluslu kapitalistlere ait fiili plantasyonlara gidiş var sanki.

Oysa, Anadolu köylüsünün canını adadığı toprağında mülkiyet haklarına da saygılı bir reform yapmak mümkündür. Bunu bilmemek ve dahası bilip de dillendirmemek, "tatlı su solculuğudur"

İnsancıl sol anlayış gerçek ve gerçekçi bir toprak ve tarım reformuna büyük önem vermektedir.

http://www.insancilsol.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1355

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..