Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '10

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Topraklarımızı yeterli ve dengeli besleyebiliyor muyuz?

İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri beslenmedir. Gıdalarımızın en önemli kaynağı olan tarım sektörü artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için verimliliği artırıcı çalışmalar yapmaktadır.

Verimlilik artırmak için yapılan işlemlerin başında gübreleme gelmektedir. Gübreleri kaynağına göre kimyasal ve doğal gübreler olarak sınıflandırabiliriz. Ahır gübresi, yeşil gübre, kompost gibi gübreler doğal gübre sınıfını oluştururken, kimyasal işlem sonucunda elde edilen örneğin, azotlu, fosforlu, potaslı gübreler kimyasal gübre sınıfına girmektedirler.

Uzun süre tarımsal işlem yapılan topraklarda bitkiler topraktaki besin elementlerini tükettiklerinden bitkinin ihtiyaç duyacağı besin elementlerinin takviyesi gerekir. Takviye edilecek besin elementi yetiştireceğimiz bitkiye ve toprağın ihtiyacına bağlıdır. Doğru gübreleme yapabilmek için yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyaçlarını ve toprağın mevcut durumunu tespit etmeliyiz. Bitkiden alacağımız ürün için potasyum gerekliyse ve toprakta yeterince yoksa potasyum içerikli gübre kullanmamız gerekir. Karışım şeklinde olan gübreler de piyasada mevcuttur.

Tarım uygulamaları sonucunda toprakta mikro element ihtiyacı da doğar. Yapraklara püskürtülerek uygulanan bu tür sıvı gübrelere “yaprak gübresi” adı verilir.

Ekolojik tarımın gelişmesi ve yaygınlaşmasına bağlı olarak çiftlik gübresine olan ilgi artmıştır. Ayrıca ticari olarak organik gübrelerin üretimi de yaygınlaşmıştır. Bu gübreler doğal organik maddelerin kompostlaştırılmasıyla elde edilmektedir. Üretimde kullanılan hammaddeye bağlı olarak farklı bileşimde “organo mineral gübreler” de satışa sunulmaktadır. Bu gübrelerin ekolojik tarımda kullanılabilmesi için kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından onay belgesi olmalıdır. Eğer ekolojik tarım yapmayı düşünüyorsak kullanacağımız gübrelere dikkat etmemiz gerekmektedir.

Bakteri, mantar, aktinomiset, alg gibi mikroorganizmaları içeren gübrelere biyolojik gübreler denmektedir ve ekolojik tarımda kullanılmaktadırlar. Bu tür gübrelerin işlevlerini yitirmemeleri için saklama koşullarına dikkat etmek gerekir.

Baharın gelişiyle uyanan doğa ve artan tarımsal faaliyetler. Verimliliği artırma çalışmaları yanında bilgi eksikliğinden dolayı yapılan yanlış uygulamalar. Yanlış uygulamalara bağlı olarak üretimde kayıplar, çevre kirliliği… Hepimizin sorumlu olduğu toprağa, suya, havaya bir kez daha bu sorumlulukla bakalım ve ihtiyaçları tespit edip ona göre uygulama yapalım… Toprağımızı ne kadar tanıyoruz, ne kadar verimli bir toprağımız var biliyor muyuz? Belki de toprağımızı analiz ettirme zamanımız geldi…

Bu sene toprağımızı analiz ettirip ihtiyacına göre gübre kullanalım… Hele bir de organik gübre kullanırsak toprağımız, suyumuz, geleceğimiz bize minnettar kalacaktır. Kendimiz için yeterli ve dengeli beslenmeye verdiğimiz önemi biraz da topraklarımız için gösterelim.

 
Toplam blog
: 69
: 718
Kayıt tarihi
: 29.01.09
 
 

Kelimeleri ardı sıra ekleyerek ve içine yüreğimden gelen sesi katarak yazdıklarım anlatır beni size..