Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Topuk Dikeni Lazer Tedavisi

Topuk dikeni yoğunlaştırılmış lazer tedavisi son senelerde en çok tercih edilen tedavilerden biridir. Fizyoterapist  Neslihan Sümbül Kurt ile yaptığımız söyleşide sizler için bu konu hakkında bilgi edindik. Neslihan Sümbül Kurt çok fazla topuk dikeni hastası olduğunu ve topuk dikeni için yoğunlaştırılmış lazer tedavisinin çok faydalı olduğundan bahsetti. Aslında yoğunlaştırılmış lazer tedavisini sadece topuk dikeninde değil bir çok hastalıkta da kullandıklarından bahseden Neslihan S. Kurt tedavinin oldukça etkili ve başarılı bir yöntem olduğunu söyledi ve devam etti...
Topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemiksi bir yapılanmadır. Osteofit olarak adlandırılan topuk dikeni sıklıkla kas ve yağ dokularda görülen uzun süreli gerginliğin sonucudur.  Genelde 40 ile 60 yaş arası kişilerde görülse de her yaşta rastlanmaktadır. Ayak topuğunda sabah kalkınca ilk yere basıldığında ağrı yapması en çok görülen belirtisidir.
Genellikle kadınlarda görülür, yüksek ayak kavisi ile düztaban problemi olan, gün içerisinde uzun süre ayakta çalışmak zorunda kalan, ayağa yük bindiren iş ve sporlar yapan ve kilo sorunu olanlarda daha sık görülür. Sabah ilk yere bastığında oluşan ağrı gün içerisinde azalır. Çok ayakta kalınca ve çok yüründüğünde çoğalabilir. Ağrı oldukça inatçıdır ve yıllarca tedavi edilmezse sürebilir.

Topuk Dikeni Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk dikeni için bir çok tedavi yolu uygulanmaktadır. Öncelikli olarak hastaya ayak kavisini destekleyici tabanlık önerilir. Hastaya fizik tedavi, ESWT topuk dikeni şok dalga tedavisi, kortizon ilaçları gibi bir çok  tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi şekillerinden biri de yoğunlaştırılmış lazer tedavisidir. Lazer  tedavisi hiç bir yan etkisi ve komplikasyonu olmayan bir uygulamadır. Uygulama kolay ve zahmetsizdir. Tedavi etkisini çok kısa sürede gösterdiği için daha çok  tercih edilmektedir. Ağrılı yüzeylere cilt üzerinden lazer uygulaması yapılmaktadır. Lazer uygulamasında hasta her hangi bir acı ve ağrı hissetmemektedir. Doktor topuk çevresinde, ayak tabanında ve ağrının bulunduğu bölgelerde lazer başlığı ile gezinerek hastaya  lazer ışını uygulaması yapmaktadır.

 

Topuk Dikeni Yoğunlaştırılmış Lazer Tedavisi Nasıl Etki Eder?

Düşük enerjili lazer ışınları cilt ve altındaki dokularda enerjiye dönüşmektedir. Bu şekilde bu bölgede bulunan hücrelerin iyileşme hızı artar. Lazer ışınlarının iyileştirici etkisinin yanında ağrı, şişme ve bu bölgedeki iltihaplanmanın da azalmasına neden olur. Bu yöntem cerrahi işlemleri ve ağrılı tedavi süreçlerini gereksiz kılmaktadır. Lazer uygulaması topuk dikeninin dışında eklem iltihabı, tenisçi dirseği, fıtık ağrıları, yumuşak doku incinmeleri gibi bir çok ağrılı hastalıkta da uygulanmaktadır.

 

Topuk Dikeninde Lazer Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

  • Ağrıda iyileşme
  • Doku tamiri ve yara iyileşmesinin uyarılması
  • Hücre metabolizmasında artış
  • İltihaplanmanın azalmasını sağlamak
  • Ödemde azalma
  • Kollagen ve kas dokusunda gelişme
  • Sinir ve bağışıklık sisteminin uyarılması

 

Topuk Dikeni Tedaviden Sonra Tekrarlar mı?
Tedavi olduktan sonra düzenli egzersiz yapılması, uygun ayakkabı seçimi, tabanlık kullanılması ve aşırı zorlamaktan kaçınılması halinde tekrarlama olasılığı çok azdır.

 

 
Kayıt tarihi
: 09.03.19
 
 

Anadolu üniversitesi işletme bölümünü bitirdim. Sağlık alanı çok ilgimi çektiği için okuyorum ve ok..