Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Töre cinayetleri

Töre cinayetleri
 

Mutlu bir yaşamın hayallerini kurarken, karanlığın seline kapılabileceğini unutuverdi...Belli ki; ailesi için gecesini gündüzüne katarak çalışırken, kendisini insan yerine koyabileceklerini umu etmişti. Dünyanın çok yerinde reşit bir kızın kendi geleceğini, kendi iradesi ile şekillendirdiğini görüyor, umutları daha da yeşeriyordu. Bu pembe hayallerin içinden "kazan karası" acı gerçeklerin çaresiz vücuduna saplanacağını nereden bilebilirdi?

Ve (bildiğiniz gibi) acı gerçekle yüzleşerek bu dünyaya veda etti.

Nelere rağmen:

Değişen dünyaya rağmen

Bireysel gelişmelere rağmen

Özgürleşen toplumlara rağmen

Eğitim ve öğretime rağmen

Sürekli değişen sosyal yaşama rağmen
.......................................................................................

Bu öldürmeler ve yok etmeler niçin?

Bürada duralım ve madalyonun arka yüzüne de sabırla bakalım. 


Töre gerçeğini de dikkate alalım

Bazı yörelerde, sosyal yaşamı düzenleyen yöresel kurallar vardır. "Tutucu" dediğimiz toplumlarda bu kurallar hiç sorgulamadan nesilden nesile sürdürülür. Zamanla değişen ve çağa ayak uyduranlarına rağmen tutucu toplumlarda gelenekler korunur. Geleneklerin korunduğu yerlerde herkesin ensesinde hissettiği bir toplumsal baskı oluşur. Belli olaylarda, genellikle namus konusunda töre bellidir. Onu oygulamayan dışlanır, ayıplanır. Olay deha başka boyutlar da kazanabilir. Bu nedenle aileler gönülsüz de olsalar "töre" yi uygulamak zorundadırlar. Böyle bir yaşamı paylaşan kişilerin fazla seçenekleri yoktur. Toplanıp konuşulur, görevli kişi gereğini yerine getirir.


Törelerle ilgili ayrıntılara girerek zamanınızı almak istemiyorum. Burada, duyarsız kalındığı için giden canlara bir çare bulunmasını öneriyorum. Ülkemizin bir tarafında normal kabul edilen davranış , bir başka yörede cinayet nadeni olarak algılanıyor ise ortada acil bir sorun var demektir. Bu sorunu da yöneticilerimiz çözmelidirler.

Sonuç: "TÖRE" gerçeğini tüm boyutları ile çağımızın yaşam felsefesiyle barışır hale getirmek için ilgililerin gerekenleri yapmalarını öneriyorum. İnanıyorum ki;. mülki amirler, din adamları ortak bir yaklaşımla bu soruna eğildiklerinde, olayın mağdurları kadar, töre uygulayıcıları da mutlu olacaklardır 

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..