Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Töre cinayetleri

Töre cinayetleri
 

“Kahpenin dişisi, erkeği olmaz. Kahpelik huydur. Söz verip tutmamak, borcunu inkar etmek, birini casuslamak, arkadan adam vurmak, kendinden zayıfı ezmek, hatta korkmak bile yerine göre kahpeliktir. “

 
Kemal TAHİR 
 
Yukarıdaki tanımlamaya göre, bazı erkeklerin kahpelikleri karşı cinslerine göre kat be kat fazladır ne yazık ki. Ancak gerek fiziksel üstünlük, gerek ekonomik olarak da gücün erkekte olması, gelenek, görenek, cehalet, yanlış yorumlanan dinsel inançlar, değerler; kadının kızın alçakça, vahşice, gaddarca, acımasızca erkeklerce katledilmesine neden olmaktadır. 
Töre, gelenek, görenek, örf ve adet gibi kavramların hepsi içine alan geniş kapsamlı bir terimdir. Bir toplulukta, bir grupta, bir yöre halkında bireylerin uymaya yükümlü oldukları yada zorlandıkları davranış kalıplarının ve tutumlarının tümünü içine alan töreler özelikler geleneksel kesimde ve kırsal alandaki etkinliği ile dikkat çeker. Öyle ki töreleri zedeleyen yada törelere aykırı sayılan davranışlar çoğu kez bağışlanmaz bir tutumla yasaların yargılamasına zaman bırakmadan bu tür durumlar için toplumca belirlenmiş olan cezalara çarptırılırlar.
Oysa, hukuk devletinde her suçun bir karşılığı vardır. Kişilere, aileye, topluma karşı bir suç işlemiş olan kadın ya erkek her kişi yasalarla yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.
Töre cinayetlerini işleyenlerin bahaneleri hep namustur.
Namus; bir toplum içinde ahlak kurallarına karşı beslenen bağlılıktır. Doğruluk ve dürüstlüktür.
Namus kavramının sadece kadınlar için kabul gördüğü,  “kadın, kadın bedeni, kadın cinselliği ve bunun kontrol edilmesi” olarak algılandığı bir gerçektir. 
Töre cinayetlerini işleyen, kararını alan, buna olanak sağlayan, neden olan, aracılık eden insanlar, annesiz babasız bıraktıkları çocukların gelecekleri, onların namusları konusunda da nasıl bir insanlık suçu işlediklerinin farkında olabilmeliler. Üstelik bu cinayetleri işleyenlerin hepsi de kara cahil diye tanımlanabilecek kişiler de değil. 
Aşağıda sıralanan olaylar, yakın yıllarda işlenmiş töre cinayetleri haberlerinden derlenmiş olup, bu tür olayların önlenmesi; eğitimsel, ekonomik, kültürel nedenlerinin ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi konusunda gerek her düzeyde yöneticiler, gerekse eğitimciler ve bu ülkede yaşayan aklı başında her yurttaş üzerine düşeni yerine getirmeye çalışmalı, ülkemiz yirmi birinci yüzyılda bu utançtan kurtarılmalıdır.
*Dört çocuk annesi kadın, ayrıldığı kocası tarafından çalıştığı işyerinde defalarca bıçaklandıktan sonra boğazı kesilerek öldürüldü. 
*Yine dört çocuk annesi bir başka eş, kocasının iki ruhsatsız tabancasından çıkan kurşunlarla öldürüldü.
     *Bir hemşire, altı aylık evlilikten sonra boşanma davası açtığı adam tarafından pusuya düşürülüp pompalı tüfek ateşiyle öldürüldü.
     * Yirmili yaşlarındaki genç bir kadın, ellili yaşlardaki kayınbirader tarafından gözünden vurularak öldürüldü.
 
     *İstemediği bir evlilik yaptı, baba ocağına döndü… İki kuzeni tecavüz etti, hamile kaldı. Evlendirilmek istendi, tecavüz eden kuzenleri kabul etmedi. Hasret, aile meclisi kararıyla öldürüldü.
     *Van’da tecavüz mağduru kadın, töre korkusu nedeniyle kürtaj olamadı.
     *OSMANİYE'de 4 yıl önce başına satırla vurulduktan sonra suda boğularak öldürülen 16 yaşındaki Ayşe Erten'i, öz babası 47 yaşındaki Halef Erten ile amcası Mehmet Erten'in öldürdüğü ortaya çıktı. Sevgilisi ile ilişkiye girdiğini öğrendikleri Ayşe'yi "Namusumuzu kirletmişti, temizledik" diyerek öldürdüklerini itiraf eden baba ile amca tutuklandı.
     *Düğünde oynadıkları için öldürüldüler. Pakistan, bir düğünde erkeklerle aynı odada şarkı söyleyip, alkış tuttukları için töre cinayetine kurban giden 4 kadını araştırıyor.
     *Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, evli bir kadınla ilişkisi olduğunu düşündükleri kişiyi öldürmekten yargılanan 3 sanık, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
     *Ankara'nın Altındağ İlçesi'nde, 27 yaşındaki Sinan Özcan, kaçırıp evlenmek istediği 22 yaşındaki Merve E.'nin ağabeyi ve 4 akrabası tarafından, alınan 'aile meclisi' kararından sonra 15 kurşunla öldürüldü. Olayla ilgili, Merve E.'nin de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.
     *Aile içi vahşet! HATAY’ın Dörtyol İlçesi’nde aile meclisi kararıyla amcası Ramazan Hicri (26) tarafından diz çöktürülerek öldürülen bir çocuk annesi 21 yaşındaki Ceylan Soysal cinayetinde kan donduran yeni bilgiler ortaya çıktı.
     *Kilis’te toprağa gömülmüş olarak bulunan Emine Düzkaya, Çağan Özoğlu ve Özlem Aslan Özoğlu’nun cesetleri, Düzkaya’nın kızları Eda ile Çiğdem ve yakınları tarafından teşhis edildi.
     *Van’da bir kadın daha ’töre’ cinayetine kurban gitti. Çaldıran İlçesi Direkli Köyü’nde, başka birisiyle ilişkisi olduğu öne sürülen 1 çocuk annesi 23 yaşındaki Ayşe Hanay’ın, kocası ve iki yakını tarafından öldürüldüğü iddia edildi.
     *Kırmızı ışıkta töre infazı Evli bir çocuk annesi 20 yaşındaki Sevgi A. ile kaçan 24 yaşındaki Murat Akkoç’un babası Ahmet Akkoç, gelinin ailesi tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü.
     *Töre kurbanı Arzu Mardin’de toprağa verildi Almanya’da töre cinayetine kurban giden Arzu’nun cenazesine ailesi katılmadı.
     *Enkazda töre cinayeti Van depreminden iki hafta önce Alim Yıldız’la görücü usulüyle evlendirilen Sevda Kaya 7 Kasım’da evinde kurşunlandı. Ailesi erkek tarafını cinayetle suçluyor
     *Töre, Güldünya’nın çocuğunun babasını da affetmedi Sultanbeyli’de bu sabah silahlı saldırı sonucu öldürülen Servet Taş’ın, 2004 yılında töre cinayetine kurban giden Güldünya Tören’in çocuğunun babası olduğu ortaya çıktı.
     *Diyarbakırlı diş hekimi Leyla A. (26), töreye baş kaldırıp çocukluk aşkıyla bir buçuk yıl önce evlendi. Leyla'nın yanında büyüdüğü amcası Mustafa C. (47), "Benim istediğim kişiyle değil de kendi seçtiğin kişiyle nasıl evlenirsin" diyerek genç kadına fiziksel şiddet uygulayıp damat Şevket A.'e (26) kurşun yağdırdı. Hayat arkadaşını iki hafta önce kollarında kaybeden ve ölüm sırasının kendisine gelmesinden korkan Leyla A., "Kocamın katili amcam firariyken ben nefes alamıyorum. Yakınlarına 'ölüm sırası Leyla'ya geldi' diye haber salmış, çok korkuyorum. Polisin onu yakalamasını istiyorum" dedi.
     * Sevgilisini öldüren gazeteciye müebbet hapis cezası verildi.
     * Tıp öğrencisi eşini öldüren astsubay çavuşa müebbet hapis cezası verildi.
     *Türk’lerin işlediği, kurbanları kadın olan cinayetler ülke dışında da sürüyor.
     *Sözünü geçiremediği” on üç on dört yaşlarındaki kızını sabaha karşı uyumaktayken dönerci bıçağı ile katledip kaçan baba aranıyor.
     *Yurtdışında karısını öldüren bir Türk: “Bıçakladım, ölmediğini anlayınca arabayla ezdim.”
     *Amcasının kızı olan eşini, cep telefonuna gelen mesajı göstermediği için öldüren katil, polis ifadesinde şunları söylüyor: “Bıçakladım, sopayla vurdum. Son hamleyle kendini araçtan attı. Boğazından hırıltılı sesler geliyordu. Anladım ki ölmemiş. Arabaya döndüm. Gaza bastım. Hızla üzerinden geçtim, bir daha. Çünkü ölsün istiyordum.”
     *Elazığ’da 11 yıl önce halasının oğlu ile evlendirildikten sonra ilçede askerlik yapan bir başka kişiyle Ankara’ya kaçtığı gerekçesiyle Palu Kalesi yakınlarında ’töre gereği’ başına kurşun sıkalarak öldürülen 3 çocuk annesi Zinnur Çimener’in cinayeti aydınlatıldı.
     *Savcı, eşini ağabeyi ile aldatmakla suçlayan kocaya, ’belki aldatmıştır’ diye haksız tahrik indirimi istedi
     *6 yıl önce namus cinayetine kurban giden Erzurumlu Hatun Sürücü’nün hikayesi belgesel oldu.
 
     *Ceylan’ı bir bardak su içirdikten sonra öldürdüler
     *Ablasının ölüm kararına tanık oldu Hatay’ın Dörtyol ilçesindeki töre cinayetinde, ablasının aile meclisi kararıyla öldürülmesine tanık olan 14 yaşındaki kız çocuğu S.H., yetiştirme yurduna yerleştirilerek, koruma altına alındı
     *Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde silahlı saldırıya uğrayan kişi hayatını kaybetti.
Katili kardeşi çıktı
     *Iğdır’da önceki gece evlerinde 21 yerinden bıçaklanarak öldürülmüş halde bulunan 16 yaşındaki lise öğrencisi Zelal Ş.’nin, ’töre’ kurbanı olduğu ortaya çıktı.
     * Kız çıkmadığı gerekçesiyle baba evine yollandıktan sonra töre cinayetine kurban giden kadının yapılan otopside kızlığının bozulmamış olduğu görüldü. İktidarsız olan kocasının aynı gerekçeyle önceki iki eşini de baba evine yolladığı anlaşıldı.
 
 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..