Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '10

 
Kategori
Müzik
 

Toygar Işıklı'dan "Sonunda"

Toygar Işıklı'dan "Sonunda"
 

Müzik hiç kuşkusuz insan duygularına en kolay temas edebilen sanat dallarından biri. Enstrümanlarla birleşen, duyguların yansıması olan sözler tek başlarına ifade edebileceklerinden çok daha fazlasını getiriyor gözler önüne. Kimi zaman coşturuyor, kimi zaman ağlatıyor, hüzünlendiriyor…

Son yıllarda ciddi aşamalar kateden Türk dizi ve sinema sektörü de müzik piyasası ile hemen hemen bütünleşti diyebiliriz. Müzik sektörünün içinde bulunduğu darboğaz günden güne azalan albüm satışları ve internetin vurduğu darbelerle birleşince içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüştü. Ancak yerli sinema ve dizi sektöründeki gelişmeler inanılmaz boyutlara ulaşınca müzik sektörü de bundan nemalandı. Diziler ve filmlerle birlikte boy gösteren albümler geniş kitlelerden olumlu tepkiler almaya başladı. Kimi besteciler ve ses sanatçıları kendileri için albüm yapmayı bırakıp sadece dizi ve sinema sektörü için eser vermeye başladılar. Bu alanda en çok emek veren (yerli diziler için ilk ciddi profesyonel emekçiler) Kıraç, Funda Arar gibi isimlerin yanı sıra isimlerini dizilere ve filmlere yaptıkları bestelerle duyuran kişiler de oldu. Gökhan Kırdar ve özellikle son dönemde Toygar Işıklı Türk dinleyicilerin dikkatle takip ettiği sanatçılardan…

Toygar Işıklı ve Diziler…

Aşk-ı Memnu ve Yaprak Dökümü gibi iki edebiyat uyarlamalı yerli diziye yaptığı bestelerle internet, televizyon ve müzik marketlerde eserlerini duymaya aşina olduğumuz Toygar Işıklı bu dizilere yaptığı ve belki de “kült” olarak tarihe geçecek eserlerini bir araya getirdiği albümünü sonunda çıkardı. “Sonunda” adını taşıyan albüm Aşk-ı Memnu ve Yaprak Dökümü dizilerinin sezonlar boyu süren bölümlerinde izleyicileri güldüren, hüzünlendiren ve ağlatan sahnelerde arka planda duyduğumuz müzikleri barındırıyor.

Her iki dizinin ortak özelliği olan ağlatma, entrika ve umutsuz sahnelerde karşımıza çıkan duygusal ağırlıklı müzikler dizilerin, ilgili sahnelerde insanlar üzerindeki etkiyi arttırabilmek amacıyla bakıldığında ortak amaçlar için kullanılması açısından birlikte değerlendirilebilir.

Bazen bir sahnedeki karakterin bakışıyla beraber, bazen bir ameliyat sahnesinde arka plandan ekrana getirilen müzik kelimelerle saatlerce anlatılabilecek duygu yüklü sahnelerin en büyük kurtarıcısı oldu kuşkusuz. Sadece bu açıdan dahi bakıldığında dizilerdeki etkileme ve reyting başarılarında bu müziklerin çok ciddi paylarının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hemen hemen her insanı etkileyebilme başarısı gösteren eserlerin yaratıcılarına en büyük teşekkürü albümleri satın alarak göstermek gerekir. Bandrollü ürün satışlarında her geçen gün geriye giden ülkemizde kültürel, sanatsal ya da emek kokan ürünlerin ortaya konabilmesi için emek verenlere destek vermek herkesin en büyük görevi olmalı. Toygar Işıklı’nın “sonunda” gelen albümüne beni de etkileyen her saniyesi için teşekkür etmeliyim diye düşünüyorum.

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..