Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Otomobil
 

Toyota'dan bir minik motor daha...

Toyota'dan bir minik motor daha...
 

Toyota'nın yeni dehası: IQ


Bildiğiniz üzere Toyota, Yaris modelini 1.0cc’lik motor hacmi ile üretmişti. 1999 yılında piyasaya sürülen Yaris, çıktığı anda büyük ilgi görmüştü. 65HP’lik 1.0cc motora sahip Yaris, reklam filmleri ile topladığı büyük ilgiyi satış oranlarına yansıtmayı da başardı. Ancak benim garibime giden durum ise şu: Neden? Yani niçin düşük motorlu, performanssız ve oldukça az donanımlı bir otomobil bu kadar çok sattı?

Daha önceki makalelerimde de bahsettiğim gibi küçük motorlu araçlar, Asya ülkelerinde oldukça yaygın. Bunun sebebini araştırması gereken ben değil, Sosyologlardır. Ancak bir fikir yürütmek gerekirse; ya Asyalı insanlar performansa ihtiyaç duymuyorlar, yavaş iş yapmayı seviyorlar yada maddi imkansızlıklar bu noktaya gelmiş. Birinci fikrin yanlış olma olasılığı yüksek. Çünkü son yıllarda görünen o ki, Asya ülkelerinde büyük bir yükseliş var. Özellikle uzak doğu da teknolojik yatırımlar artıyor. Japonya, Çin ve Hindistan kazanmaya ve kazandırmaya devam ediyor.

Konumuza dönelim. Toyota, IQ isimli modelini Cenevre Fuarında tanıtıyor. 1.0cc’lik motora sahip IQ, 3 kişilik. Aracın tasarımı hiç fena değil. Ancak beni rahatsız eden durum motor hacminin küçük olması. Çünkü aracın ağırlığı ve boyutu ne kadar küçük olursa olsun, motor hacminin normal boyutta kalması gerekir. Örneğin sınır 1.6cc olabilir. Citroén C2 de 1.6cc, 110HP’lik Tiptronik şanzımanlı seçenek bulunuyor. Tamam, Yaris’te de 1.5cc’lik seçenek varmış(ki bunu yeni öğrendim), ancak ben hiç görmedim. Genel olarak 2007 yılında gördüğüm çoğu yaris’te 1.4cc hacimli dizel motor bulunuyordu. Yüksek motorlu araca sahip insanlar bunu hak etmiyor. Her an E-6’da önüne yavaş giden bir otomobil geleceği düşüncesiyle gaza basmaktan korkan bir düşüncenin yaygınlaşmaması için düşük motor üretiminin durdurulması gerekir.

Bu arada Toyota’nın yeni modeli IQ’nun ismi de enteresan. Yüksek zekâlı insanlara hitap edecekmiş gibi bir hava katılmış. Ancak böyle bir dar görüşlü düşünce kullanıldıysa, yazık olmuş. Çünkü üretilen bir ürün “sadece zekiler için” denilerek satışa çıkarsa büyük hayal kırıklığına uğranılır. Ancak Toyota’nın böyle bir yanlışa düşeceğine ihtimal dahi vermiyorum. Tabii ki, bu aracı satın alanlar zekidirler denilebilir. Ancak sadece zekiler alabilir kavramı almayanlar için kötü bir mesaj içeren misilleme bile sayılabilir.

Uzun lafın kısası; küçük motorlu araçlara rağbet arttığı sürece, yüksek hacimli motorlara sahip olan araçları kullananlar zarar görecektir.

Başka bir makalemde görüşmek dileğiyle…

 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..