Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '09

 
Kategori
Gelenekler
 

Toz pembe erkekler

Toz pembe erkekler
 

Hemen aklınıza başka bir erkek imgesi geldi değil mi? Öyle koşullandık çünkü, pembe kız rengidir. Erkek adam pembe giymez, giyerse ona erkek denmez.

Son bir kaç yıldır kırıldı bu durum biraz daha çok şükür; pembe tişörtler, gömlekler, kravatlar cesur erkeklerin tercihi olmaya başladı. Aslında böyle bakarsak erkek adam dediğin pembe giyer, çünkü pembe cesaret ister.

Bir gazetenin dünkü pazar ekinde Elif Şafak'ın pembe kaplı "AŞK" romanı ile ilgili "Pembe Giyebilen Erkekler" yazısını okumanızı öneririm. Elif Şafak daha önce yine bir yazısında Mevlana'dan Mesnevi aşkından bahseden kitabının hem adı hem de rengi yüzünden erkeklere sıkıntı yaşattığını, bunu pek çok okurundan duyduğundan bahsetmişti. Erkek okuyucular kitabı bu yüzden evde okumak zorunda kaldıklarını özellikle vurguluyorlarmış.

Anlaşılan o ki bu durumdan kaynaklanan şikayetler öyle bir hal almış ki dünkü yazısında Elif Şafak gayet detaylı bir pembe araştırması sunuyor bizlere.

Pembenin aslında 19.yüzyılın başlarında erkek çocuklarının rengi, mavinin ise daha çok kız çocuklarının rengi olduğu bilgisi ve bu konudaki örnekleri özellikle çok ilginç. 1950'lerden sonra durum değişmeye başlamış ve 70'lerde feminist hareketin bir simgesi haline gelmesi ile pembe tamamen el değiştirmiş.

Bu detaylı araştırmanın ardından yine de hala sorun yaşayan erkek okuyucularına Elif hanım, "AŞK" ın artık külrengi kapakla basılmış versiyonunun da olduğunu müjdeliyor. İlgilenlere duyurulur.

"AŞK" romanını henüz okumadım, Bursa Tüyap kitap fuarında ilk kez rastladığımda "AŞK"a; o kadar çok yığılmışlardı üst üste ve o kadar pembelerdi ki bir; farketmemek imkansızdı, ikincisi; pembeye bayılan bir bayan olarak benim bile içimi baymıştı. Üstünde de kocaman bir AŞK yazısı.

Aşk'ın renginin sadece pembe olmadığını iyice anladığım zamanlardı, o yüzden o kapkalın kitabın içeriğini çok merak etmeme rağmen yine de sırf aşka olan tepkimden dolayı kitabı elime almamıştım. Alın size bir önyargı daha. Ancak bu açıdan bakılırsa kitabın renginin biz bayanlar için bile fazla şeker pembesi olduğunu söylemek zorundayım. Elif Şafak'a duyurulur.

"Pembe Giyebilen Erkekler" yazısına dönersek bazı futbol takımlarının pembe rengi formayla sahaya çıktığı belirtiliyordu yazıda. Bu konuda ben de internet üzerinden kısa bir araştırma yaptım, her ne kadar bu takımların bazıları göğüs kanseri ile ilgili çalışmalara dikkat çekmek için bu renkle sahaya çıksalar da bu erkekler dünyası için etekle sahaya çıkmak kadar sarsıcı olmuş duruma bakılırsa. İngiltere takımlarından Oldham Athletic, Leeds United maçına bu renk forma ile çıkmış örneğin. Bu hususta hepsi erkekler tarafından kaleme alınmış yazılara rastladım. Hepsi de pembe erkeği bozar ana fikriyle yazılmıştı. Ah şu önyargılar:)

Şahsi fikrime gelirsek pembe ve eflatunu erkeklere çok yakıştırıyorum, bu konuda da öncü ve örnek olarak Haşmet Babaoğlu ve Hıncal Uluç aklıma gelen ilk isimler.

Pembe şeker bir renktir her şeyden önce, neşe, umut, tazelik, saflık ve enerji rengidir. Ancak erkeklerin çekinerek kullanması kadar garip bir durumda kız çocuklarının bayıltacak derecede pembeye yönlendirilmesidir bence.

Okulumuzun 2. kademesi olan ilkokul 1-5 arası sınıfları bahçede sıra oldukları bir gün üst katların birinin penceresinden izleme fırsatım olmuştu. Havalar tam soğumamıştı, ama kız çocukların pembe paltoları ve çantaları o kadar çoktu ki henüz üşümeyen cengaver erkek çocukların mavi önlükleri ile kızların pembelikleri inanılmaz derecede birbirine geçmiş, adeta bayrak olmuştu ve sanki tabiatta başka renk yoktu.

Pembenin bu bayıltıcılığını Murathan Mungan'ın Yüksek Topuklar kitabından bir alıntı ile özetlemek istiyorum :
......
"Kolundan düşürdüğü metal saplı, küçük, minik ve pembe çantasını açıp; içinden küçük, minik ve pembe el çantasını çıkarıyor; onun içinden de küçük minik ve pembe tuvalet sabunu kutusunu çıkarıp ; kutunun içinden de küçük minik ve pembe sabunu çıkararak küçük minik ve pembe ellerini sabunluyor...
......
Ki, ben tam bu anda onu küçük, minik, pembe bir urganla boğmak ve onun küçük, minik ve pembe ağzından küçük, minik ve pembe dilinin nasıl dışarı sarktığını görmek isteğiyle tutuşuyorum."

Çok korkunç bir sahne kabul ediyorum ama kitabın bütününde bu cümleleri sarf eden 35'lerinde şehirli bekar bir bayanla 5 yaşında kadınlığın kitabını yazmış halleri ile baş karakteri çıldırtan minik kızın çekişmesini bilseniz bu satırları inanın gülerek okursunuz.

Peki ya sonuç?

Pembe müthiş bir renktir, erkekler çekinmeden giyebilmeli, biz bayanlar ve mini mini kızlar da artık fazla abartmamalıdır.

Pembe , söz sırası sizde:)
 
Toplam blog
: 21
: 1066
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Merhaba...! 1982 Manisa doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakultesi İngilizce Öğretmenliği'nde..