Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '08

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

TRABZON-2

TRABZON-2
 

Kalkanoğlu Pilavcısı


Trabzon gezisi ile ilgili izlenimlerime devam ediyorum.
Trabzon'a gitmek isteyenler, gezi öncesi sıkı perhiz yapsınlar. Çünkü Trabzon mutfağı kilo almaya çok müsait. Birçok yemekte tereyağ var. Kuymak, kaygana, Akçaabat köftesi ve Laz böreği harika. Yaz mevsiminde tavada Mezgit mutlaka tatılmalı. Vakfıkebir'in ekmeği süper. Üzerine Kisarna madensuyu içmeyi unutmayın. Fındık dan, Hamsi den bahsetmeye gerek yok herhalde. Karalahanası'nı da unutmayalım.
Trabzon'a gittiğinizde fotografta da gördüğünüz Kalkanoğlu pilavını tatmadan gelmeyin. Kalkanoğlu pilavcısı Moloz semtinde, sahil yolundan çarşıya girişte.
Trabzon 'da gezerken (özellikle merkezinde), bu şehirin insanlarını düşündüm. Çarşısı oldukça gelişmiş, simit saraylarından, Boyner mağazasına kadar her türlü imkan var. Bu insanlar nasıl kazanıyorlar, nasıl harcıyorlar, ekonomi nasıl işliyor gibi sorulara cevap aradım.
Trabzon'un sanayisi yok gibi. Karadeniz Teknik Üniversitesi şehire canlılık getirmiş. Komşu illerden günü birlik çok giden gelen oluyor. Memur kesim çoğunlukta. Uzanlardan kalan çimento fabrikası etkin gözükmüyor. Liman özelleştirilmiş, ama istenen seviyeden çok uzaklarda. Turizm açısından canlılık var gibi, ama yeterli değil. Halkın büyük bir kesimi gelirini fındığa dayamış, ama fındık para etmiyor.
Trabzon'da para kazanmadan çok, harcamaya dayalı bir sistem oluşmuş sanki. KTÜ sine bağlı Farabi Hastanesi, bölgenin en gelişmiş hastanesi.
Konuştuğum herkesden aynı yakınmayı duyuyorum: İşsizlik.
Trabzon'dan yetişmiş, zengin olmuş (şehir dışında yaşayanlar) kişiler, memleketlerine yatırım yapmamışlar. Yapılanlar yeterli değil (Zorlu grubu şık bir otel yapmış).
Trabzon'u gelecekte turizm açısından yoğun günler bekliyor. Bugünden bu yönde ciddi adımlar atılmalı. Turizm noktaları iyileştirilmeli, ulaşım kolaylaştırılmalı. Gemi yolculukları desteklenmeli. Yayla turizmine yatırım yapılmalı. Başta Sümela Manastırı olmak üzere bir çok nokta elden geçirilmeli. Sümela ya güzel bir teleferik ne yakışır değil mi?
Şehirin Akçaabat tarafında büyük binalar yapılmış, yapılmaya devam ediyor. Nüfus artıyor. Trabzon insanı şehrini seviyor, koruyor. Yatırım için biraz destek istiyor, o kadar.
Gün geçtikçe çölleşen vatanımızın nefes alan bu bölgesi için geç kalınmış sayılmaz.
Bütün Trabzon'lulara sevgilerle...

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..