Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '08

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Trabzon’da farklı kadın dayanışması: KARKAD-DER

Trabzon’da kadınların kurduğu Karkad-Der: Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, faaliyetleri ve söylemleriyle kısa sürede öne çıkmayı başardı.

Başkanlığını Berrin Solak’ın yürüttüğü Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği’nin yönetim kurulu üyelerinden Nilüfer Akgün ve Nermin Karademir’den, kadın dayanışmasına farklı bir soluk getiren çalışmaları hakkında ilginç bilgiler aldım.

Bu arkadaşlarımız “rutin” dernekçilikle yapılan, gösteriş ve protokol ağırlıklı kadın mücadelesinin artık köhnediğini söylediler.

Kadınların mutlaka çalışma dünyasında yer edinmesini; hem sosyal hayatta, hem de siyaset içinde “eşitler” arasına girmesini, ardından da gerçek anlamda bütün insanlar için eşitlikçi bir dünyanın tasarımına katkı sağlamalarını istiyorlar.

Kadını “anne-kız kardeş-eş” kutsal kalıbıyla, yaşamın bütün alanlarında geriye iten “erkek” algısını değiştirmenin, kurulu düzeni değiştirmekten bile zor olduğunu anlatıyor Nilüfer ve Nermin hanımlar.

Dünyada ve Türkiye’de, bütün sosyal ve siyasal hareketlerde olduğu gibi hayatın dayatmasıyla, önce düşüncelerin oluştuğunu, ardından eylemlerle hakların kazanılabildiğini vurguluyorlar.

Türkiye’deki kamu çalışanlarının sendikalaşma mücadelesini örnek gösteriyorlar.

KESK’in öncülük yaptığı bu sendikalaşma hareketinde, üç yıl işin teorisi tartışılmış, alan eylemleriyle de memurların sendikalaşma hakkı gündeme taşınmış, mahkeme kararlarıyla da olsa mücadele hukuki kazanıma dönüşmüştü.

Oturarak, yakınarak ya da icazet bekleyerek hakların gelişmesini beklemek, hayalden öte bir anlam ifade etmiyor.

Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği; örgütlenme alanındaki eksikliği gidermek, hak talep edenlerin sayısını artırmak, kadını üretken kılmak, iş bulmalarına yardımcı olmak, meslek edinmelerini sağlamak, kadınların özgüvenini geliştirmek amacıyla kolları sıvamış.

Dernek kurulmasından bir hafta sonra, Ankara’da 20-24 Şubat 2008 tarihinde ikincisi yapılan “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri”nde varlığını göstermiş.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliklerinde şiir dinletisi, film gösterimi, Sanat Sokağı’nda kadınların ürünlerinden oluşan stant açılması ve AB Bilgi Bürosu ile ortaklaşa Ankara Opera ve Bale Sanatçısı tenor Tuncer Tercan Konseri’ni gerçekleştirmişler.

Ardından 3 Nisan’da, AKP hükümetinin emekçiler ve kadınlar üzerindeki ekonomik yükü artıran Sosyal Sigortalar ve Genele Sağlık Sigortası yasa taslağına karşı basın açıklaması yapmışlar.

Yerel eşitlik eylem planları yürütmesinde yer alarak, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi izleme birliği çalışmalarına katılmaya başlamışlar.

Türkiye’deki ulusal kadın ağlarına ve Trabzon’daki yerel ağlara üye olmuşlar.

Nilüfer ve Nermin hanımlar bilgi toplumunun gereği olarak, eğitim programlarını ciddiye alıp, önemsiyorlar.

Çünkü hem dünyada hem ülkemizde, kadın hakları ve dayanışması alanında oluşan kültürel ve eylemsel birikimin, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği’ne kadınlara rehberlik yolunda önemli katkılar sunacağını düşünüyorlar.

Dernek olarak Mart ayından itibaren başta İstanbul olmak üzere Ankara, Samsun, Trabzon ve Kars’ta kadınlara yönelik düzenlenen uluslararası ve ulusal düzeydeki pek çok eğitim seminerine katılmışlar, başkalarının deneyimlerini not etmişler, kendi deneyimlerini de aktarmışlar.

Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği’nin uygulama aşamasına yakın projelerinden biri, “Demans - Alzheimer Hastaları Hastabakıcı Yetiştirme Kursu” olacakmış.

Nilüfer Akgün ve Nermin Karademir, toplumda bu türde çok sayıda hasta olduğunu, hasta yakınlarının çaresizlik yaşadığını, bu kursun ihtiyaç sahipleri ve iş arayanlar için önemli bir fırsat olduğunun altını çizdiler.

Önümüzdeki yerel seçimlerde ise, Trabzon Kadın Platformu adıyla güçbirliği yapan Trabzon kadın örgütlerinin ortak çalışmasında görev almışlar.

Karkad-Der, “Katılımcı ve güçlü bir demokrasi için kadınların yerel siyasette görünür kılınması” ilkesiyle başlatılan, Trabzon’da “40 Mahalle 40 Kadın Muhtar” kampanyasının başarısı için şimdiden ciddi hazırlıklar yapıyor.

Yakınmak yerine “karanlığa bir mum yakan” Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği’ni kutluyorum, kadınlarımızdan da bu derneğe destek vermelerini bekliyorum.

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..