Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '13

 
Kategori
Tiyatro
 

Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun 1992-1993 Dönemi

Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun 1992-1993 Dönemi
 

Trabzon Lisesi'nin 100.yıl etkinlikleri nedeniyle Lise adına çıkardığım dergi


Ekim ayını büyük bir coşkuyla bekliyoruz. Trabzon’un kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan Trabzon devlet Tiyatrosu perdelerini Ekim ayının ilk haftasında açıyor. 1992 – 1993 tiyatro döneminde hangi güzelliklere ulaşacağız, bir bakalım.

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun ilk oyunu “Ayışığında Şamata” Haldun Taner ustanın oyununu Trabzon Devlet Tiyatro Müdürü Murat Atak yönetecek. Oyunda toplam 35 kişi rol alıyor. Teknisyeniyle, diğer görevlileriyle 52 kişi hizmet verecek bu oyunda.

Aralıkta, “Ezop” ve“Öfke” sahnelenecek. Ezop’un (Aisope) masallarından yola çıkılarak oluşturulan Ezop’u  John Osborne’nin  Öfke adlı oyunu izleyecek. Ocakta, “Aşk Bir Masaldır” adlı yerli oyunumuzun yazarı Güner Sümer.

Aralık ve ocak aylarında iki yabancı, bir yerli tiyatro oyununu Murat Karasu sahneleyecek. Margrette Mayo’nun yazdığı “Çocuğum” adlı güldürüyü Murat Atak yönetecek. Ayrıca, çocuklar için “Gülen Torba” adlı çocuk oyununu Ziya Demirel yazmış. Bu oyunu Seda Yıldız sahneye koyuyor.

1993 yılının “Kadın Yılı” olması  nedeniyle ünlü tiyatro oyuncusu ve ilk kadın oyuncumuz olan Afife Jale’nin anısına nisan ayında bir tiyatro şenliği düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl, 16 Nisan – 7 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “1. Muhsin Ertuğrul Tiyatro Şenliği” ne gösterilen büyük ilgi böyle bir kararın alınmasında etkili olmuştur kanısındayım.

Trabzon’da basılan Karadeniz adlı yerel gazetenin 15 Mayıs 1992 tarihli sayısının 2.ve 5. sayfalarında “Sanatı Yaşamak” başlığı altında “1.Muhsin Ertuğrul Tiyatro Şenliği”ni değerlendirmiştim. Feyha Çelenk’le yapılan söyleşide, kendisine yöneltilen sorulardan biri, “Afife Jale Tiyatro Şenliği”nin yapılması doğrultusundaydı. Bu şenliğin yine Trabzon Devlet Tiyatrosu’nca yaşama geçirileceğini bilmekten - bu kentte yaşayan biri olarak – duyduğum kıvancı belirtmekten geçemeyeceğim. Belki, aynı adla ilk tiyatro kadın sanatçımız Afife Jale’yi, özellikle bir kadın sanatçı duyarlığıyla, Feyha Çelenk de anar. Çünkü, Trabzon’daki söyleşisinde böyle bir sözü vardı, unutmuş olamaz.

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun 1992 – 1993 döneminde oyunlar haziran ayına kadar dönüşümlü olarak sergilenecek. Neredeyse on  ay boyunca Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun perdeleri açık kalacak. Ortalama ayda elli temsil verilecek. Bunun otuz beş temsili Trabzon’da, diğer on beş temsil ise Erzurum, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır, Erzincan, Gümüşhane, Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop illerinde sahnelenecek. Ayrıca, Ankara, Adana, Diyarbakır, Bursa, Elazığ ve Batman’daki tiyatro festivallerine birer oyunla katılacak.

Doksan dört kişilik sanatçı, teknisyen, yönetim ve yardımcı hizmetleriyle Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun altıncı yılında da ilimize, çevre illerimize kültür ve sanat etkinliklerinde bulunacağını bilmek ne güzel!

Bunun dışında Şiir günleri, resim, karikatür sergileri, saydam gösterileri, Klasik Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği konserleri ve halk oyunları gösterileriyle sanat dolu yıllar günler geçirerek”sanatı yaşamak” sevincini, coşkusunu yakalayacağımıza inanıyorum.

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun değerli sanatçıları, sanatseverlerle buluşmanın coşkusunu paylaşmaya hazırlanıyorlar. 1992 – 1993 dönemine hazırlanan Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun sanatçılarına, yöneticilerine, çalışanlarına “kolay gelsin” diyoruz.

17 MAYIS 2013’E DÜŞEN NOT

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda ne güzel oyunlar izlerdik o zamanlar. Şimdi de öye mi! Çok uzağım yaşadığım kente! Umarım yine o güzellikler sürüyordur!

 (Hürses, Trabzon/Vakfıkebir, 18.09. 1992, Sanat-Yorum, saysa 2)

 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..