Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '09

 
Kategori
Dans
 

TRABZON KOLBASTISI RAP DANSINA KARŞI

TRABZON KOLBASTISI RAP DANSINA KARŞI
 

Trabzon Kolbastısı son zamanların en çok ilgi gören danslarından biri oldu. Öyle ki Avrupa’nın rap dansını geride bırakacağa benziyor. Bıraksın da zaten. Kendi kültürümüze ait bu dansı bu zamana kadar neden ön plana çıkaramamışız acaba? Aslında sadece kolbastı için geçerli değil bu durum. Bir çok kültürümüz unutulmuş yada unutturulmuş. Günümüzün modası olan kolbastı yada hoptek hakkında bir bilgisi olan var mı?

Bir anlatıma göre bu oyun küçük bir sokak olan Faroz'dan çıkmış. 1980'lerden sonra Trabzon geneline yayılmış.Şuanki konumuna aslında 1985’lerden sonra gelmiş. Gençler mahalle aralarında darbuka ile oynarlarmış.

Bir başka anlatıya göre ise Faroz’lu balıkçıların bereketli avlardan sonra düzenledikleri eğlencelerde hoptek adıyla oynanılan sonradan Faroz kesmesi adı verilen oyunun 1970'lerde Erkan Ocaklı’nın okuduğu Kolbastı türküsünden sonra popüler olması üzerinedir. Oyunun en eski adı olan Hoptek kelimesinin kökeni bilinmemekte Slav dilleriyle ilişkili olduğu ileri sürülmektedir.

Kolbastı müziği

İlk kolbastı kaydı taşplağa Trabzon havalarını da büyük bir ustalıkla okuyan Göreleli Piçoğlu Osman Gökçe tarafından 1943 yılında yapılmış olup bugün bilinen ezgilerin tümünden farklı ve hoptek oyununun orjinal kaydesi olması muhtemel. Bununla birlikte Karadeniz’de 9/8 lik kol oyunu havaları, 7/8lik kol horonları, Trabzon’da dereboyu kavaklar, Giresun’da metelik olarak adlandırılan müziklerin tümüyle kolbastı oynanılabilmekte.
Oyunda birçok figür var

Ağ atma/çekme, Olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figürü kılıç-kalkan, kürek çekme v.s.
İlginçtir, Trabzon'lu gençlerin %40-50'si bu oyunu ve horonu iyi biliyor olmasına rağmen, gurbetçi gençlerimizin %80 biliyordur, kolbastıyı, horonu, hopteki..

Nasıl oynanır?
Normalde gençler yere çömelerek bir halka oluşturacak şekilde oturur. Ve iki şer kişi karşılıklı olarak oynar. Her ikili grup bir figürü oynayıp, yerine geçerken yerine yenileri kalkar.

Oynaması zevkli, hareketleri komik ama zor, izlemesi keyif veren bir oyun olan kolbastı, son dönemde Trabzonlu üniversite öğrencilerinin Youtube sitesinde yayımlanan klipleri ve 1. Karadeniz Oyunları ile birlikte tanınmaya başlamış aslında. Trabzonspor’lu futbolcularında bazı galibiyetlerin ardından sahada sergiledikleri kolbastı gösterileride artı olarak bu oyunun yayılmasını sağladı diyebiliriz.

 
Toplam blog
: 65
: 1227
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

Aslen Hataylıyım ama Eskişehir'de yaşıyorum. Daha doğrusu okul nedeniyle Eskişehir'deyim. Eskişehir'..