Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Trabzonspor- Diyarbakırspor maçından notlar

Trabzonspor- Diyarbakırspor maçından notlar
 

ts


Santrafor sayısı ana ölçüt değil

TS’ un oyun anlayışında bir yanlış yoktu, bu sonuç doğal, mutlak değişiklik kaygısı takımı bozar. 4-3-3 ün öndeki üçlüsü "olduğu gibi" oynamıyor; yani yedek hücumcular sahada, Selçuk da yok, verimsizliği abartmamak lazım. Alanzinho, Umut, Baytar iyi yedekler. Egemen’in hediyesi olan gol, TS Yönetimine ders olursa, sezon sonunda bu yenilgiye şükrederler. Bir oyuncunun mücadeleci olması onu iyi stoper yapmaz, artık bu anlaşılmıştır. Selçuk'un önemi de. TS’lu oyuncular da kendine güveni fazla gördüm, Broos’ta da. Djikuzu’nun yorulduğu, yaptığı top kayıplarından, TV’den bile anlaşılıyordu. TV de, 60 civarı alenen anlaşılan, Broos tarafından gol yenmesi beklenmeden sahaya yansıtılmış olsaydı, TS eksik oynamaz, 1-0’ ı koruyabilirdi. TS ekip olursa sonuç alır. TS de ne Alex , ne Elano var, daha iyisi var: “bir takım”; ama her maça çok ciddi bakmalılar; hocasıyla, oyuncusuyla. Sağlam bir stoper takviyesi yapılırsa çok yararlı olur.

Üretkenlik sorunu yaşandığı açık, yerleşik savunma yapan takımlara karşı oynamak zordur, buna alışık da değilseniz bir acemilik yaşayabilirsiniz; bence asların da katılımıyla TS, bu oyunu daha iyi oynar hale gelebilir. Çift santrafor oynanırsa verimin artacağı akla gelebilir, küçük takımlara karşı daha fazla hücumcunun daha iş görür olduğu düşünülebilir ama esasın böyle olup olmadığı; zayıf takıma çift santrafor, güçlü takıma tek santrafor oynamanın ne ölçüde çözüm olduğu tartışılır. Bence, bu alışkanlık kazanmaya engel bir haldir. Zayıf takıma karşı, oyunu daha önde kurarsın, güçlü takıma karşı daha geride, zayıf takıma karşı daha baskılı, riskli anlayışla oynarsın, güçlü takıma karşı sağlamcı olursun: etkinlikte ana ölçüt, santrafor sayısı olarak görülmemeli. Barcelona, Osasuna’ya da tek santrafor oynuyor, M.United’a da. Broos, paniğe kapılmadan, bu oyunu “yerleşik savunma yapan takımlara karşı da oynamaya çalışmalı", sakatların dönüşü bunu kolaylaştıracaktır, kenarda uyumamalı: mesela, golü yemeden önce yapılması gereken bir değişikliği, yenilen golün ardından yapmamalı; fazla güven, takımı bozar

Hücumun kalitesi, hücumcusuzlukla da mümkün olabilir

Giray’ı kullanması doğru, geçen yıl Yanal, Song’u çok yormuştu; tabi bu, Song’un sakatlık gerekçesiyle değil, hoca tercihiyle oynamamış olmasıyla anlamlı bir eleştiri. Alanzinho, iyi bir takım için iyi yedek, rakip yorulduğunda önemli silah; özellikle öne geçtikten sonra. Alanzinho, 1-0 oyununa sonradan dahil olsa, katkısı artabilirdi; Yattara'nın varlığı bunu sağlayacaktır. Selçuk sakat değilse oynar; öndeki üçlüden birinden de vazgeçilebilir; önemli olan yararlı oyuncu sayısının çok olması, her oyuncu grubuna uygun yeni bir sistem bulunur; bu durumda Collman önde oynayabilir. Hücumcu sayısında azalma, hücum gücünü artırabilir; destek artacağından, ön bölge daha verimli çalışablir. TS’yi bir tek panik bozar. Ziya Doğan’ı da geçmemek lazım, takımı 90 dk oyun disiplinine bağlı kaldı, top ayaklarındayken bir şey görmedik ama iyi bozdular.

futbolteknik@hotmail.com

 
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Felsefe okudum. İnsan denilen sürüye hakikatini hissettirmeye seviyorum. Araba ile kıyafet ile kendi..