Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Trabzonspor Galatasaray maç analizi

Trabzonspor Galatasaray maç analizi
 

Son 3 derbi maçında da Galatasaray' ı çok dikkatli izledim. Galatasaray camia olarak şampiyonluğu o kadar çok istiyor ki bu istek oyun planlarına yansıyor. Galatasaray sezon başından beri doğru yaptığı işleri, Super Final'de de yapmaya devam ediyor. Trabzonspor ise sezon başından beri hatalı yaptığı işleri, Super Finalde de yapmaya devam ediyor.

Galatasaray rakip kim olursa olsun 7-8 kişiyle ileride rakibin ceza sahası içinde basan, agresif ve rakibi panik yapmaya iten bir oyun anlayışına sahip. Rakibin iki stoperi ve ön iki orta saha oyuncusuna o kadar sağlam basıyorlar ki, rakipler top çıkartmakta zorlanıyor. Kanat oyuncuları da sakin ve pas yapabilen oyuncular değil ise, kanatlardan da top taşımak pek mümkün olmuyor. Rakipten orta sahada kapılan topları o kadar iyi kullanıyorlar ki, 3-4 pasta rakip ceza sahasına giriyorlar. Forvetler biraz şanslı günündeyse, maç daha ilk yarılarda 2-3 golle kopuyor. Forvetler, nadiren şanssız olduğunda ise, tıpkı Fenerbahçe maçında olduğu gibi, tek kale oynayıp, 8-9 gol pozisyonuna girip, maçı kaybediyorlar.

Son 3 maçta da birbirinin kopyası gibi maçlar çıkarttı GS. Trabzonspor maçı da bundan farklı olmadı. Daha ilk yarıda işi bitirdiler ve maçı rahatlıkla kazandılar. Burada Selçuk İnan' a bir parantez açmak istiyorum, son bir kaç haftadır Selçuk, adeta bir maestro gibi takımını yönetiyor. Savunmada, hücumda, sahanın her yerinde top alıyor, pas veriyor, pas alıyor, oyunu açıyor, gol attırıyor, gol atıyor. Galatasaray' ın istekli ve rakibe önde basan futbolunda Terim' den sonra en fazla pay onun. Selçuk İnan' lı bir Galatasaray' a karşı rakiplerin orta sahasının bir, hatta iki adam fazla olması gerekiyor. Kısaca, Galatasaray takım olarak bu sezon ligde ne kadar doğru iş yaptıysa, super finalde de doğru işleri yapmaya devam ediyor. Teknik direktör seçimi, kadro, yöneticilerin yaklaşımları, taraftar desteği her şey mükemmel. İşler çok iyi gidiyor. Bu inanç ve futbolla hiç bir takımın Galatasaray' ı yenmesi mümkün gözükmüyor.

Gelelim Trabzonspor' a. Ligin başından beri hatalı işler yaptılar. Yabancı oyuncu tercihleri tam bir fiyasko. Cech, Adrian, Zokora, Paula Henrique ve Brozek kardeşler değil Trabzonspor, 1. lig takımlarında bile forma giymesi tartışmalı isimler. Kaliteleri belli, yetenekleri sınırlı. Engin, Selçuk ve Ceyhun' un yerlerini dolduramadılar. Takımın tüm dengesi bozuldu. Tüm yük Burak ve Colman' ın omuzlarına bindi. Buna Şenol Güneş' in hatalı taktikleri de eklenince Trabzonspor sezon içinde son derece inişli  çıkışlı bir grafik çizdi. Super Final'de de bu inişleri ve çıkışları gömek mümkün.

Maça gelince Galatasaray dörtlü orta sahası, geriden bekler Hakan ve Eboue' de eklenince rakiplerin sert bir şekilde tosladığı bir duvara dönüyor. Hatta zaman zaman geriye destek veren Elmander ve Necati de eklenince, o kalabalıktan hiç bir rakibin çıkması, ileri top yapması mümkün olmuyor. Bu maçta da bu baskı maçı erken kopardı. Özellikle Eboue ve Selçuk maçta ekstra işler yaptılar. Trabzonspor bir türlü Eboue' nin kanadını kapatamadı ve Eboue bu kanadı mükemmel kullandı. Trabzonspor adına diğer bir hata orta sahada dirençsiz kalmaları idi. Halbuki bir adam daha fazla olmadan Galatasaray' ı durdurmaları imkansızdı. Aykut Kocaman' ın doğru taktiğini, Şenol Güneş uygulamayı tercih etmedi ve Galatasaray' a karşı açık oynama hatası ile hareket ederek farklı bir yenilgi yaşamış oldu.

Galatsaray' ın tüm golleri Selçuk İnan kaynaklı idi. Ya topu kendi kullandığı duran toplar, ya kazandığı ya da rakibi hataya sürüklediği pozisyonlar neticesinde Galatasaray son derece rahat goller buldu.

Galatasaray tıpkı Barcelona gibi. Maç içinde o kadar agresifler, o kadar iyi alan daraltıyorlar, o kadar iyi pas yapıyorlar ki rakibin izlemekten başka şansı kalmıyor. Forvetler gününde olursa fark da yapıyorlar. Bu Galatasaray' ı durdurmanın tek yolu, kanatları kapatmak, Selçuk'u 2 kişiyle tutmak ve göbekten iyi kademe kurmak. En az 3 ön libero ile oynamak şart. Aykut Kocaman bunu görmüş olacak ki tıpkı Real Madrid gibi bir taktikle, Galatasaray' ı biraz da şansın yardımıyla mağlup etmeyi başardı. Zaten başka da bir taktik ile 3 puan almak imkansızdı.

Bu futbolları ile Galatasaray, büyük bir mucize olmaz ise ve iş Kadıköy' deki son maça kalmaz ise büyük ölçüde şampiyon olur. İşin son maça kalması halinde ise ilk maçtan pek de farklı olmayan bir maç izlemiş olacağız. Türkiye' de Galatasaray' dan daha iyi yönetilen, daha kondisyonlu, daha istekli, daha diri ve daha iyi bir takım yok. Rakiplere Allah kolaylık versin.

Trabzonspor' un ise futboldan ve futbolcudan anlayan bir Yönetime sahip olması gerkeiyor. Mevcut Yönetim sene başından bu yana futboldan ve takımlarından çok her şeye konsantre oldu. Bu odaksızlık ve ilgisizlik kötü transfer ile de birleşince, Trabzonspor bu durumda kaldı. Bir parantez de Trabzonspor' un stoperleri Mustafa ve Giray' a. Gerçekten de bu kadar acemi ve kademe hatası yapan bir ikiliyi uzun süredir görmemiştim. Bu stoperlerin seneye takımda olmayacağını umut ediyorum. Tranbzonspor için Avrupa Ligi mücadelesi başlamış oldu. İkincilik artık hayal.Tahminimce Super Finali de 4. sırada tamamlayacaklardır. 

Fenerbahçe- Beşiktaş maç analizinde görüşmek dileğiyle.   

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..