Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Trafik çilemiz yüksek, yaşam kalitemiz niçin düşük?

Trafik çilemiz yüksek, yaşam kalitemiz niçin düşük?
 

Dünya kentleriyle ilgili çeşitli verilerin ziyaretçiler aracılığıyla toplandığı internet sitesi Numbeo, yaşam kalitesi ülke endeksi hazırladı. Endekste 288 binden fazla internet kullanıcısının 5 bin 735 şehir hakkında gıda fiyatları, trafikte geçen süre, hava kirliliği oranı gibi bilgileri paylaşıldı.

Türkiye yaşam kalitesi endeksinde 56 ülke arasında kendine ancak 38’inci sırada yer buldu. Trafikte en çok zaman harcama liginde ise ilk 5’e girdik.

Trafik olayımız başlı başına bir başarı hikâyesi(!) Öyle ya onca ülke arasında, trafikte zaman geçirme açısından ilk 5’e girmek, zaman zaman kavgalar çıkarmak ülkemizin en belirgin özelliklerinden birisi!

Neyse…

Buna göre, yaşam kalitesi endeksinde Türkiye 56 ülke arasında 38’inci sırada yer bulabildi. Türkiye en kötü notu ise trafik yoğunluğunda aldı. Türkiye trafik çilesi liginde 5’inci oldu. Bu kategoride Mısır, Rusya, Japonya ve İran Türkiye’nin önünde yer alıyor.

Emlak fiyatlarının ortalama kazanca kıyasla uygunluğu söz konusu olunca Türkiye, 16’ncı sırada yer buldu. İstanbul’da bu oran 11.63 olarak ölçülürken, Bursa’da 4.04 gibi makul bir seviyede kaydedildi.

Ancak hava temizliği sıralamasında ilk 40’a giremeyen Türkiye, satın alma gücünün yüksekliği bakımından 39’uncu olabildi.

Hakkında kıyaslama yapılacak kadar değerlendirme bulunan 56 ülke içinde en yaşanılır bulunanı İsviçre seçildi. Onu Danimarka, Yeni Zelanda, Almanya, Avustralya ve Hollanda izledi.

En yaşanmayacak ülke olarak Malezya’yı işaret eden Numbeo.com ziyaretçileri; Tayland, Filipinler, Endonezya, Ukrayna, Rusya ve Mısır’ı yaşanması en zor ülkeler arasında saydı.

Gördüğünüz gibi bizden epey kötü ülkeler mevcut. Yani halimize şükretmemiz gerekiyor.

Yine sitedeki verilere göre, İstanbul’da 1 kişinin geçim giderleri toplamı aylık 3 bin lira (757 sterlin) civarındayken, Londra’da 11 bin lira (2723 sterlin) düzeyinde. Yani Londra, İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 83 daha pahalı.

Sitede hakkında değerlendirmeler bulunan Türk şehirleri Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir.

İstanbul ile ilgili kategorilere en fazla katılım 782 kişi iken, Ankara’yla ilgili en fazla bilgi veren kişi sayısı 194 olmuş.

Eskiden kendimize orta sıralarda yer bulurken, bu tür istatistiklerde daha sonlara doğru yer edinebiliyoruz. Bu da “Yeni Türkiye”nin yeni özelliklerinden birisi olsa gerek.

Ülkeyi dönüştürmeye çalışanlar, bu tür başarıları ile övünebilirler.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..