Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '11

 
Kategori
Trafik
 

Trafik dersi

Trafik dersi
 

Acı manzaralardan örnek


Yine canlar yandı, mallar yok oldu. Yollar kan gölüne döndü son bayram tatilinde. Dile kolay 9 günlük tatilde polise intikal eden trafik nedenli ölüm sayısı 169, yanan yüreklerin sayısı binleri aştı. 

İstatistik ve araştırmalarda ülkenin en önemli sorunu terör olarak çıkıyor, bence yanlış. Ülkenin en önemli sorunu TRAFİK ve Trafik Terörü. Ülkemizde de her gün trafiğe yüzlerce araç, binlerce insan katılıyor. Artan katılıma paralel olarak da trafik sorunu her geçen gün büyüyor, büyüyecektir. 

Son yıllarda karayollarımızda iyileşmeler, araç teknolojilerinde gelişmeler oluyor ama insanımız değişmiyor, gelişmiyor. Önemli olan insanımızın gelişerek değişmesi ki bu da eğitimle mümkün olacaktır. Artık İlk ve Orta öğrenimin en önemli ve en içerikli dersi TRAFİK olmalıdır. Uygulamalı trafik derslerini okutacak öğretmenler üniversitelerin ihtisas bölümlerinde yetiştirilmelidir. Tüm eğitim tekniklerinden yararlanılarak Trafik konusunun önemi öğrenciye duyuşsal düzeyde kazandırılmalı, hissettirilmelidir. Bu kadar hayati bir konuda medya üzerine düşeni yapmalı, emniyet kemerinin, hız limitlerinin polis için değil canımız ve cananlarımız için önemli olduğu kavratılmalıdır. 

Benzeri uygulamalar 20 yıl önce başlatılmış olsaydı bu günkü kayıplarımız daha az olurdu. Bu gün başlamazsak 20 yıl sonra daha fazla kayıp vereceğiz. Eğitim Bilimleri okumuş bir mühendis olarak buna inanıyor ve savunuyorum. 

Acı sorunun bayram tatilleri ile sınırlı olmadığını hepimiz biliyoruz ve sürücüler olarak hepimiz hatalar yapıyoruz. Ama hatamızın karşılığında sadece kendimiz zarar görmüyoruz. Çevremizde bizi tanıyan, tanımayan onlarca, bazen yüzlerce insana da maddi manevi zarar veriyoruz. Son bayramda ölen 169 kişinin tamamının sürücü olmadığı ve dolayısı ile tamamının kusurlu olmadığı acı bir gerçektir. 

Henüz 4 yaşındaki torunumuz Ada, araçtaki kendi koltuğunun kemerleri bağlanmadan, aynı araçtaki sürücü ve yolcular kemerlerini takmadan aracın yürümesine izin vermiyor, aksi durumda kızıp ağlıyor. Ona öğretileni ve uygulananı O da sürekli olarak bizlere hatırlatıyor. İnanıyorum ki Ada sürücü olduğunda bizler kadar hata yapmayacak, ama bu yetecek mi? Trafikten çekilen acıların çoğunluğu başka sürücülerin kusurlarından yansımıyor mu ? 

Trafik Dersi için etkililer, yetkililer gereğini yapmalıdır. Medya gücünün farkında olararak sorununun çözümüne katkı koymalı, sorumluluktan kaçmamalıdır. Trafik Milli Eğitimin en önemli dersi ve öncelikli konusu olmalıdır. Aksi halde her bayram tatilinde gündeme kor gibi düşen TRAFİK TERÖRÜ insanımızın en büyük acısı, ülkemizin en önemli kaybı olmaya devam edecek; zamanında gereğini yapmayanlar da en az sürücüler kadar kusurlu ve sorumlu olacaklardır. 

Öncelikle sayın Milli Eğitim Bakanımız ve teşkilatı ile tüm sürücülerin dikkatlerine sunuyor, trafik kurallarına uyulmasının acıları azaltacağını hatırlatarak kazasız ve kayıpsız günler diliyorum. // 

orhan.yuksel@mmo.org.tr 

 
Toplam blog
: 43
: 567
Kayıt tarihi
: 28.06.11
 
 

 Karaman E.M.lisesi ilk öğrencilerindenim. ikinci sınıftan itibaren Antalya Makine Teknisyen okulun..