Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '07

 
Kategori
Güncel
 

Trafik kazaları ve sonuçları

Ülkemiz trafik kazalarını çok yaşayan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alır. Her nedense olumsuz konularda hep başı çekeriz. Bu konuda ilk sıralarda yer almak demek; acıyı, ızdırabı, hüznü, felaketi, en çok yaşayan biziz anlamını taşır.

Teknolojik buluşlar insanlara yeni kolaylıklar sağlar. Ulaşım araçlarıda hayatımızı kolaylaştıran teknoloji harikalarıdır. Fakat unutmamak gerekir ki yerinde ve kurallara göre kullanılmayan her teknolojik buluş insanlar için felaketi de beraberinde getirir. Elektriksiz yaşam neredeyse olanaksız hale gelmiştir. Ama prizi açıp elektrikle temas edersek sonumuz olur. O halde yerinde ve kurallara uygun olarak kullanmamız yararımıza, Kuraldışı kullanmamız zararımıza olacaktır. Ulaşım araçlarıda elektrik kadar önemlidir. Yaşamımızın her aşamasında etkisi vardır. Kural-lara uygun kullanmak zorundayız.

Kazaların çok yaşanmasının en önemli nedenleri insan faktörlüdür. Hız limitlerini aşmak, Dikkatsiz araç kullanmak, bakım ve onarımlarını zamanında yaptırmamak. Direksiyon başında kendi oto kontrolünü sağlayamamak, Kendine aşırı güvenmek, bana birşey olmaz mantığından kurtulamamak hep insan faktörlü kazaların nedenleri arasında yer alır. Sakin, kurallara uyarak işaretlere dikkat ederek araç kullanmak kazaları azaltacaktır. Trafik kazalarının maddi ve manevi zararları vardır. Maddi yön bir şekilde karşılanır, telafi edilir. Fakat manevi yıkımları karşılamak olanaksızdır. Her şeyden önce insan kaybı çok önemlidir. Nice insanlarımız hayatın baharında bu illete kurban gitmiştir. Ülkeye hizmet edecek yaşta, en verimli çagında bu insanlarımızı kaybederiz. Bu acıyı arkada kalan yakınları ömürlerinin sonuna kadar yaşarlar. Çocuklar babasız hanımlar kocasız kalır. Yaşam altüst olur. Asla bir daha geriye dönüş yoktur.

Sakarya Meydan Muharebesinde şehit sayımız altı bin kadardı. Bu şehitler o zamanın eğitim almış, kendini geliştirmiş kişileriydi. Ülkemiz bunların eksikliğini yıllarca çekmiştir. Vatan uğruna en değerli, en aziz varlıkları olan canlarını veren bu yiğitleri minnet ve saygıyla anıyorum. 19 ağustos pazar günü trafik kazalarıda yitirdiğimiz insan sayısı 35 kişi. Manşet haberde Yollar savaş alanına döndü 35 ölü yazıyordu. Yılda verdiğimiz kayıp ise 40, 000 civarında. Kim bu duruma kayıtsız kalabilir. Olur mu böyle bir facia, savaşta verdiğimiz kayıptan neredeyse 7 kat fazla.

Bu durumda her ülkesini seven vatandaşın uykusu kaçmalı, oturup düşünmeli. Böyle gelmiş böyle gitmemeli. Kırmızı ışıkta durulacağını çocuk da bilir, sürücüde bilir. Ama durmaz. Neden? Çünkü kural dışılık sarmıştır her yanını. Kural dışı yaşar, kural dışı kazanır, kural dışı vergi verir, kural dışı araç sürer. Her insan mı ? Tabiki her insan değil ama bunların sayısı bir hayli fazla.


Hergün onlarca aileyi acı içinde bırakan bu sorun ciddiyetle ele alınmalı. Kurallı yaşam hayata geçirilmeli. Ehliyetler sil baştan düzenlenmeli. Kontroller sıklaştırılmalıdır. Yoksa bu gidiş hiç iyi bir gidiş değil.

 
Toplam blog
: 15
: 6091
Kayıt tarihi
: 10.07.07
 
 

Emekli coğrafya öğretmeniyim. Ülkemin sorunlarına duyarlıyım. Haksızlığa, adaletsizliğe, soygun ve v..