Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '06

 
Kategori
Bayramlar
 

Trafik Kuralları Niçin Var?

Bir bayram daha geldi. Sırtına umutları, kavuşmaları ve acıları da yükleyerek! Bu duruma sevinsek bir türlü, üzülsek bir başka türlü!

Birkaç günden beridir duyduğum trafik terörünün attığı sevinç çığlıkları yine çöktü içime. Hiç istemiyoruz ama yine yolların kenarlarına can pazarları kurulacak. Yine bayram sevincini yaşayan yürekler bu pazarlarda yer alacak! Kim bilir belki de biz ya da bir sevdiğimiz!

Yanılmıyorsam geçen yılki bayramdı. Harem’den otobüse binmiş ve memleketimize doğru yola çıkmıştık. Bayramı ailelerimizle geçirecek olmanın sevinci ile keyifli bir yolculuk yapıyorduk. Gebze’yi tam geçmiştik ki İstanbul trafiğine benzer bir trafik başladı. Otobüs neredeyse kontak kapatacak hale geldi. Fakat bu da bizlerin moralini bozamadı. Çünkü, buna bile değerdi!

Biraz sonra anladık gerçeği. Belli ki bayram nedeniyle memleketlerine gidiyorlardı. Direksiyon hakimiyetini kaybedip, yolun sağındaki bariyere takılana kadar. Manzara içler acısıydı. Bırakın o anı yaşamayı, o anı izlemek bile dayanılamaz bir haldi. Muhtemelen en sol şeritten ve hızlı gidiyordu. Önce sol şeride, sonra gidip sağ şeride çarpmıştı. Bariyer kopmuş ve ön camdan içeri girmişti. Hem şoför mahallindeki kişi, hem de yan tarafta oturan kişi bayramı yaşama imkânını yitirmişti.

Cansız yatan bedenler, hız karşısında paramparça olmuş bir araç ve yitirilen hayatlar! Etrafında yaşanan kurtarma kaosunun içine sığmış iki insan hayatı! Bir anlık düşünce zafiyeti ve dikkatsizliğin faturası!

Yol kenarında bariyerlerin dibinde muhtemelen aynı araçtan çıkmış bir bayan vardı. Hayatımda bir insanı hiç bu ruh hali ile gördüğümü hatırlamıyorum. Otobüsümüzün şoförü de biz yolcular gibi meraklanınca aracımız durma noktasına gelmişti. Bu birkaç dakikada aracımızın içinden gördüklerim bile benim canımı yakmaya yetmişken, o bayanın nasıl dayanabildiğini anlayamamıştım. Tüm umutları bitmiş, hayat sevinci ölmüş ve sanki hayata tutunacak bir tek dalı bile kalmamıştı. Muhtemelen de şok halindeyken görmüştüm onu.

Hız ve kontrolsüz araç kullanmanın kaçınılmaz sonuydu bu. Kaldı ki bu durum sadece kural ihlali yapanı değil, yolda araç kullanan herkesi tehdit ediyor. Siz yolunuzda kurallara uygun gidiyor olabilirsiniz ancak unutmayın ki eğer sizinle aynı zamanda ve aynı yolda kural ihlali yapan biri varsa yaşamınız tehdit altında demektir.

Kazayı seyretmek isteyenlerin yaptığı da ayrı bir rezaletti. Ayağa kalkan yolcular ve ayağını gaz pedalından çekip film izliyor havasına bürünen sürücüler! Bu çok mu doğru? Elbette değil!

Bir de bayram trafiğinde otobüsü tıka basa dolduranlar var. Otoyolda bazen rastlıyoruz. Ayakta bile tam dolu oluyor otobüsler. Peki bu halde nasıl oluyor da otoyola çıkabiliyorlar? Neden en azından bayramda otoyola giren tüm araçlar izlenmiyor? İnsan hayatı bu denli mi denetimsiz?

Elbet kusurun büyüğü bizde! Ne yazık ki bizler araç kullanmayı ve trafik kurallarına uymayı öğrenemedik. Bakın İstanbul trafiğine. Adı emniyet şeridi olan şeritler ne için kullanılıyor? Bakın ışıklara ne zaman kimler uyuyor?

Lütfen trafik kurallarına uyalım. Son pişmanlığın fayda etmediğini unutmayalım. İnsan hakları ve hayatı, bu saygıyı hak etmiyor mu?

Bayram sevincinize trafik terörünün gölgesinin düşmemesi dileğimle, iyi bayramlar diliyorum.

 

 
Toplam blog
: 66
: 5959
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Anadolu benim, ben de Anadolu'nun canıyım!   ..