Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Trafik mevzuatından seçmeler

Trafik mevzuatından seçmeler
 

Yayaların, hayvanların, araçların karayolu üzerindeki haraketlerinin trafik olduğunu ve bu hareketlerin kurallarına uymadığımızda; herşeyin birbirine karışabileceğini ve önüne geçilemeyen kazalarla sonuçlanacağını bilmeyen yoktur.

Ama bazen bilerek veya bilmeyerek bu kuralları çiğneriz. Şansımız varsa ucuz atlatırız, ama yoksa kötü sonuç olarak kalıcı sakatlık ve ölümlede karşılaşa biliriz. Maddi hasarla atlattığımızda "bunada şükür, cana geleceğine mala gelsin" deriz.

Ben bu günlerde Trafik Eğitmenliği Kursuna devam ediyorum. Yeni mevzuatla ilgili bazı değişiklikleri aktarmak istedim. Herkesin kendi kullanım yoğunluğuna göre bilmek istedikleri olabilir diye düşündüm.

Bu kanunlar zaten vardı diyebilecekleriniz olabilir. Üzerlerinde çeşitli değişiklikler olduğuda göz ardı etmemek gerekir.

Artık içimizde sivil polisler dolaşacak, radar, alkol, hız ve kırmızı ışık kontrolü yapacaklar. Sivil araçlara binerek denetim yapacaklar.

İhbarlı denetim yoğunlaşacak.

E ceza, eloktronik ceza uygulaması yapılacak. Polisler elden para alamayacak, ceza kesemeyekler. Eloktronik olarak yapılacak işlemler.

Sağlık kontrolü sıklaşacak.
50 yaşa kadar 10 yılda bir,
50-56 yaş arası 5 yılda bir,
65 sonrası 3 yılda bir sağlık kontrolü yapılacak, cezalar ödenmedikçe ehliyet yenilenmeyecek.

Tek gözü görmeyenler sağlık bakanlığından çıkan yönetmelikle belirlenen şartlarla ehliyet alabilecek.

Stajyerlik uygulaması geliyor. Yeni ehliyet almayı hak kazananlar, belgelerini 2 yıl süre ile stajyer olarak kullanacaklar. 5 kırmızı ışık ihlali, 5 hız sınırlaması ihlali, alkol ve uyuşturucu kullanılmasından 75 ceza puanı yiyen sürücünün ehliyetine el konacak ve tekrar kursa devam ederek sınava girme hakkı elde edebilecek.

Kırmızı ışık ihlalinin 5 kez tekrarlanması halinde ehliyete 1 yıl süre ile el konacak.

Maddi hasarlı kazaların tesbit ve değerlendirmesini sigorta şirketleri yapacak.

Yeni hız sınırlamaları;
Şehirler arası yolda 90 km,
Bölünmüş ve duble yollarda 110 km,
Otoyolda 120 km olarak belirlenmiştir.

Maddi hasarlı kazalarda, taraflar anlaştıkları taktirde kendi kaza tutanaklarını kendileri düzenleye bilecekler.

Yorgun, uykusuz; kamyon, otobüs, çekici kullanan kişilere 340.90 ytl para cezası uygulanacak. Araç sahiplerinede ayrıca para cezası verilecek.

Okul taşıtlarına disiplin uygulaması getirilecek. Her öğrenciye emniyet kemeri uygulamasıyla birlikte, gözetmen bulundurma zorunluluğu devam ederken, şöförler 3 yıl deneyimli, ehliyetine 1 yıldan fazla el konmamış olacak. Uymayan araç sahipleri ve şöförlere ayrı ayrı 340.90 ytl para cezası kesilecektir.

5 Araçlık filosu bulunan firmalar trafik uzmanı bulundurmak zorundadırlar.

Hurda araç kullananlara 427 ytl, işletenler ise 684 ytl para cezası ödemek zorunda kalacaklardır.

Değnekçilere hapis cezası geliyor. 3 aydan 6 aya kadar hapis, 760 ytl adli para cezası, suçun birden fazla işlenmesi halinde 1 yıldan iki yıla kadar hapis cezası ve 143 904. ytl para cezası uygulanacaktır.

Yayalar dikkat!
100 metre mesafedeki yaya alt ve üst geçitlerini kullanmayanlar asli kusurlu sayılacak.

Bunlar benim seçipte yazabildiklerim. Herkesin trafik kurallarına ihtiyacı olduğunu bilerek, TRAFİK KURALLARINA UYALIM, UYMAYANLARI UYARALIM.
Teşekkürler

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..