Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '13

 
Kategori
Kasko / Sigorta
 

Trafik sigortaları cep yakmaya başladı

Geçtiğimiz sene Eylül ayında “Sigorta sektörü kârda mı? Zararda mı?” başlıklı bir yazı yazmış ve 2012 yılında sigorta sektöründe rekor düzeylere varan zararlar olduğunu, bu zararların önümüzdeki senelerde sigortalıların hesabına yazılacağını belirterek yazımı bitirmiştim.

 

Şimdi gelelim 2012 bilançosuna:

 

Sigorta şirketleri 2012 yılında 1.3 milyar TL zarar açıkladı. Bir önceki sene yani 2011 yılında açıklanan 462 milyon TL zararla oranladığımızda yüzde 180’lere varan korkunç bir oran karşımıza çıkmakta.

Bu zararın rakamsal açıklamaları ise kısaca şöyle:

2012 senesinde Sigorta Bilgi Merkezi verilerine göre 13 milyon 863 araç için sahipleri trafik sigortası yaptırdı. Bu sigortalar için 3.5 milyar TL civarında prim ödemesi yaptı. Buna karşılık sigorta şirketleri 4 milyar TL civarında hasar ödemesi yaptı.

Yine geçtiğimiz sene uygulanmaya başlayan trafik sigortası primlerinin yüzde 10’luk kısmını SGK’ya devretme zorunluluğu kapsamında 300 milyon TL aktarıldı.

Bu arada sahtekârlıkları da unutmamak lazım. Geçtiğimiz sene sigorta şirketlerince 10 bine yakın araç sahibinin sahte tutanak düzenleyerek trafik poliçesinden hasar ödemesi almaya çalıştığı tespit edildi. Tespit edilemeyenlerin sayısını siz düşünün.

Bu zararların sigortalılara yansıması ise can acıtacak düzeye geldi.

Serbest tarifeye geçen trafik sigortalarında –ilk defa yeni araç alanlar için- devlet tarafından belirlenen taban fiyat binek araçlar için 380 TL, kamyonet tabir edilen ticari araçlarda ise 600 TL, ikinci elde ise böyle bir taban fiyat maalesef yok.

İlk sene yüzde 10 hasarsızlığı kazanan binek araç sahipleri için bu rakam 310 TL civarlarına inmekte. Eğer ilk seneniz ve sigortanızdan hasar almışsanız bu rakam 950 ile bin 200 TL arasında değişmekte. İkinci hasar alınmışsa 2.000 TL gibi rakamlar karşımıza çıkmakta.

Önceki senelerde yüksek hasarsızlık oranına hak kazanmış sigortalıların hasar almaları durumunda bir alt kademeden ödeme yaptıkları poliçelere bu sene kendi kademelerindeki sigortalıların iki katı kadar fazla ödeme yapıyorlar.

Buradaki rakamların belirlenmesi sigortadan alınan hasar rakamından ziyade hasar sayısına bakarak yapılmakta. Geçen sene 290 TL’ye yaptırdığınız sigortadan 150 TL ödeme yapmış olsanız bile bu sene bin TL’lik rakamlar karşınıza çıkabilmekte.

Sigorta sektöründe çalışan birisi olarak bu rakamların sigortalılar açısından yarattığı şok etkisini yakından görüyorum. Çoğu hasarlı müşteri sigorta poliçesini ödeyebilmek için, yüksek hasarsızlık indirimi de olsa kasko poliçesini yaptırmaktan vazgeçmekte. Hatta bazı sigortalılar zorunlu da olsa sigorta poliçesini yaptırmayıp, sigortasız olarak trafiğe çıkmakta. Hasar durumunda kaza yapan taraf olay yerinden kaçarak sigortasını kullandırmaktan kaçınmakta, madur taraflar araçlarını kendileri yaptırmak zorunda kaldığı için, ya kasko poliçelerindeki hasarsızlıklarını bozmak ya da cepten para ödemek zorunda kalmakta. Bunların  sonuçlarını da önümüzdeki günlerde yaşayıp göreceğiz.

Devlet tarafından zorunlu kılınan ve yaptırılmadığı zaman aracın bağlanmasına kadar varan cezalar uygulanan ve sorumluluk kelimesinin geçtiği bir sigortayı, kullananlar açısından bu kadar fahiş fiyatlara çıkarmak, araç sahiplerini ekonomik sıkıntılara sokmak ne kadar vicdani bir uygulamadır sorgulamak lazım.

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..