Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '17

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Trafikte Empati

Trafikte Empati
 

Trafikte Empati


       Gülay 11 yaşında. Gözlerine bakınca huzurun ne olduğunu anlar, öndüla saçları ise  ışıl ışıl yarınlara parlardı. Antalya Mersin yolunda  babasının kullandığı aracı bir kamyonun  sıkıştırması sonucu mucurda kaymış ve takla atmıştı. Minik bedeni dayanamadı.
        Şevket..  Aslan sütünü çok severdi. Ailesinin bütün ısrarlarına rağmen bırakamadı. Hatta siroz tedavisi görmüş biraz düzeldiğini sanınca yine direksiyon başına geçmişti. O mayhoşlukla gözleri kapandı. Direğe çarptı ve bir daha uyanamadı.
       İsmail. 18 yaşında yakışıklı bir Kürt delikanlısı idi. Yıllarca hayalini kurduğu motosikletiyle  kontrolsüz kavşakta hızını alamamış  kask ve koruma kıyafetini giymediği için kafasını çarpmış ve oracıkta can vermişti.    

Double double yollarda double double canlar kaybediyoruz. Eşimiz dostumuz akrabamız kardeşimiz. Hepimizin trafikte yitip giden canları var. Peki bu  kader mi? Alınyazısı mı? Yoksa dikkatsizliğin kararmış gözlerindeki eksik trafik bilgimiz mi. Bırakın şeritten şerite geçmeyi sağa sola dönerken bile sinyal kullanma alışkanlıklarımız  ne kadar? Yaya ya hayvana ambulansa itfaiyeye saygımız ne kadar?   Kaçımız sabah uykulu uykulu direksiyon başına geçmeden soğuktan kaputun altına sığınan hayvanları düşünüyoruz. Yaya görünce gaza yüklenen, hayvanları görmezden gelen ambulansa yol vermeyip peşinden son sürat gidip bir de içinden ne kadar akıllıyım diyen aptal insan rolünü ne zaman benimsedik. Ben size söyleyeyim.. Radyasyonlu çayı demleyip bakın ben içiyorum bana bir şey olmuyor, mikroplu dere suyunu içip bakın tertemiz içebiliyorum diyen, havaalanına yetişmek için ambulans kiralayan   “Benim vatandaşım işini bilir” diyerek ekranlara çıkan   politikacılar ne zaman türemeye başladı işte o zaman vatandaşlarımız ‘amannn atın ölümü arpadan olsun’ felsefesini benimseyip balık baştan kokar diyerek çocuklarının eğitimini de onlara benzetmeye başladılar.

Eğitim ailede başlar okul sadece yön göstericidir. Bakın genelleme yapmıyorum herkes böyle demiyorum ancak “ hayat müşterektir” sözünü  kullanıyorsak acıları kimseye tek taraflı  yaşatmaya da hakkımız olmamalı. Daha dün haberlerde malum bir kentin ehliyet sınavına giren ve girmeye teşebbüs edilen adına “joker” denen 84 sahtekar yakalandı. Sizin, annenizin, eşinizin, dostunuzun yaşam hakkına ilk dokunuş orada başlıyor işte. Her yıl 9 ila 10 bin ehliyetsiz sürücü aramıza katılıyor. Evet evet yanlış duymadınız 10 bin. Sınav sisteminin yanlışlığı, denetim mekanizmalarının yetersizliği, her önüne gelenin kurs açtığı, cezai yaptırımların caydırıcılığının olmayışı, şehir planlamalarının günü birlik yapılması ve gelecek şartlara değil mevcut şartlara göre davranılması, kişisel rantın toplum çıkarlarından güçlü hale gelmiş olması gibi sıkıntılar maalesef ki bırakın trafiği toplumumuzun itibarsızlaştırılması değersizleştirilmesi yolundaki adımların da habercisidir. 

Ee kardeşim doğru diyorsun da bunun çözümü nedir? Çözümü kendiniz de aramalısınız. Unutmayın bireysel düşüncelerinizin etkisi mutlaka  topluma yansır. Ha bu az olur çok olur önemli değil. Önemli olan topluma uyumlu birey olarak kendimizi bu sorumluluğun içinde mutlu hissetmektir.

Toplu taşım düzeni sıkıntılı biliyorum ama şoförlerimize buradan seslenmek istiyorum. Taksi minibüs, dolmuş, otobüs fark etmez taşıdığınız emanet canlara sahip çıkın. Kırılan bir eşya taşıyormuşcasına dikkatli taşıyın onları. Acele etmeyin, aynaya bakmayı, sinyal vermeyi, duraklara girmeyi  hızınızı kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle geceleri servis araçlarının kontrollü kavşaklara girmeden dörtlülerini yakıp kırmızı ışıkta geçme uyanıklıklarını mobese başındaki görevlilerin es geçmemesini, park yasağı olan yerlere park edenlerin mutlaka cezai işlem görmesini, devriye gezen trafik ekiplerinin gözleri önünde vızır vızır gezen zenonlu, şehir içinde yasak olan  sisleri açık araçların durdurulmasını mutlaka sağlayalım.

Unutmayın her görmezden geldiğiniz yanlış bir gün mutlaka sizi bulacaktır. Kurallara uymayanları uyaralım. Eğer yeterli olmuyorsa kural ihlali yapanları Emniyet Genel Müdürlüğünün yeni başlatmış olduğu online ihbar adresine  www.egm.gov.tr/ihbar  fotoğraf,video ekleyerek gönderebilirsiniz. Toplum kendi kendinin kontrolorü olmadıkça düzen kaosa dönüşür.

Trafik empatinin en güzel örneklerinden  biridir . Kimi  zaman kişiliğimizin yansıması, kimi zaman anlık  psikolojimizin dışavurumudur. En önemlisi ise karşımızdaki kişiye saygı duymanın ve etiksel anlayaşımızın izdüşümüdür. Lütfen trafikte empati kurmayı ihmal etmeyelim. Esen kalın.

Ocak 2016

 

 
Toplam blog
: 21
: 216
Kayıt tarihi
: 12.12.11
 
 

Eğitimci, Aşkadaşım ve Aşkolsun kitaplarının yazarı. ..