Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '10

 
Kategori
Trafik
 

Trafikte saygının önemi

HER KONUDA SAYGI ESASTIR. BİRİBİRİMİZE SAYGIMIZ YOK İSE BİREYLERİN BİRİBİRLERİNE GÜVENİ DE OLMAZ. BU DURUMDA O TOPLULUKTA SAĞLIKLI VE YAYGIN BİR ADALETİN SAĞLANMASI ÇOK ZORDUR. ADALETİN TAM OLMADIĞI BİR TOPLUMDA SEVGİ OLMAZ. SEVGİNİN OLMADIĞI YERDE İSE BİRLİKTE HUZURLU BİR YAŞAM SAĞLANAMAZ. SÜRÜŞTE İSE...

Kişisel güvenliğin en üst seviyeye çıkarılması için çok dikkatli, başkalarının hak ve hürriyetlerine saygılı bir sürücü olmak zorunludur. Araçlar aslında birer silahtır. Yanlış kullanımları, bilinçsizce ve sorumsuzca, kural tanımadan veya bilmeden kullanımları insan yaşamını doğrudan tehdit eder. Buna rağmen bu araçların ehliyetleri çok yetersiz sınavlarla, sağlıksız bir şekilde toplumumuzun yaşamını hiçe sayarcasına önüne gelen herkese dağıtılmaktadır. Bir kere sürücülerin insan yaşamına saygılı ve bunu akıl edebilecek sağduyu ve insanlıkta olması gerekir. Saldırgan tavırlarla başkalarının yaşamını tehlikeye atan kişiler bu faaliyetten men edilmelidir. Saygılı olmak, herkesin hak ve hukukuna saygılı bir tarzda herhangi bir aracı kullanmak kazaları en aza indirebilecek baş sebeplerden biridir. Yine trafik terbiyesine sahip toplumlarda bu saygılı davranışlar yollardaki stresi azalttığı gibi yakıt tasarrufu da sağlamaktadır. Her şeyin üstünde ise saygılı sürüş davranışları içinde olmak sürücülerin halk içindeki imajlarını yükseltir ve birlikte var oluşu daha sağlıklı bir hale getirir.

Araba ve diğer araç sürücüleri yolları motosikletlerle nasıl paylaşmalıdır?

Öncelikle dört ve daha fazla tekerli araç sürücülerinin bilmesi gereken en önemli nokta; motosikletlerinde bir hattın tümünü kullanmak hakkına sahip olduğudur. Motosiklet sürücüleri hatlarının tümüne ihtiyaç duyarlar. Engelleri bertaraf etmek, bir çukurun etrafından dolanmak, sollayan ya da karşıdan gelen araçların güçlü rüzgârlarından sakınmak ve değişen trafik şartlarına uymak için motosikletlerin tüm hat genişliğine ihtiyaçları vardır. Kesinlikle motosikletle aynı hattı kullanmağa kalkışmayınız. Yavaşlayan ve duran trafikte ayağını yere koymak için bile motor sürücüsünün sizin zannettiğinizden daha geniş bir alana ihtiyacı vardır. Motosikletin trafikteki pozisyonuna ve alanına saygı göstermeniz gerekir. Çünkü bu bir oyun değildir. İnsan yaşamı söz konusudur.

Motosiklet sürücülerine tavsiyeler:

1. Gereksiz, yersiz motor gürültü seviyelerini düşürünüz. Yayaları, ev sahiplerini ve bu sesten rahatsız olabilecek diğer sürücüleri ve insanları düşününüz. Motorunuzun ya da aracınızın sesini yükselmek için modifikasyonlar yapmayınız.
2. Yakın takip, ani kalkışlar gibi saldırgan sürüş tavırlarını terk ediniz.
3. Sizi ve diğer sürücüleri ve insanları tehlikeye maruz bırakacak güvenli olmayan hat değiştirmelerden ve diğer manevralardan kaçınınız.
4. Motosikletin diğer vasıtalardan görünmesi bakımından daha zor bir vasıta olduğunu kabul edin. Bu bilginizi diğer sürücülerin dikkatsizlik veya gözden kaçırabilmeleri ihtimallerini bekleyerek yapıcı bir şekilde kullanın.
5. Motosiklet sürücüleri diğer araçlarla aynı hat içinden süzülmeğe, sağdan veya soldan maymunumsu hareketlerle arabaları çizercesine geçmeğe ve hatta kaldırıma çıkıp yayaların arasından sorumsuzca sürüşlere kalkışarak tüm motosiklet camiasının adını kötüye çıkarmayanız.

Dört ve daha fazla tekeri olan araç sürücülerine tavsiyeler:

Motosikletlerle yolu paylaşırken dikkat edilecek noktalar:

1. Motosikletleri sollarken aynen bir arabayı solluyormuşsunuz gibi geçiniz, çok yakınından ve çok hızlı olarak solamayınız. Çünkü hava basıncı motoru kontrolden çıkarabilir.
2. Karşıdan yaklaşmakta olan bir motor gördüğünüzde niyetinizi sinyal vererek belli ediniz.
3. En az iki saniye takip süresi bırakınız. Böylelikle acil bir durumda motor sürücüsü manevra yapabilsin ya da durabilsin. Genelde hem motor ve hem de araç sürücüleri yeterli durma mesafesi olmadığı veya problemi görüp reaksiyon göstermek için yeterli zaman olmadığı durumlarda yanlış kararlar alırlar.
4. Hattınızı değiştirirken kör noktalarınızı kontrol ediniz. Yanı başınızda ki hatlarda seyahat etmekte olan motosikletler çoğunlukla araç sürücülerinin görüş alanlarının dışındadır. Çevresine kayıtsız bir aracın sürücüsü hat değiştirebilir ve önünüzü kesebilir hatta size çarpabilir.
5. Motosikletlerin manevralarına hazırlıklı olun. Bir motorcu karşıdan gelen trafiğe göre kendini hazırlamak için hattının içinde pozisyon değiştirecektir.
6. Motosikletlilerin sizin göremediğiniz yol tehlikelerine karşı ayarlama yapabilmeleri için alan bırakınız.
7. Motosikletlilerin – yağmur, ıslak zeminler, buz ve güçlü rüzgârlar – zor sürüş şartları altında kötüleyen fren yapma ve motoru kontrol kabiliyetlerini dengeleyecek tarzda davranınız.
8. Gece sürüşlerinde çok daha dikkatli olun. Motosikletlerin tek olan ön farları ve arka ışıklar sizin aranızda ki mesafeyi yanlış tahmin etmenize sebep olacaktır. Tek sayıda olan motosiklet ışıkları genellikle diğer araçların ışıkları ile karıştırılmaktadır. Bu sebeple motosikletlerin hatları içinde pozisyon değiştirerek görüntülerini diğer araçlardan farklılaştırmaları tavsiye edilir.

Alpaslan Kuzucan.

 
Toplam blog
: 18
: 2391
Kayıt tarihi
: 26.07.10
 
 

Merhaba, Yüksek tahsilliyim, iyi derecede ingilizce biliyorum. 1955 Kütahya doğumluyum. Evliy..