Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Trajik Bir Varlık Olan İnsanın “Yalnızlık” Hikayesi Sahneye Taşınıyor

Trajik Bir Varlık Olan İnsanın “Yalnızlık” Hikayesi Sahneye Taşınıyor
 

Carole Frechette'nin kaleme aldığı, Nuri Görsev'in yönettiği, Selçuk Demirci'nin sahne tasarımını yaptığı Kuzguncuk Sanat'ın 2018 yılı sahne projesi ''Ödül [Jean et Beatrice]'' seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Ayça İnci ve Mehmet Ali Aykut'un rol aldığı oyun izleyicide kaotik bir durum yaratarak gerçeküstü bir sahnede beynin içindeki karmaşayı ele alıyor.

Bir kadının yalnızlık sorununu aşk ilişkisiyle çözme arayışının traji-komik öyküsünü anlatan Ödül, zengin ve yalnız bir kadın olan Beatrice'in, "tatminkâr bir ödül" karşılığında, kendisini etkileyecek, duygulandıracak ve ona çekici gelecek bir erkeği arama hikayesini konu alıyor. 

Bu ilginç ödülün peşindeki erkeklerden biri olan Jean, kendinden emin, keskin bir avcı tavrı ile Beatrice'in asansörü çalışmayan bir binanın 33. katındaki evine gidiyor. Av ile avcı arasında soluk kesen bir mücadeleye dönüşen oyunun sonunda kazananın kim olacağına dair farklı bir arayış içine giriliyor.

Oyunda yalnızlık sorunu yazarı tarafından aşk ilişkisi teması üzerinden ele alınmış olsa da, oyunun yönetmeni Nuri Görsev bu sorunu, toplum üzerinden işleyerek daha sert bir şekilde yorumluyor. Kadının aşka ya da erkeğe dair ilişkisini ön planda tutmak yerine, rejide yalnızlık sorununu toplumun bireyler üzerinde yarattığı etki ve toplumsal sınıflar üzerinden irdeliyor.

Jean ve Beatrice'in Söyleyemedikleri..

“Ben her insanın içinde bir insanın daha olduğunu düşünüyorum. Kendimize söyleyemediğimiz kimi gerçeklerimiz var. Bu gerçekleri söylememe pahasına da yine kendimize dahi yalanlar söylüyoruz. Ben insan denen varlığın çok da temiz olduğunu düşünmüyorum. Hepimizin bir kara kutusu var aslında. Bu oyunla insanın kara kutusunu açıp ele alabilecek olmak Ödül'ü çekici kıldı.” diyen yönetmen Nuri Görsev kalabalıklar içinde yalnız olan insanın kendi kahramanını arama sürecini de oyun boyunca gözler önüne seriyor. Çözümün, toplumsal bir varlık olan insanın kendi ellerinde olduğunun farkına varmasının ne kadar gerekli olduğunu düşünüyor.

Yönetmen, insanların yalnızlığını gidermek için insanların kendine bir kahraman yaratıyor olmasını görsel şölenle değil imgelerle anlatan gerçeküstü bir oyun kuruyor. Farklı sahneleniş tarzı ve imgelere dayanan yorumlanışıyla Ödül, sanata soyut ve kavramsal bir yerden bakıyor.

Ödülü izlemek için bir çok sebep var

Ödül, bir ana fikir vererek izleyiciye kesin sonuçlar sunmuyor. İnsanın kendine bile söyleyemediği gizemleriyle yüzleşmek için, asla en yakınındakine bile açamadığı kara kutusunun açıldığını görmesi için, bu hayatta yapmak istedikleri ya da bir girdabın içinden kurtulmak istediğinde başka birine ihtiyacı olmadığını bilmek için Ödül ile buluşması gerekiyor.

Şubat ayı içerisinde seyirciyle buluşacak olan oyunla ilgili tüm ayrıntılara Kuzguncuk Sanat'ın sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Yönetmen Hakkında

Nuri Görsev, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü'nden mezun oldu. 2012-2014 yılları arasında işçi tiyatroları üzerine çalışmalar yaptı. Ulusal ve Uluslararası organizasyonlarda, workshoplarda oyuncu olarak yer aldı, çeşitli tiyatrolarda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı.

Tv dizisi, kısa film, belgesel alanlarında oyuncu olarak yer aldı ve tv programlarına konuk olarak katılarak "işçi tiyatrosu" üzerine deneyimlerini paylaştı. Tiyatro hayatına birçok ödül ve başarı sığdırdı. 2014 yılında kurucularından biri olduğu Tiyatro Sahnesiz'in "Maskeliler" adlı oyunuyla Direklerarası Seyirci Ödüllerinde "Umut Veren Tiyatro Topluluğu" ödülü bunlardan biri oldu.

Oyuncu ve eğitmen olarak tiyatro hayatına devam eden Görsev, halen Kuzguncuk Sanat bünyesinde sahnelenmekte olan Araf adlı oyunda rol almaktadır.

Oyuncular Hakkında

Ayça İnci, oyunculuğa 1997 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda başladı ve 1998-2001 yılları arasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimini tamamladı. 2002 yılında Actor Studio’ya katılan İnci, ardından Neil Fleckman’ın yönettiği “Kızgın Damdaki Kedi” oyununda başrol oynadı.

Uygur Tiyatrosu'nun turne oyunlarında ve Sadri Alışık Tiyatrosu'nda oyuncu olarak yer aldı.

İlk televizyon deneyimini Kartal Tibet’in yönettiği TV dizisi ile yaşadı. Ardından Alacakaranlık, Yanık Koza, Akasya Durağı gibi birçok TV dizisinde ve Semum, O Şimdi Mahkum, Kaos gibi birçok sinema filminde kamera karşısına geçti.

Halen tiyatro, televizyon ve sinema alanlarında oyunculuk yaşamını sürdürmektedir.Mehmet Ali Aykut, tiyatroya 2003 yılında Muğla Belediyesi Şehir Tiyatrosunda oyuncu olarak başladı. 2007 yılında İstanbul’a gelerek Alternatif Sanat Oyuncuları bünyesine katılmasının ardından ASO’da oyunculuk eğitimi üzerine çalışmalar yürüttü ve birçok oyunda rol aldı.

Behzad FATHİ ile birlikte Sanford MAİSNER oyunculuk tekniğine yoğunlaştı. Aynı ekiple birlikte Tiyatro Küp’ün kuruluşunda yer aldı ve Tiyatro Küp’ün sahnesinde oyunculuk çalışmalarını sürdürdü. Kays AYKUT ile birlikte Saklambaç çocuk tiyatrosunu kurdu.

Halen Tiyatro Küp bünyesinde sahnelenmekte olan Fil Adam adlı oyunda rol almaktadır.

https://www.facebook.com/KuzguncukSanatTiyatrosu/

https://www.instagram.com/kuzguncuksanat/

https://twitter.com/kuzguncuksanat

 
Toplam blog
: 598
: 166
Kayıt tarihi
: 28.02.16
 
 

1991 yılında Show Haber'de stajyer muhabir olarak başladım. Daha sonra, İlker Yasin yönetimindeki..