Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '17

 
Kategori
Güncel
 

Tramvayda Yaşanan Hüzün

Tramvayda Yaşanan Hüzün
 

Genç eğitimli İşsizler


Ülkemizin temel sorunları üzerine son yıllarda oldukça nitel araştırmalar yapılıyor. Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından TNS Piyasa Araştırma ortaklığıyla gerçekleştirilen, gençlerin ve Türk halkının öncelikli sorun ve beklentilerini ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre; Türk halkının en büyük sorununun yüzde 48.2 ile terör olduğu, gençlerin % 55.1’inin işsizlik ve % 21.6’sının eğitim konularını en önemli sorun olarak belirtildi.

Türkiye nüfusunun % 16.5’ini oluşturan gençler, en önemli sorunları olan işsizliğin nedenini yeterli iş alanı olmamasına bağlıyor. TÜİK haziran ayına ilişkin işsizlik verilerine göre, işsizlik oranı % 10.2 oldu. Oran geçen yılın haziran ayında da aynı düzeyde olmasına rağmen İşsiz sayısı, geçen yılın haziran ayına göre bu yıl 124 bin kişi arttı. Bu artışla birlikte de işsiz sayısı toplam 3 milyon 500 bin kişiye ulaştı.

15-24 yaş arası gençlerin işsizlik oranı geçen yıl % 18.6 idi. Bu yıl % 23.3’e ulaştı. Gençlerin en çok istihdam edildiği sektörlerin başında gelen turizmin sekteye uğraması genç işsiz oranını artırıyor. Türkiye’de genç işsizliği uzun yıllardan beri yetişkin işsizliğinin en az iki katı. Ve Türkiye’de yeni mezun olan, lise ve üzeri eğitim almış yüksek sayıdaki genç işgücünün istihdam olanakları oldukça düşük. 20-24 yaş grubundaki genç işsizlerin yüzde 18,5’i ise üniversite mezunu. Türkiye, OECD’ye üye 34 ülke içinde, 15-29 yaş arasında % 28.4’lük oranla işsiz ve eğitimsiz genç sayısında lider, her 5 gencimizden biri işsiz.

Geçenlerde Tophane Tramvay durağında eve gitmek için beklerken biri yanıma yaklaşarak nasılsınız? dedi. Sakal bırakmış olduğundan bir anda beni selamlayan kişiyi tanıyamadım ama daha dikkatli bakınca Kuruluşumuzun eski Hukuk Baş müşaviri olduğunu anladım. Emekli olmuş avukatlık yapıyordu. Beraber aynı yöne gidecektik, Tramvaya binerek oturduk kısa bir hal hatırdan sonra memleket meselelerine girdik. Oğlunun işten ayrıldığını ve işsizliğin sorun olduğunu özellikle ebeveynlerin zor koşullarda çocuklarını Üniversitede okutarak hatta master yaptırarak iş bulma konusunda avantaj elde etmeye çalıştığına dem vurduk. Daha sonra ise üniversite eğitiminin işsizliği ortalama 5 yıl ötelediği ve hem aile için hem de genç için sorunların katmerleşerek, artarak devam ettiği, evlerde ciddi travmaların yaşandığı sonucuna vardık.

Dikkat etmemişiz ki karşımızda oturan elinde pet şişede limonlu suyu olan 60 yıllarında bir vatandaş bana dönerek maalesef beyefendi size katılıyorum, diye sohbete daldı. Arkasından kendi oğlunun da Hacettepe’de okuduğunu, master yaptığını uzun zamandır işsiz olduğunu ve onu sırtında yüksek katlara tüp taşıyarak okuttuğunu, hasta olduğunu tiz bir sesle söyledi. Kendi aramızda sohbete devam ederken, Fındıkzade’de sohbete katılan abi Çapada gözleri yaşları içerisinde sessizce ağlamaya başladı.

Emekli Hukuk Müşavirimiz ve ben çok üzüldük, ne yapacağımızı şaşırdık. Kendisine üzülmemesi gerektiğini bu sorunu sadece kendisinin değil herkesin yaşadığını vurgulamaya çalıştık. Ağlayan abi kendi sorununa odaklanmış bir şekilde Topkapı durağında iyi akşamlar dileyerek Tramvaydan indi.

Övündüğümüz genç nüfus, işsiz ve ebeveynlerle çatışma halinde, ebeveynlerin mali sorumluluğu devam ediyor, belli ki evlerde dramlar yaşanıyor.

Ben ise halen daha Tramvayda karşımızda duygu seline kapılarak ağlayan abinin gözyaşlarını ve yüzündeki, kederi üzüntüyü unutamıyorum.

Genç işsizlik konusunda ise ahkâm kesecek değilim, çok ama çok üzgün olduğumu söyleyerek yaşadığım bu anekdotu sizinle paylaşmak istiyorum.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..