Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Travma

Travma
 

Ruhsal travma oluşum nedenleri, fiziksel ve duygusal tacizler; cinsel tacizler, dövülme, gasp olayları, çocukluk çağından beri süregelen sevgisiz ortam, sağlık, eğitim, barınma ve beslenme gereksinmelerinin karşılanamaması, doğal afetler, yangınlar, trafik kazaları, savaşlar , çatışmalardan etkilenmek girmektedir. Ruhsal bir travmada bazı kişilerde önce akut stres bozukluğu bazı kişilerde de bunun sonrasında travma sonrası stres bozukluğu yani post travmatik stres bozukluğu dediğimiz bir duygudurum oluşabilmektedir.

Aşırı şekilde sakinleştirici, içki, veya yasal olmayan uyuşturuculara yönelme moral bozukluğuna sebebiyet verir. Bu arzulara karşı çıkın. Bunlar anlık olarak size kendiniz iyi hissettirebilirler, ancak, kısa zamanda sizin için daha büyük sağlık ve psikolojik sorunlara sebep olabilirler. Iyi beslenme ve fiziksel aktiviteler özellikle yararlıdır. Yürüyün, koşun, bisiklete binin. Hareketliliğinizi arttırmak kendi hakkınızda daha iyi düşünmenizi sağlayabilir. Genelde yapmaktan hoşlandığınız şeyler üstüne yoğunlaşın ve her gün bunlara zaman ayırın. Yeni bir uğraşı edinmeyi yararlı bulabilirsiniz. Ornegin resim yapma, şiir yazma veya müzik dinleme gibi. Travmatik bir olaydan sonra, kaçınma farklı şekillerde ortaya çıkabilir.Bu, travma hakkında konuşmaktan kaçınma, travma ile ilgili can sıkıntısı, veya aynı zamanda, size travmayı hatırlatan herşeyden kaçınma şeklinde de olabilir. Bu kaçınma sizin, travmayı geride bırakmanıza ve ilerlemenize engel olur ve bazen normal hayatınızı sürdürmenize bile engel olabilir.Bu durumlarda, kaçınmaya çalıştığınız şeyleri anlamaya çalışın,

Travma sonrası moral bozukluğu, kendini değersiz hissetme, kendine güvenin azalması, çaresizlik ve suçluluk gibi duygulara sebep olabilir. Moral bozucu veya olumsuz düşüncelerle savaşmalisiniz. Moralinizin düşük olduğu zamanları tespit edin, böyle zamanlardaki tatsız düşüncelerinizi yazın, onlara karşı fikirler üreterek bu düşüncelerrden başa çıkmayı deneyin Cevrenizdekilere, kendileri hakkında böyle olumsuz düşünseler, neler söyleyeceğinizi düşünün.

Belirtiler; nefessizlik, kalp çarpıntısı, hızlı nefes almak, baş dönmesi, ve kasların kasılması gibi olaylar fiziksel belirtilerdir. Gerginlik, huzursuzluk ve kızgınlık travma sonrası tepkiler arasında çok yaygındır. Gerginlik belirtilerini erkenden fark ederseniz, rahatlama teknikleri kullanarak, huzursuzluğun ciddi boyutlara çıkmasını engelleyebilirsiniz. Bazı kişiler, egzersiz yaparak, müzik dinleyerek, televizyon seyrederek veya kitap okuyarak rahatlayabilirler.

Fazla nefes alma, kişi huzursuz, kızgın veya gergin olduğunda sıkça rastlanan bir durumdur. Bu nefes alıp vermelerde değişiklikler olduğu anlamına gelir. Boğuldugunuzu düşünüp, nefes almada zorluk çekebilirlsiniz veya çok hızlı nefes alıp vermeye başlayabilirsiniz. Bu da baş dönmesine ve dolayısıyla huzursuzluğun artmasına sebep olur. Düzenli bir şekilde iki-üç defa nefes alip verme, nefes alıp-vermenizi normale getirecektir. Bu eksersizi yaparken, saatin saniye göstergesini kullanmak yararlı olabilir. Bu nefes alip vermeyi, kağıt torba veya ellerin içinde nefes alıp-verme faydalı olabilirler. Bunun etkili olması için hem ağzınızı hem de burnunuzu kaplamanız gerekir. Kağıt torba içinde veya yavaş nefes alıp-vermenin, nefesinizi normale getirmesi için en az üç dakika boyunca yapılması gerekir.

Yasanmis tatsız anıları ve kabusları, her gün tekrar hatırlamak için, birkaç dakika harcamanın, kabus ve geçmişe dönüşü azaltan en etkili yaklaşımlardan biri olduğu düşünülmektedir. Her gün 20 dakika ayırıp, olanları sakince düşünüldügüde, veya birisiyle bu konu hakkında konuşuldugunda, veya düşünceler kağıda döküldüğnde, istenmeyen geçmişe dönüşlerin ve kabusların yavaş yavaş zayıfladığını ve etkilerinin azaldığını göreceksiniz. Kabus görüyorsanız, bunu yatağa yatmadan hemen önce yapmanın faydalı olduğunu göreceksiniz. Bunu yapmak, olayların size hakim olmasındansa, sizin olaylara hakim olmanıza yardımcı olacaktır. Yaşadığınız travmayı hatırlarken, şimdiki durumunuzdaki olumlu yönler üstünde yoğunlaşmanız önemlidir.

Mustafa Uçman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..