Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Tren Faciası

Tren Faciası
 

Kütahya' da tren kazası: 9 ölü 30 yaralı...

PAMUKKALE Ekspresi, Kütahya yakınlarında raydan çıkarak devrildi. İlk belirlemelere göre hızlı girdiği virajda donmanın da etkisiyle devrilen trenin 5 vagonunda bulunan yaklaşık 450 yolcudan 9' u yaşamını yitirdi, çok sayıda yolcu yaralandı. Ölü sayısının artmasından korkuluyor. Trendeki yolcuların büyük bölümünün, okullarda yarıyıl tatilinin başlaması nedeniyle öğrenci ve veliler olduğu belirtildi.

Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle:

" Tren şefi Ahmet Sarıkaya (42), Yusuf Açıkgöz (28), Mehmet Börek (51), Kerim Yarar (16), İbrahim Doğan (21), Kadir Mıngır, Recep Ildız, Cengiz Güler ve İbrahim Levent."

Cumhuriyet savcısının soruşturmayı yürüttüğü kazada son vagonun kaldırılması neticesinde ölü sayısının kesinlik kazanacağı bildirildi.

Haydarpaşa- Denizli seferini yapmak üzere dün saat 17.35' de İstabul' dan yola çıkan 11442 sefer sayılı Pamukkale Ekspresi, bu sabaha karşı saat 02.00 sıralarında Kütahya' nın Çöğürler- Demirözü istasyonları arasında raydan çıktı.

Çat Deresi Mevkii' nde aşırı soğuk nedeniyle rayların donduğu keskin virajda lokomotifin arkasında bulunan 5 vagon peşpeşe devrilirken, yolcular kendilerini bir anda can pazarında buldu. Sürüklenen vagonlardaki yolculardan bazıları kendi imkanlarıyla çıkarken, yaralanan birçok yolcu vagonlarda sıkıştı.

Kazada, 30 kişin yaralandığı kaydedildi. Ağır yaralanan Bahadır Korkmaz, Sultan ve Musa Bıyıklı’ nın Kütahya, hafif yaralılar Yusuf Onay, Cavide ve Ceren Güler, Haydar Acar ile Mustafa Dalkılıç’ın Afyonkarahisar devlet hastanelerinde tedavi altına alındığı belirtildi.

Kaza yerinde sevkedilen vinçlerin yardımıyla vagonları kaldırma çalışmaları sürüyor.

Ölenler ve yaralananlar arasında öğrencilerin çoğunlukta olması dikkati çekti.

Pamukkale Ekspresi’ nin Haydarpaşa’ dan 298 yolcu ile hareket edip, Kütahya’ dan aldığı yolcularla birlikte toplam 436 yolcusu bulunduğu belirtildi.

Kazanın ardından yapılan ilk incelemelere göre kazanın conta başındaki ray kırılmasından kaynaklandığı tespit edildi.

BAŞBAKANLIK AÇIKLAMASI

Başbakanlık Türkiye Acil Yönetimi Genel Müdürlüğü' nden yapılan yazılı açıklamada, kazanın ardından, Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıkları, TCDD Genel müdürlüğü, Sivil savunma Genel müdürlüğü, Kütahya Valiliği, İl Jandarma Alay Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile başlatılan çalışmaların sona erdiğini bildirdi.

Açıklamada, 9 ölü ve 30 yaralının bulunduğu bildirilerek yaralı vatandaşlardan Kütahya Devlet Hastanesi, Kütahya Evliya Çelebi Hastanesi, Afyon Devlet Hastanesi ve Afyon Kocatepe Hastanesi’nde tedavi altına alındığı açıklandı. Trende bulunan diğer vatandaşların da Valilik organizasyonuyla gidecekleri illere gönderildiği bildirildi.

KÜTAHYA DEVLET HASTANESİ’ NDE BULUNAN YARALILAR

Bahadır Korkmaz, Musa Bıyıklı, Sultan Bıyıklı, Latif Bıyıklı, Yunus Akkuş, Cem Bulut Ekinci, Gökhan Bıçakçı ve Musa Deniz

EVLİYA ÇELEBİ DEVLET HASTENESİ’ NDE BULUNAN YARALILAR

Nazik Savaş, Mahmut Savaş, Hatice Göksel, Kezban Şentürk, Tuğba Hüryaşar, Mustafa Hüryaşar, Selma Hüryaşar, Fatma Nur Akçalı, Serpil Akçalı, Cansu Göksel, Hayalı Kalgır, Figen Kalgır, Mustafa Önal ve Derya Ünal

AFYON DEVLET HASTANESİ’ NDE BULUNAN YARALILAR

Haydar Acar, Yusuf Onay, Cavide Güler, Ceren Güler, Mustafa Muaz Dalkılıç, Musab Muaz Dalkılıç

AFYON KOCATEPE HASTANESİ’ NDE BULUNAN YARALILAR

Cemile Dilber ve M.Emin Erez

KIZILAY BÖLGEYE YARDIM GÖNDERDİ

Öte yandan Kızılay, Kütahya' daki tren kazasının ardından kazazedeler ve olay yerine gelen yakınları için 200 battaniye ve gıda gönderdi.

Türk Kızılay Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, yaralıların kan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Eskişehir ve Kütahya kan merkezlerinin hazırlıklarını tamamladığı ifade edildi.

Kaza haberinin alınmasının ardından, Ege Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Afyonkarahisar Yerel Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile Kütahya Şubesinin alarma geçirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

" Afyon merkezi kaza alanına 100 battaniye gönderirken, bir uzman ekip de bölgeye gelmesi beklenen kazazede yakınlarını karşılamak için 100 battaniye ile Kütahya Tren Garı' na gönderildi. Türk Kızılayı Kütahya Şubesi de kaza bölgesinde sıcak çay ve poğaça dağıtmak üzere tüm hazırlıklarını tamamladı. Türk Kızılayı, bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir."

YETKİLİLER KAZA BÖLGESİNDE

Kazanın ardından TCDD Genel Müdürlüğü' nde oluşturulan kriz masası kurtarma çalışmalarını Kütahya Valiliği ile koordineli yürüttü. Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’da kaza yerine gelerek çalışmaları yönetti.

Kesin ölü sayısının vagonlar kaldırıldıktan sonra kesinleşeceği bildirildi.

Virajdaki kazanın buzlanma nedeniyle oluştuğu ihtimali üzerinde duran TCDD yetkilileri, aynı bölgede daha önce de tren kazasının meydana geldiğini bildirdiler.

Şimdiye kadar 9 olarak belirlenen ölü sayısının vagonlar vinçlerin yardımıyla kaldırıldıktan sonra netlik kazanabileceği öğrenildi.

Öte yandan, bölgeye patika yollardan gelen sivil savunma, kurtarma ve 112 acil servis sağlık ekipleri ile güvenlik güçlerinin ulaşım sıkıntısını ortadan kaldırmak için iş makineleri yol açma çalışmalarını sürdürüyor.
TCDD ekipleri de devrilen vagonların yol açtığı hasarı gidermek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu arada, bazı tren seferlerinin ertelendiği bildirildi.

VALİ, ' SABOTAJ İHTİMALİ ZAYIF '

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe kaza yerinde yaptığı açıklamada, kurtarma ve demiryolunu ulaşıma açma çalışmalarının dondurucu soğukta aralıksız devam ettiğini söyledi.

Sabotaj ihtimalinin zayıf da olsa jandarmanın bu yönde araştırma yaptığını belirten Vali Kocatepe, TCDD yetkililerinin kendilerine trenin ‘ kurp alırken ’ devrildiğini söylediğini anlattı. Demiryolcular, keskin virajlardaki eğime ‘ kurp ’ diyor.

RAYLAR DONMUŞ

Kaza sırasında hava sıcaklığının sıfırın altında 12 dereceye düşmesi nedeniyle Çat Deresi' ndeki ‘kurp’ta rayların donmasının vagonların devrilmesine neden olabileceği kaydedildi.

Kaza yerine ilk ulaşan yakındaki Ahi Köyü sakinleri, donmak üzere olan birçok kişiyi kurtardıklarını söyledi. Köylüler, trenin Çat Deresi' nin geçtiği vadideki keskin virajda devrildiğini belirterek, iyi havalarda da trenlerin bu kesimde hızını düşürdüğünü kaydetti. (Kaynak:Milliyet)

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..