Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '10

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Trenitalia hakkında her şey

Trenitalia hakkında her şey
 

La gzzetta dello sport reklamlı bir trenitalia treni


İtalyanlar için Trenitalia denildi mi akla ilk gelen cümleler ya ritardo (gecikme) ya da sciopero (grev) kelimeleridir herhalde. Trenlerde o kadar fazla grev oluyor ki yerli halk artık bununla birlikte yaşamayı öğrenmiş gibi. Peki bu grevlerin acısını en fazla kim mi yaşıyor? Tabi ki turistler.

İlk trenitalia tecrübesini yaşayacağınız yer muhtemelen sizi havaalanından Roma Termini istasyonuna götürecek olan Leonardo Ekspres treni olacaktır. Havaalanının hemen altından kalkan bu trenin fiyatı 11 euro. İlk başta çok fazla gözükse de başka çareniz olmadığı için binmek durumunda kalıyorsunuz. Yolculuk yarım saat sürüyor. Sakın “Aman ne olacak kısa mesafe zaten, bilet almadan da giderim.” Demeyin, çok fazla denetim oluyor, eğer bilet almama gafletine düşerseniz çok yüksek bir ceza ödeme durumunda kalıp tatiliniz daha başlamadan rezil edebilirsiniz.

Trenden indiğinizde karşınıza çıkan Roma Termini istasyonun havaalanını andıran büyüklüğünden ve kalabalıktan gerilmenize gerek yok. Aslında Roma’nın en güvenli yeri olduğunu düşünüyorum. Çünkü 24 saat canlı, hareketli ve eğlenceli bir yer. İlk iş olarak seyahatinizde kullanacağınız bileti veya biletleri almak en doğru seçim olacaktır. Hele ki sabah trenine binecekseniz bilet işini önceden halletmek sizi tanımadığınız topraklarda bir miktar rahatlatacaktır.

Bilet seçimi konusuna gelirsek Avrupa’yı seyahat eden gençlerin tercihi olan interrail biletinin sizin de almanız gereken bilet olduğunu düşünüyorum. İtalya ile birlikte Avusturya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Finlandiya, İrlanda, İspanya, İsviçre ve Yunanistan aynı fiyat grubunda ve 1 ay içinde 3 farklı gün 71 euro, 4 gün 90 euro, 6 gün 123 euro, 8 gün 150 euro gibi bir fiyat biçmişler (26 yaş altı için). Örneğin Roma’dan Torino’ya tek gidiş için 100 euro verip tek bilet almak yerine 3 günlük interrail bileti sizin için daha ekonomik olacaktır.

Bilet kullanımına gelirsek, 3 günlük bir bilet aldıysanız biletin üstünde 3 tane boşluk oluyor ve bineceğiniz günün tarihini üzerine siz yazıyorsunuz. Bu sayede ek bir ücret ödemeden regionale (bölgesel) ve intercity (şehirlerarası) yazan trenlere o gün içerisinde istediğiniz kadar binebiliyorsunuz. (Sabah erken kalkmak şartıyla birbirine yakın 3 şehri 1 günde gezmek en ekonomiğidir.) Eurostar yazan trenlere binmek için ise 10 euro ek ücret ödeyip koltuk rezervasyonu yapmanız gerekiyor. Burada unutulmaması gereken detay ise “Ben 10 euro ek para ödedim, bugün bilete yazmamayım.” gibi bir durum söz konusu değil. Malesef biz bunu bilmiyorduk ve yazmadık. Kondüktör ise gelip yazılı olmadığını görmeyince ve bizden kişi başı 50 euro ceza ödememizi isteyince ağzımız açık kaldı. O durumda yok biz öğrenciyiz yok turistiz laflarını yemiyorlar, zorla istiyorlar parayı. Hele ki İtalyancanız yoksa paşa paşa ödemek durumunda kalıyorsunuz. O durumdan yırtmanın tek bir yolu var, o da bizim yaptığımız yanınıza İtalyanca bilen arkadaşınız varsa kondüktörü yıldırana kadar konuşmasıdır. Yaklaşık 20 dakika konuştuktan sonra tamam dedi, kendi yazdı biletin üstünde o günün tarihini ve kimseye söylemeyin diyip yanımızdan ayrıldı. Tabi o 20 dakikada terlediğim kadar hayatımda hiçbir yerde terlememişimdir.

Paranızın bittiği durumlarda yapabileceğiniz birkaç yararlı bilgi vermek gerekirse; örneğin ayın 25’inde trene bindiniz ve son boş yere 25 yazdınız; fakat ertesi gün de trene binmeniz gerek. Bu durumda yumuşak bir kalem darbesiyle 5 rakamını 6’ya çevirip bir gün daha trene binebilirsiniz. Bana göre 5-10 dakikalık tren mesafelerinde ise bilet almak için uğraşmanıza gerek yok. Zaten kapı yakınında bekleyin, kondüktör gelirse bile birkaç vagon ilerlemeniz durumunda varacağınız yere gelmiş oluyorsunuz.

İnterrail bileti almayıp kısa ve ucuz mesafeler için ayrı bilet aldığınızda trene binmeden kesinlikle bileti makinalara okutmalısınız. Eğer okutmazsanız biletiniz olsa bile o bir şey ifade etmez, sizden 50 euro ceza ödemenizi isterler. Eğer vaktiniz kısıtlıysa ve okutacak makinayı da bulamadıysanız trendeki görevliyi daha tren hareket etmeden bulmalısınız ki görevli biletin arkasına bindiğiniz günü ve tarihi yazabilsin. Yoksa yine biletsiz muamelesi görürsünüz.

Trenler hakkında bilgi vermek gerekirse, regionale adli trenler en ucuz ve en yavaş trenlerdir. Genellikle her durakta durular. Sadece o bölgedeki mesafelerde kullanılır. Daha uzun mesafelerde intercity adlı nispeten biraz daha güzel ama regionale’den daha pahalı trenler mevcuttur. Eğer varacağınız yere çabuk ve rahat varmak istiyorsanız sizin treniniz Eurostar adlı pahalı trenlerdir. Regionale ve intercity trenlerde tuvalete girmeden önce bir kez daha düşünmenizi öneririm. Eurostar’da ise gazetenizi bile yanınıza alabileceğinizi düşünmekteyim.

 
Toplam blog
: 3
: 2848
Kayıt tarihi
: 20.12.07
 
 

Bursalıyım. Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim. 'Aklımd..