Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '14

 
Kategori
TV Programları
 

TRT 1’in dizisi “Diriliş Ertuğrul” masraftan kaçınılmamış!

TRT 1’in dizisi “Diriliş Ertuğrul” masraftan kaçınılmamış!
 

Tekden Film’in yapımcısı olduğu, “Diriliş Ertuğrul” dizisi için TRT1 kesenin ağzını açmış hiçbir masraftan kaçınılmamış, çok görkemli bir dizi olmuş. Ve bu görkemli sahneler ve konunun geniş anlatımı izleyicinin beğenisini almıştır. Geçen hafta ilk bölümünde reytinglerde Total’de 3.sırada yer almış, bu hafta bir basamak yükselerek 2. Olmuştur. AB’de geçen hafta olduğu gibi 1.sırada yer almıştır.

Tarihi gerçeklere dayandırılan dizinin kadrosu da oldukça geniş. Her biri rollerinde çok başarılı… İşte o başarılı kadroda yer alan oyuncular:

Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşaner, Hülya Darcan, Serdar Gökhan, Esra Bilgiç, Didem Balçın, Hakan Vanlı, Levent Öktem, Serdar Deniz, Turgut Tunçalp, Mehmet Çevik, Hande Subaşı, Burcu Kıratlı, Cengiz Coşkun, Cavit Çetin Güner, Nurettin Sönmez, Osman Soykut, Fahri Öztezcan, Gökhan Atalay, Can Kahraman, Hamit Demir, Mehmet Emin İnci, Sedat Savtak, Tolga Sala, Özlem Aydın, Arda Anarat, Burak Temiz, Gökhan Karacık ve Celal Al’dan oluşuyor.

Ekran AlıntısıERT.3

Senaryo: Mehmet Bozdağ, Atilla Engin. Yönetmen: Metin Günay. Yapımcı: Tekden Film / Mehmet Bozdağ.

İki bölümü de seyrettim. Hakikaten alkışlanacak bir yapım olmuş.

Dizide geçen, Muhyiddin-i Arabi (1165-1240), Osmanlı’nın kuruluşundan yaklaşık bir asır önce, Osman Gazi’nin doğumundan ise 18 yıl önce vefat etmiştir. Dönemin önde gelen İslam aleminden tasavvuf büyüklerindendir. “Şeyhü’i-ekber olarak da anılan Arabi, cıfir ilmine (harflere verilen sayı kıymetiyle geçmiş ve gelecek hâdiselere dair işâretler çıkarmak) ve Kuran’daki bazı ayetlere dayanarak, “Osmanlı Devleti Hakkında Soy Silsilesi” anlamına gelen küçük bir risale kaleme almıştır.

Ekran AlıntısıERT.2

TRT masraftan kaçınmamış dedik ya, başrol oyuncusu Engin Altan Düzyan’a bölüm başına 60 bin lira veriyormuş. Düzyatan gerçekten de oyunculuğunun hakkını veriyor. At binme, kılıç kullanma ve dövüş sahnelerinde oldukça başarılı. Bu rol için belli ki ders almış, çok çalışmış.

Süleyman Şahın can dostu karısı, onun sırtında çıkan kan çıbanlarının tedavisi için ona yardımcı olur.

Ekran AlıntısıERT.10

1225 yılında Kayı obası çadırlarda yaşıyor, havyalarının yününden dokudukları yünlerden elde ettikleri kumaşları, kökboyası ile genç kızlar boyuyor, bu renkli kumaşları kervanlarla götürüp satarak geçimlerini sağlıyorlardı.

Ekran AlıntısıERT.6 Ekran AlıntısıERT.7

Süleyman Şah oğlu Ertuğrul Bey gittiği Halep Emiri’nden yurt istemeye dört cengaver adamı ile gider. Zekası ve gücü sayesinde Emir’in gözüne girer, istediğini yurt topraklarını alır.

Ekran AlıntısıERT.11

Bereketli yurt topraklarını Asi nehri kıyısında almasına alırlar da yanı başı bir cehennemdir. Tapınakçılar gizli kalelerinde en azılı düşmanları olacaktır. Ertuğrul Bey mavi küçük bayrağının göğsünden çıkartır, silahının kınına takar.

Şu sözler dökülür dudaklarından; “Güneşi bayrak, göğü çadır eyleyeceğiz. Kısraklarımızı uçsuz bucaksız ovalara süreceğiz. Pusatlarımızı yar eyleyip, ordularımızı gür kılacağız. Tanrımız yedi iklimde adaletin sancağı diye dalgalanacak, ilahi muştumuzu dağların denizlerin ötesine taşıyacağız.” Ve Ertuğrul Bey bayrağın sopasını toprağa diker.

Ekran AlıntısıERT.13

Ertuğrul Bey haberci güvercinle Tapınak Şövalye komutanına mesaj gönderir. Mesajda, "Güvercinin kanadı, kurdun pençesine kadardır." Süleyman Şah oğlu Ertuğrul.

Halime Ana Gökçe kızı gelini olarak düşünmektedir. Ama Ertuğrul'un gözü Aykız'dadır.

Süleyman Beyin büyük oğlu Gündoğdu komutasında kervan yola çıkar, ama yolda Tapınak Şovalyeleri'nin baskınına uğrar. Askerlerin çoğu öldürülür, Gündoğdu esir alınır.

Ekran AlıntısıER2.SON

Ertuğrul Bey ve arkadaşları obaya döndüklerinde davullarla, köslerle karşılanmayı beklerken, oba çok sakindir.

Velhasıl Diriliş Ertuğrul hiç bir masraftan kaçınılmadan, yüzlerce figuran kullanılarak, doğal ortamlar yaratılarak çekilmiş bir dizi. Böyle giderse bu başarısı devam edecek, Çarşamba gecelerinin reyting kralı olacak bir yapım.

İyi seyirler.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

Not: Görseller İnternetten ve diziden tarafımdan kopyalanmıştır.

 

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..