Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

TRT-6 (Şeş) Kürtlerden özür dilemektir!

"Bölücü örgüt olmasada biz zaten kendi inisiyatifimizle kürtçe yayına başlardık" diyebilir miyiz?

1996 yılında, Moskova’da bir inşaat firmasında İdari İşler Müdürü olarak çalışıyordum. İşçilerin yattığı kampta, Türk televizyon kanallarını seyredebilmeleri için çanak anten koydurmuştuk. O zamanlar Türksat-1 uydusu üzerinden TRT-1, NTV, Star kanallarını 90 cm’lik bir çanak anten ile seyretmek mümkündü. Bir gün işçiler MED-TV izliyor, diye bir haber geldi. MED-TV, terör örgütünün bir yayınıydı, işçilerimiz arasında da Kürtler vardı. Ama bölücü örgüte ait televizyon kanalı da Türksat-1 üzerinden yayın yapıyordu! Ya çanak anteni yani bütün kanalları iptal edecektim ya da MED-TV seyretmelerine göz yumacaktım! Ne yaptım dersiniz? Seyretmelerine göz yumdum. Çünkü onlar terörist değil, sadece işçiydi. Amaçları da sadece kendi ana dillerinde türkü, haber, film seyretmekti. O günden beri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kürtçe yayın yasağını anlamsız bulurum. Sen kendi kontrolünde yayın yapmazsan, kontrol edemediğin birimler, hemde senin kendi uydun üzerinden yayın yapabiliyor zaten!

AKP hükümeti bir ilki daha sessiz sedasız, kimsenin bunu kanamadan gerçekleştirdi. Yayına başlanacağı resmen açıklanana kadar, yapılan hazırlıklar konusunda bir tane bile haber çıkmamıştı gazetelerde. Yayına başladıktan itibaren ilk birkaç gün bazı çatlak sesler yükseldi ama onlar da çoktan unutuldu bile. Sonuç olarak maaşları ve masrafları Türk halkının verdiği vergilerden karşılanan bir devlet kuruluşu, Kürtçe yayın yapıyor. Bu bir milattır, Türkiye Cumhuriyeti’nin ezberinin bozulmasıdır hatta iddialı bir söz olacak ama “yenilginin kabul edilmesidir”. Kürtçe yayın yapılması, bu güne kadar olmadığını iddia ettiğimiz bir ırkın aslında olduğunun resmen kabulüdür. Aslında AKP bir anlamda; “bu güne kadar varlığınızı, dilinizi inkar ettik ama artık bu ırkın ve dilin varlığını resmen kabul ediyoruz”, diyerek bir anlamda özür dilemiş oldu.

TRT’nin kürtçe yayın yapması da yanlış mıdır? Hayır, TRT’nin kürtçe yayın yapması kesinlikle doğrudur, geç bile kalınmıştır. Keşke TRT-GAP kanalı kürtçe olarak yayına başlasaydı! Keşke, on-yirmi yıl önce bu imkanı onlara vermiş olsaydık. Keşke hiç inkar etmemiş olsaydık.

 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..