Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '09

 
Kategori
Doğa Sporları
 

TRT'nin görevi.

TRT'nin görevi.
 

TRT bub da yapabilir.



TRT televizyonu 2 yıldır bisikletin yurdumuza yayması açısından iyi işler beceriyor.

44. ve 45. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turlarını ekranlara taşıyarak hem ülkemizin en güzel yerlerini, doğa güzelliklerini bütün dünya ülkelerine sunarak bir yerde turizmin gelişimini sağladı diyebiliriz.

Ben bir bisikletçi gezgini olarak bundan çok mutluluk duydum. Ancak ne var ki dünyada ki bisiklet yarışları her sene bütün hızıyla sürmektedir. En ünlü bisikletçiler bu yarışlarda boy göstermektedir.

Efendim dünya üzerinde 3 hafta boyunca 21 tane zorlu etaplar içeren 3 adet bisiklet turu bulunmaktadır. Bu turları yapan ülkeler Avrupa kıtasında olup en başta ve meşhur olanı Fransızların düzenledikleri Fransa Bisiklet turu gelmektedir ve bisiklet yarışların en eskisidir.

Bundan başka İtalya turu ve İspanya turu Fransa bisiklet turu kadar meşhur ve zorluk derecesi olmasa da aynı ayardadır.

Takvim itibarıyla ilk önce İtalya turu başlar. Orijinal adı Giro’dur. Mayıs ayının ikinci Cumartesi günü başlar ve Mayıs aynın son pazarında son bulur. Bazen de bu Haziran ayının ilk Pazar günü sona erer. Tur boyunca birinci olarak gitmekte olan bisikletçi sarı mayo yerine pembe mayo giyer. Tur boyunca bu sefer İtalya’nın dağlık ve görülecek yerlerini izleme fırsatı elde ederler televizyon izleyicileri.


<ımg alt="" src="http://www.letour.fr/img/boutique/boutique_145x189_fr.jpg">

İtalya turundan sonra Temmuz ayında da Fransa turu vardır ki Fransa’nın köyleri, ormanlık yeşil alanları eşliğinde 3 hafta boyunca sürer ve geleneksel olarak tarihi Eyfel Kulesinin çevresinde yapılan birkaç tur sonun da noktalanır. Temmuz ayının ilk Cumartesi günü bireysel zamana karşı yapılarak başlanan turda günler geçtikçe zorlu etaplar bisikletçileri bekler. Tur da daima önde olan bisikletçi sarı mayoyu giyer.

Bu turun sonlanmasından beş hafta sonra da bu sefer İspanya turu başlar. Ağustos ayının son Cumartesi günü yarışlar start alır ve Eylül ayının ortalarında 21. etap sonunda bu sefer Madrid sokaklarında atılan birkaç tur sonunda sona erer. Kıyasıyla mücadele bu sefer İspanya Turunda birinciliği almak için yapılır. Aynen İtalya ve Fransa olduğu gibi burada da zorlu etaplar vardır. Dağlar tepeler.

İspanya Turundan sonrada Dünya Kupası vardır. 23 yaş altı erkekler, bayanlar ve büyük erkekler olmak üzere ferdi zaman karşı ve yol yarışları olarak gerçekleştirilir. Kategoriye göre mesafeler değişir. Büyükler yol yarışı en uzunudur. genelde 260 km'dir ve altı buçuk saat cıvarı sürmektedir.

Bazen de sağanak halinde yağmur yağarken de bisikletçiler zorlanır.

Bu tur ABD’nde bile henüz yoktur.

Bazen de bisikletçiler dağlara tırmanırken yol kenarlarında buraya gelen kendi vatandaşların desteği ile karşılaşırlar. Yollara yazılan yazılar, Seyircilerin ellerinde salladıkları kendi ülkelerinin bayraklarını buralarda görmek mümkün. Çok önceden buraya gelmiş yer kapmış hatta yol kenarlarında kamp kurmuş insanlar mevcuttur. Milyonca kişi meşhur bisikletçileri yakından görebilmek için yollarda bisikletçilerin gelmesini sıcakta güneş altında beklemektedirler.

Bu turlar bu şekilde olmaktadır.

Halbuki Türk milleti bundan habersizdir.

İşte bundan dolayı da bisiklet sevgisi ve tutkusu futbola kaymıştır.

Ne var ki Türk Genci ülkesini kurtarmak adına canını vermiş şehit düşmüş ve halende düşmektedir. Zor şartlar altında imkanlar sunulduğu müddetçe alnının akıyla görevini sürdürebilmektedir. Nasıl ki dağlara çıkıyorlar omuzlarında tüfekleriyle, yatacakları uyku tulumlarıyla, yanarında götürdükleri konserveleriyle toplam 30 kilo ağırlık yüküyle saatlerce yaya olarak km.lerce yol kaydederek. Demek ki yapalabiliyor.

O güzelim gençlere sen imkanlar sunmuş olsan. Mesela 11-12 yaşlarında gençlerimizin altına son model bisikletler versen, formalar ve taytlar giydirsen, onlara bu özentiyi versen takım kursan olmaz mı? Sizce başarı gelmez mi?

<ımg height="75" alt="" src="http://www.trt.net.tr/img/genel/trt.JPG" width="152" border="0">

TRT’den ricam.

Benim TRT’de çalışan yetkilerden ricam şu. İki yıldır yapmakta olduğunuz yayınları takdirle karşılıyor ve yarışları bu şekilde takip etme fırsatı elde ediyoruz. Övünç verici. Ama bunlar burada kalmamalı. Bilakis bundan sonra ki yarışlar da önümüzde ki yıl yani tam bir sene sonra olacaktır. Benim ricam TRT'ninde bu güzel organizasyonları ekrana taşımalı. Özelikle çanak anteni olmayıp Eurosport TV kanalını izleyemeyenler TRT sayesinde bu yarışları takip etme fırsatı vermelidir ki bubisiklet olayını Türk halkı sıcak baksın.

Esasında yapabilirde.

Dünya Kupasını ve Olimpiyatları nasıl ekranlara taşımışsa.

Artistik patinajı yine yıllarca Türk halkını sevdirmişse.

Yine Wimbledon Tenis turnuvasını ekranlara taşıyarak tenis sporunun gelişimini nasıl sağladıysa.

Pekala bisiklet sporunu da aynı şekilde sağlayabilir.

TRT yetkililerine duyurulur.

Eğer bir işi yapıyorsak yarım yapmayalım ve tam yapalım.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..