Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

TRT'nin öz eleştirisi

TRT'nin öz eleştirisi
 

Dün akşam TRT1'de, Tayfun Talipoğlu'nun sunuculuğunu yaptığı "Nasılsınız?" programı, oldukça önem arz eden bir konuyu tartışmaya açtı. Eksileriyle, artılarıyla TRT eleştirildi, nasıl bir TRT'nin halkın yararına olacağına dair saptamalar yapıldı.

Her ne kadar bazı televizyon eleştirmenleri TRT'nin özel kanallarla rekabet edebilmesi için yayınlarında popüler kültüre yer açması gerektiğini iddia etseler de, yazar ve akademisyenler tarafından TRT'nin kamu hizmeti yayıncılığı anlayışı ile hareket eden, reyting kaygısı olmayan özerk bir kanal olarak hayatına devam etmesi yönünde fikirler beyan edildi. Bence tartışmanın en kayda geçmesi gereken kısmı, Yrd. Doç. Esra ARSLAN'nın; başbakanın, bir kısım özel tv kanalı ve gazeteyi yerden yere vuran açıklamaları varken, niçin buna benzer açıklamaları TRT için yapmadığının sorgulanması gerektiğini ileri sürmesiydi.
Aslına bakarsanız, özellikle akademisyenler ve yazar Derya SAZAK birkaç konuda hemfikirlerdi. Bu ortak payda, TRT'nin her iktidar değişiminde; vizyonunu değiştiren, objektifliğin dengeli terazisinin merkezinden hükümetin saflarına doğru kayan bir yapıda olması konusunda idi. Bu çerçevede, bazı TRT programlarının belli siyasi düşünceye sahip katılımcılarla yayın hayatını sürdürdükleri yönünde ve kimliği ve güvenilirliği tartışılır olan Tuncay GÜNEY'in TRT ekranlarında bulduğu gereksiz yere dair iddialar sıralandı.

Eleştirmenler ise; akademik tavsiyelerin günlük hayata uygulanmasının pek mümkün olmadığı, kamu hizmeti yayıncılığının yapılabilmesi ve kamunun enformatif yayınlardan yararlanabilmesi için öncelikle bu yayınların izlenilebilir yayınlar olması gerektiği, bu amaçla diğer özel kanalların rekabet anlayışına paralel olarak TRT'nin de izlenilebilirliğinin arttırılması için adımlar atılması gerektiğine dair düşüncelerini ileri sürdüler.

Sonuç olarak TRT yayıncılığı ile ilgili birçok farklı konuda birçok farklı görüşe tanıklık ettim dün geç saatlere kadar. Ama, TRT'nin içinde, kendi yayıncılığını sorgulayan bir programa yer vermesi takdire şayan bir yaklaşımdır diye düşünüyorum. Buna benzer, insanların özgürce fikirlerini ortaya koydukları, gerek muhalefet, gerek iktidarı eleştiren bakış açılarına sahip, rekabet kaygısından uzak ve hissettirmeden izleyicinin televizyon yayınlarındaki kalite beklentisini arttıran programlarla, tüm tv kanallarına örnek olacak bir politikayla yayıncılık anlayışını sürdürmesi, eminim herkesi mutlu edecektir.
 
Toplam blog
: 8
: 303
Kayıt tarihi
: 16.11.07
 
 

1982 Ankara doğumluyum. Kamuda mühendisim. Yazmak ve okumak çok keyif verici. Bu yüzden fırsat buldu..