Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '10

 
Kategori
TV Programları
 

TRT Televizyonlarında klasik müzik gitti “Maveraya Yolculuk” başladı!

TRT Televizyonlarında klasik müzik gitti  “Maveraya Yolculuk” başladı!
 

TRT nihayet kurtuldu!..

TRT-2 televizyonunda uzun zamandır kerhen yayınlanan, klasik müzik içerikli programlar tümüyle kaldırıldı.

Kimi zaman 3 kere 5 kere canlı yayın için kesilip (h)iç edilmişti.

Kiminde defalarca tekrar yayınlanıyordu....

Kimi zaman sunucuları da atlamışlardı, direkt yayına giriyorlardı.

Hiç değilse vardı ama!..

Artık yok!

...

Başta TRT'den sorumlu bakan olmak üzere, tüm klasik müzik karşıtları rahat bir nefes aldı.

Hiç klasik müzik yayını olmayan 3. haftayı geride bıraktı TRT televizyonları!..

Özellikle biraz oyalandım bu yazıyı yazmak için; bakalım kaç klasik müzik sevdalısı ses verecek diye.

Yeterli tepki gösterildi diyemem; biz klasik müzik dinleyici/izleyicileri genel anlamda yeteri kadar tepki gösteremedik.

...

Uzunca bir süredir cumartesi öğle saatlerinde TRT-2'de yayınlanan ve son kalan klasik müzik içerikli "Konser Salonlarından" programı, televizyonda yapılan format değişikliği gerekçesiyle tümüyle TRT ekranlarından kaldırıldı. Hafta sonları gece yarısı yayınlanan "... Aspendos Opera ve Bale Festivali" programı da, aynı gerekçenin sonucunda aynı akibete uğradı. Yüzlerine aşina olduğumuz klasik müzik dostlarımız, değerli sunucular; Ekrem Tamer, Vefa Çiftçioğlu ve bazen İzmir'den Misket Dikmen, istemeden de olsa biz dinleyen/izleyenlerine veda ettiler. Aslında Ekrem Tamer ve Misket Dikmen veda edeli epeyce bir zaman olmuştu.

Cumartesi öğleyin sunulan klasik müzik programında; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası başta olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışından da çeşitli orkestraların konser kayıtlarını yayınlamaktaydı.

Bu son'un işaretleri çok önceden verilmişti aslında. Dilim döndüğünce yazmıştım: http://blog.milliyet.com.tr/TRT_Televizyonlari_klasik_
muzige_veda_etti__mi_/Blog/?BlogNo=185784

Aynı tehlike TRT R-3 için de sürmekte. Detaylıca yazmıştım, umarım yine vedayı yazmak zorunda kalmam: http://blog.milliyet.com.tr/TRT_Radyo_3_Klasik_Muzikten_
uzaklastriliyor/Blog/?BlogNo=174173

R-3 şu anda İstanbul başta, yurdun birçok yerinden net olarak dinlenememekte. Üyesi olduğum klasik müzik konulu sanal platformda da bu yakınma sık sık dile getirilmekte. İzin almadığım için isimlendirmeden birkaç örnek sunmak istiyorum:

*"Istanbul'da 88.2FM-TRT3 dinleyemiyorum"

*EĞER DİNLEMEYE DEĞER BİR ŞEY VARSA UYDUDAN DİNLEMENİZİ ÖNERİRİM. ANKARA'DA DA YAYIN KALİTESİ KÖTÜYDÜ. O NEDENLE UYDUYA GEÇMİŞTİM, KEŞKE GEÇMESEYDİM, DEĞMEZMİŞ"

*"...Bu bir devlet radyosu ise hepimize, her yere ulaşmak gibi bir derdi olmalı, hatta sınırları aşmalı. Öte yandan bu reklâm şarlatanlığından da kurtulması gerekiyor. Sıradan bir ticari radyo duygusu yaşatıyor..."

*"...Or-An'da TRT binasının önünden geçerim, Ankara'nın en merkezi yerlerinden birinde TRT3'ü cızırtıdan dinleyemem, anlamam trilyonluk bütçelerle yayın yapan TRT'nin, nasıl olur de yerel üniversite radyolarının yarısı kadar yayın kalitesine ulaşamadığını..."

*İstanbul kaynaklı bir şikayet ve o devlet kurumunca verildiği belirtilen bir yanıt haberi linki var, mutlak paylaşmam gereken. Müzikseverin cızırtı yakınmasına, sebebin Cüppeli Ahmet olduğu ve evini değiştirmesi gerektiği söylenen ilginç yanıt...
http://www.hurriyet.com.tr/pazar/14303979.asp?gid=59

R-3’te yayınlarda kalite de bir hayli düştü. Reklamlar rahatsız edici düzeyde. İnternetten dinlerken bile ses kısıklığı, cızırtı ya da yayın kesilmesi olabilmekte. Örnek dün(04.04.2010) öğle saatleri.

Yine aynı devlet kurumunun, hiçbir açıklama yapmadan yayınlamadığı bir konser vardı; yılın en önemli birkaç konserinden birisiydi üstelik. Ve yayın hakları bedelini ödediği halde!.. Kimse bu hesabı soramadı da; http://blog.milliyet.com.tr/TRT__Berlin_Filarmoni_ve_Sir_
Simon_Rattle/Blog/?BlogNo=59621

Daha birçok blog yazdım TRT ve yayınları konulu. Bunların bir kısmı yakınma ise diğer bir kısmı da teşekkür içeriklidir. Tümünü ilettim üstelik kuruma. Hiçbirine ne olumlu ne olumsuz yanıt/tepki verilmedi.


***

Yayından tümüyle kaldırılan klasik müzik programının yerineTRT-2 (TRT Haber) yayına konulan program da özenle seçilmiş; "Maveraya Yolculuk"


İyi yolculuklar güzel ülkem!..

iyi uykular!


***

Mavera: Görülen âlemin ötesi.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..