Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '18

 
Kategori
Dünya
 

Trump Erdoğan'ı Güçlendirmek İçin mi Oynuyor?

Trump Erdoğan'ı Güçlendirmek İçin mi Oynuyor?
 

Beklenen bir durumdu aslında. Hatta bana göre gecikmeli bir durum olarak görmekteyim doların yükselişini.

Gelişmekte olan ülke olarak böylesine ekonomik kriz yaşanmasa olmazdı zaten. Henüz serbest piyasa ekonomisi olması gereken koşullarda oluşumunu gerçekleştiremeyen ülkeden başka şey beklemek hayalcilik olurdu.

Türkiye'nin bu serbest piyasa ekonomisinin olgunluk dönemine erişememesinden yabancı yatırımcılar özellikle döviz-borsa-faiz tuccarları ahtapot gibi ülke ekonomisinden yararlanmaya çalışıyorlar.

Bu yabancı dolar-borsa-faiz tuccarlarının Türkiye ayağında (kimse gocunmasın) 12 Eylül öncesinde sağ ve sol örgütlerin yönetim kadrolarında olan kişilerden oluştuğunu düşünüyorum. İdeolojik teorilerini günümüzde rakamlara devşirmiş kişiler olarak değerlendiririm onları.

Yabancı dolar tuccarları kağıt üzerinde göstermiş oldukları ulusal para birimi ile ülkemizdeki bankalardan dolar satın alarak 2 veya 3 ay vadeli aynı bankalarda faiz getirisi elde etmekte ve tekrar Türk Lira'sıyla dolar satın almakta ve gerektiğinde kendi ülkelerine transfer etmektedirler...

Ekonomik krizler ne anayasa kitapçığının fırlatmasıyla oluşmaktadır ne de papaz meselesinden ortaya çıkmaktadır.. Trump'un tivitleriyle de bir alakası yoktur. Bu gibi durumlar sadece algı yaratmaya yarar.

'Geç bile kalınmıştır' diye başladım ekonomik kriz durumu için. Evet 10 yılı çoktan aşmış. 1994 ekonomik kriz, ardından 2001 ekonomik krizi. Adeta periyodik olarak krizler yaşanmış, 2018 yılında yaşanmasa olmazdı çünkü kurallarıyla oturmamış bir serbest piyasa ekonomisinden söz etmekteyiz. Kayıtdışı ekonomi ile sürdürülmeye çalışılan serbest piyasa ekonomisi ülkesinden istikrarlı bir ekonomi zaten beklenemez.

Şunu söylemeye çalışıyorum; yabancı dolar tuccarları sıfır sermaye ile (yani, kağıt üzerinde kayıtlarda sermaye göstererek) ülkemizdeki bankalardan sözde döviz satın alıyor, 3 ay faiz hesabında tutuyor. İki kere kazanç elde ettiği gibi hiç sermayesiz gelir elde ediyor. Buna biz 'havadan para kazanmak' diyoruz.

İşte Trump bu havadan para kazananlara ışık tutmaktadır bugünlerde.

Yok alüminyum vergilerini arttırmış mış..Yok papazı vermezseniz ekonomik yaptırımlar söz konusu olurmuş muş..

Trump bu yaklaşımlarıyla aslında Erdoğan'ı güçlendirmeye yönelik olduğunun altını çizmek istiyorum.

Doların bu yükselişiyle dolar tuccarları elde etmek istediklerini fazlasıyla elde ettiler. Alınacak önlemlerle doların 5 Lira cıvarına düşeceğini öngörmekteyim.

İşte o zaman Erdoğan daha da güç kazanacaktır.

Ben böyle okumaktayım doların tırmanışını.

Tersi kaos olur.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..