Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Siyaset
 

Trump'ın ve Referandum Türkiye'sinin başarısı bürokrasiye bağlı

Trump'ın ve Referandum Türkiye'sinin başarısı bürokrasiye bağlı
 

Bürokrasi: Giriş ana kapıdan değil yan kapıdandır.


Donald Trump  ABD'de başkanlığı kazandı ve konuşmasında Washington'un  değil, artık Halkın  iktidar olduğunu söyledi. Üst bürokraside yaklaşık olarak dört bin (4000) kişi değişecek ve Trump ABD bürokrasisini hızlandırmayı ve fikirlerini uygulamayı  hedefleyecek.

Başkanlık emirlerini yayınlamak, mevcut yönetmelikleri değiştirmek, sınırları korumaya alma isteği, Kongrede kanun yapılması ve yürürlüğe girmesi, ABD kurumlarınca uygulanması anlamına gelmiyor. Özellikle Trump'ın fikirlerinin uygulanması için tüm bürokrasi kademelerine fikrini, maksadını benimsetmesi gerekli. Özel sektördeki gibi "Yarın hesabınızı kessinler. Anlaşamıyoruz" diyemedikçe ABD'de dahi bürokrasi direnmektedir. Ayrıca değişim sırasında liyakate dayalı olmayan atamalar kurumların yapısını bozmakta ve Onları çalışamaz noktasına getirmektedir. Sonuçta ABD Başkanı da olsanız, fikirlerinizi yasalaştırmak ve uygulatabilmek; yasama ve bürokrasi gibi organların etkin çalışmasını gerektirmektedir.

Türkiye'den de biliyoruz ki en iyi kanunlara sahip olsanız, en güzel yatırım teşviklerini yayınlasanız da bunları uygulayacak bürokrasi etkin ve vatandaşa hizmet verir fikriyata sahip olmadıkça vatandaş nezdinde ve uygulamada başarılı olmak mümkün değildir.

Ülkemizde Başkanlık referandumu; yasama, yürütme, yargı ayrılığı  tartışılırken gözden kaçan temel husus Halka hizmet veren kurumların oluşturduğu hantal bürokrasiden kurtulmanın gerekli olduğunun konuşulmamasıdır.

Geçenlerde bir arkadaşım artık kat inip çıkamayan, zor yürüyen, beraber oturdukları Annesinin fotoğrafını çekip, nüfus kağıdıyla Muhtar'a gitmiş ve Annesinin adres değişikliğini belirtmek istemiş. Muhtar, Nüfus Müdürlüğüne gidip belge almasını ve kendisine getirmesini istemiş. Arkadaş Semt birimindeki Nüfus Müdürlüğü memuruna aracımla götüreyim Annemi evde görün dese de, adres değişikliğine ilişkin belgeyi alamamış. Muhtar yetkisiz, Semt birimi yetkili ama isteksiz. Arkadaşımız biraz bağırıp, israr edince de Devlet memuruna karşı suç işlemiş olabileceği ima edilmiş. On kuruşluk iş için yüz kuruşluk bürokrasi var ve vatandaşın oturma adresi değişikliği yapılamamış.

Türkiye'de ve ABD'de iyi iktidar olmak, fikirlerini uygulayabilmek için iyi kanunları yapmak ve tek başlı yönetime sahip olmaktan öte asıl önemli olan vatandaşa hizmet verecek kurum ve kişilerin hizmeti layıkiyle yapmasıdır. Aynı durum Rusya için de geçerlidir. Kaynakları bol, büyük Rusya'nın verimsizliğinin kökeninde tembel bürokrasi ve kapı kolu olanın bile bundan istifade etmeyi düşünmesi yatmaktadır.

Politikacılar parlamenter veya başkanlık sistemi tartışmasına ilave olarak biraz da bürokrasiyi ele almalıdır. Bürokrasi her sistemde başarı için düzeltilmeli ve hızlandırılmalıdır. Bürokrasiyi düzeltenler başarılı  iktidar olabilir.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..