Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '16

 
Kategori
Güncel
 

Trump'un kabinesi

Trump’ın Kabinesi ABD’nin üçte birinden zengin imiş (bugünkü gazetelerden). İyi mi, kötü mü? Eğer öyle bir gücünüz olsaydı veya seçme şansınız olsaydı hangisini seçerdiniz? Çok zenginlerden oluşan bir kabineyi mi yoksa orta hallilerden, az gelirlilerden oluşan bir kabineyi mi? Mesela rahmetli Ecevit bildiğim kadarıyla zengin değildi, belki bir dairesi vardı, zaten çok mütevazi bir adamdı, yanlış hatırlamıyorsam makam arabası da Kartal’dı. Korutürk, Sezer vb bazı devlet adamlarımız da orta veya az gelirli diyebileceğimiz gruptandı.

Çok laf yalansız çok para haramsız olmaz derler. Derler ama, böyle bir genelleme yapıp fakirler ahlaklı zenginler ahlaksız diyebilir miyiz? Bence geniş ve sağlıklı bir araştırma yapmadan böyle bir sonuca varmak en azından objektif olmaz, bilimsel olmaz. Eskiden çalıştığım bir şirkette Hollandalı bir fabrika müdürümüz vardı, böyle hükümlere vardığımız zaman, “don’t jump into conclusions” derdi.

Peki, şimdi bilimsel araştırmayı da bir tarafa bırakalım, sizin kişisel kanaatiniz veya tercihiniz nedir? Fakirlerin ve/veya orta hallilerin zenginlerden daha dürüst olduğunu düşünüyor musunuz? Diyelim ki öyle (veya öyle değil); fakirlerin veya orta hallilerin memleketi daha iyi idare edeceklerine inanıyor musunuz?  İnanıyorsanız bunu destekleyici misaller verebilmelisiniz. Mesela rahmetli Ecevit, rahmetli Korutürk veya Allah ömür versin Sezer memleketi çok iyi idare ettiler diyor musunuz? Belki etmişlerdir, belki etmemişlerdir, ben bir şey ima etmiyorum, sadece soruyorum.

Hadi konuyu değiştirelim, mesela karısına ihanet etmeyen erkeklere yani dürüst erkeklere bakalım. Bu erkeklerin karılarına ihanet etmemiş olmaları şüphesiz ki dürüst olmalarından kaynaklanabilir, ama, mesela, beceriksiz veya cesaretsiz veya parasız veya kısmetsiz (nasipsiz) olmalarından da kaynaklanmış olabilir mi? Hemen kızmayın canım,  ben bir şey ima etmiyorum, sadece soruyorum.

Peki, “ sen ne düşünüyorsun kardeşim, onu söyle” diyorsanız, kendi düşüncemi de bir soru ile belirtiyim, siz anlarsınız: Zenginlerden oluşan bir kabinenin başarılı olma ihtimali, az gelirlilerden oluşan bir kabinenin başarılı olma ihtimalinden daha mı fazladır yoksa daha mı azdır?

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..