Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '17

 
Kategori
Dünya
 

Trump ve Putin'in; Suriye'de "Askeri Çözümü Yok" Dedikleri Sorun Nedir?

Trump ve Putin'in; Suriye'de "Askeri Çözümü Yok" Dedikleri Sorun Nedir?
 

Vietnam’da ortak bir açıklama yapan Trump ile Putin; Suriye iç savaşının askeri bir çözümle bitmeyeceği konusunda mutabık kaldıklarını[1] bildirdiler.

Açıklama Türkiye’den en üst düzeyde tepki gördü. Esat’ın bir milyon kişiyi öldürdüğünden bahisle, askeri çözüm yoksa ABD ve Rusya’nın bölgedeki askerlerini çekmeleri istendi.

Türkiye’nin dile getirdiği tepkinin gerekçesinin, iki emperyalist ülke liderlerinin mutabık oldukları hususla örtüşmediği kanaatindeyiz.

Suriye’yi paylaşma masasındaki iki emperyalist ülkenin mutabık kaldıkları husus Esat’ın gidip gitmemesi  değil, bugün itibariye ortaya çıkan paylaşım savaşının geldiği aşamaya dairdir.

Dünya ve Türkiye televizyonlarında Suriye haberleri bağlamında ekranlara getirilen harita manzarayı net olarak ortaya koymaktadır.

Haritalarda, Kuzey’de “sarı” renkle gösterilen bölge ABD kontrolündeki PYD egemenliğinde, “pembe” renkle gösterilen diğer bölgeler de Rusya-İran destekli Esat güçlerinin kontrolündedir.

Tablo, Putin-Trump mutabakatının, bir askeri çözüm söz konusu olacaksa, haritalarda gösterilen bu bölünmüşlüğün ortadan kaldırılması ekseninde olabileceğini, askeri çözüm olmayacaksa bu bölünmüşlüğün tescillenmesinin ilanı anlamına geldiğini ortaya koymaktadır.

Bu haritanın ortaya çıkmasına hizmet eden dinci terör örgütlerinin akıbetleri her iki ülkenin umurlarında değildir. Hizmetlerini tamamlamış olan bu birliklerin, Dünya’nın başka bölgelerine kaydırıldıkları Rakka’ya dair BBC haberleriyle bildirilmiştir.[2]

İki liderin açıklamasından çıkan sonuç, askeri yöntemlerde aranmayacak çözümün bu haritanın ortaya koyduğu tablonun resmileştirileceğidir.

Bu tablo, Suriye’nin ikiye bölündüğünü, Kuzeyde ABD kontrolündeki PYD yönetiminde Kürt özerk bölgesiyle Güneyde  Esat Yönetimindeki bölgeden oluşan bir federatif yapının hayata geçirilmek istendiğinin ilanı gibidir. Türkiye’nin itirazının ise bu tablodan çok Esat’ın başta kalıp kalmamasıyla ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’nin konuya yaklaşımının manzarayı net olarak görememesinden değil, başka türlü ifade edebilmenin olanaksızlığından olsa gerek…

Dünya egemenleri bir ülkeyi, Suriye’yi böyle paylaştılar. Sırada, BBC’nin haberine göre Rakka’dan toplanan IŞİD teröristlerinin gönderildiği ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu söylenen ülkelerin olduğu anlaşılıyor.

Belki bir yanlış hesap var. O da, Türkiye'de bu oyuna karşı olan farkındalığın düzeyi. Geleceğiniz varsa göreceiniz de var... Hani belki Mustafa Kemal'i unuttuysanız...

Kenan IŞIK

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..