Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

TSE, CE, ISO belgeleri olmayan mal ve hizmetleri tercih etmeyelim

TSE, CE, ISO belgeleri olmayan mal ve hizmetleri tercih etmeyelim
 

www.aliozdemir.net


Çoğu insanımız nasihat işitmeyi pek sevmez. Medyadaki abartılı reklamların, çevresindekilerin söyledikleriyle hareket eder oldu.

Ülkemizin yıllık ihracatı (dışsatımı) 150-160 milyar dolar, ithalatı (dışalımı) ise 250-260 milyar dolar kadardır. Yani her yıl fazladan 100 milyar dolarlık mal alıyoruz. Bu gidişat (cari açık) hayra alamet değil.

İngilizlerin "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim" şeklinde çok bilinen bir sözü var. Keşke biz de bu söze göre alışveriş/ticaret yapabilsek...

Elbise, ayakkabı, çanta, ütü, TV, buzdolabı, çamaşır makinesi, klima, bilgisayar, telefon, halı, mobilya, tencere hatta içecek su gibi gereksinimlerimizi karşılarken üründe mutlaka TSE, CE, ISO kalite belgelerinin bulunmasına, garanti süresinin 2-3 yıldan fazla ve yaşadığımız bölgede yetkili servisinin olmasına dikkat etmemizde çok fayda vardır.

Artık bir çok Türk firması da kaliteli mal üretir hale gelmiştir. Yabancı malların kaliteli olduğu inancını terk edelim. Özellikle tekstil, metal eşya, mobilya, inşaat sektöründe dünya çapında ün salmış bir çok markaların malları fason olarak Türkiye'deki fabrikalarda üretilmektedir. Yani Anadolu'nun ücra bir köşesinde 5 dolara üretilen gömleklere Fransız markası basılınca fiyat 100-300 Dolar olabilmektedir. Dünyaca tanınan ABD ve AB mahreçli beyaz/kahverengi eşya markalarının bir çoğu Anadolu'nun çeşitli illerindeki fabrikalarda üretilmektedir. Merak edenlere bu markaların hangileri olduğunu da iletebilirim.

Kalite belgeli yerli ürünlere yönelmediğimiz sürece soyulmaya devam edeceğiz. Ucuz diye alınan Uzakdoğu kökenli kalitesiz malların ömrü çok kısa olmaktadır. Ayrıca arıza yaptıklarında servisi, yedek parçası da bulunamaz.

Çevremdeki üniversite mezunu kimi insanlar bile TSE, CE, ISO simgelerinin ne olduğundan bihaber durumdalar. İnsanlar marka bağımlısı haline dönüşmüş vaziyette. Kapitalist (sürekli tüketime dayalı) düzen beyinleri esir almış... 30 TL'lik gömleği yeterli görmeyip 300 TL olanını tercih eden dar gelirli insanları gördükçe ülkemizin geleceği hakkında iyimser düşüncelerim azalıyor ne yazık ki...

Ali Özdemir

E-posta    : aozdemir53@hotmail.com

Web         : www.aliozdemir.net

Tlf.            : 0505 220 83 85

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..