Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '08

 
Kategori
Siyaset
 

TSK de bir STK mıdır..?

TSK de bir STK mıdır..?
 

Resim Habertürk'ten..


TSK, bir STK mi oluyor..? Örneğin, bir siyasi parti gibi olabilir mi, TSK...? Böyle bir soruya, hukuken "evet" demek mümkün değil. Devletin silahlı kuvvetlerinin bir siyasi parti olması düşünülemez..! Ama TSK'nin tuttuğu ve bazen bunu da açıkca deklare ettiği Siyasi Partiler oldu, olmadı değil..! Örneğin, Kenan Paşa, Merhum Özal'a karşı amblemi horoz olan ve yine emekli bir paşanın genel başkanı olduğu partiye açık destek vermişti. Hatta horoz partisinin genel başkanı Turgut Sunalp Paşa, "Biz iktidar olmaya mahkumuz.." diye, bir özdeyiş de söyleyivermişti..

Tabii o dönem, olağanüstü bir dönem sayılabilir; ne de olsa bir darbenin ertesiydi.. Ama, Türkiyede ortaya çıkan şu son gelişmeler, Ergenekon bağlamında deşifre olan sırlar gösteriyor ki, TSK' nin bazı mensupları, sürekli siyasetle uğraşıyor; tamamiyle içiçe girmiş durumdalar iktidar oluşumlarıyla..

Ergenekon davası ile, bu tür gayri nizami iktidar ( ya da ihtilal) yapılanmalarının Ordunun illegal unsurları tarafından yönlendirilidiği izlenimi ediniliyordu.. Eski Genelkurmay başkanları da, bu işe bulaşmamaya özen göstererek bu izlenimi güçlendiriyorlardı.

Ancak, Sayın Başbuğ'un dönemiyle birlikte, işlerin biraz değişebileceği hissediliyor. Ergenekon paşalarını ziyaret, Diyarbakırda bir "siyasi lider" gibi STK'larla görüşmeler; siyaset ve devlet üzerine felsefi yorumlamalar biraz böyle olacağını gösteriyor gibi..

Eğer böyleyse, yani bir yerlerden "AKP ile ancak TSK başedebilir" kararı alınmışsa, bu, iki testinin çarpışmasından başka bir şey olmaz..! Ak Parti testisi kırılırsa, nihayetinde bir siyasi partidir ve "su testisi su yolunda.." misali, siyasi arenada bir mağlubiyet yaşar; sonra bir şekilde geri döner.. Ama ikinci testinin alacağı darbenin asla telafisi yoktur.. Çünkü, su testisi olmadığı halde "su yolunda" kırılmak söz konusu olacaktır.. Türkiyenin AB' ye ortaklık için gün değilse bile, yıl saydığı böyle bir dönemde bu riski göze alabilecek kimse var mıdır..?

Bunları elbette, yetkililer de düşünür ve böyle risklere girmezler.. Bizimkisi bir vatandaş olarak, fikir cimnastiği yapmaktan ibaret..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..