Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '11

 
Kategori
Güncel
 

TSK'de İstifa Depremi, Niye mi?

TSK'de İstifa Depremi, Niye mi?
 

“İlk”lerin yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz.

Bu “ilk”lerle gündem birden değişiyor. Bu değişme de, “Sırada ne/ kim var?” sorununu bir beklentiyle gündeme taşıyor.

Futbolda şike, gündemdeki yerini korurken birden TSK’nin kumanda kademesinin “görevi bırakma”sı, akşam saatlerinde bomba gibi düştü.

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay görevi bıraktılar, açıkçası, istifa ettiler.

Bu da emekliliği isteme yolunu açtı.

Bu görevi bırakmaların ardından Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel, önce Başbakan’la görüştü, ardından Çankaya’ya çıktı.

Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı;ayrıca, Genelkurmay Başkanvekili oldu.

*****

İstifalara, sınır ötesinden hemen ses geldi.??Avrupa Parlamentosu Raportörü ,"Türkiye'de demokrasi güçleniyor" dedi.

Komutanlar, demokratik ülkelerde gördüğümüz bir “kurum”u, “istifa kurumu”nu hayata geçirdiler. İstifa, olumsuzluğun getirdiği bir kabullenme olduğu gibi, ortaya çıkan/ düzeltilmeyen olumsuzluklara kendilerince bir tepkidir.

Komutanların toplu istifa sunmaları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in “veda mesajı”ndan anlaşılacağı üzere bir tepkidir. Çünkü Koşaner, "Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır" diyor.

Koşaner, ayrıca, "Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK'nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yatarılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır" derken de, konuyla ilgili ipuçları veriyor.??Koşaner’in şu değerlendirmesi de, “tepki”yi açıklamaya yeter sanıyorum.

“Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır.”

Koşaner'in açıklamalarına karşın yine sorulacaktır?

Komutanların istifa etmelerinin başka nedenleri de mi var?

Sanıyorum, bir iki gün içinde bunlar yazılır çizilir.

*****

Komutanların toplu istifasıyla, Cumhuriyet tarihinde bir “ilk” yaşandığı söyleniyor.

“İlk”lere alıştık!

Tepki gösterenlerin sonradan bunu unuttuklarına da...

Gelecekte, orduyu eleştirmek de bitecek mi?

Daha önce eleştirilen kurumlarda olduğu gibi...

Askerler, "bildiri" yayımlamak yerine, istifa etmek yolunu yeğlemişlerdir.

Türkiye değişiyor.

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..