Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '14

 
Kategori
Güncel
 

TTK'na göre Soma kazasının nedeni 'haciz' ve 'icralık' duruma düşen emekçiler mi?

TTK'na göre Soma kazasının nedeni 'haciz' ve 'icralık'  duruma düşen emekçiler mi?
 

TTK'na göre Soma kazasının nedeni 'haciz' ve 'icralık' duruma düşen emekçiler mi?

Sevgili MB yazarları ve takipçilerim, Türk İnsanı'nın 'geleneksel ihmali, DNA yoluyla kuşaktan kuşağa geçen 'umursamazlık' ve 'sorumsuz toplumsal anlayışın' 14 Mayıs 2014 yılında Soma Maden İşletmeleri'nde 282 'madenci kardeşimin' şehit olmasına neden oluşturmuştur...

Başbakan Erdoğan Manisa Belediyesi'nde; tarihte meydana gelen ve en fazla ölümlü maden kazalarını açıklarken ya AKP hükümetini 'aklamaya' çabalıyor ya da bizimle dalga geçiyordu.

Şimdiye kadar en fazla ölümlü maden kazasında tam 72 yıl önce 1942 yılında Çin'de 1549 kişinin öldüğünü söylüyor.

Hiç sıkılmadan, utanma duygusu taşımadan, 'empati' kullanmadan, ancak 'fıtrat' sözcüğünden medet uman bir Başbakan tam bir buçuk asır önceki 1866'da İngiltere'nin Oaks madeninde kömür patlamasında ölen 361 kişiyi Türkiye'ye 'en fazla ölümlü' kaza olarak mı gösteriyor?

Başbakan maden sektöründe yer alan 'ileri teknoloji'  ülkelerde dahi bu tür olayların yaşandığını vurgularken; ABD'nde 107, Fransa'da 108 ve  Japonya'da 100 yıldır, en fazla ölümlü kaza yaşanmadığının bilincinde  değil mi?

Türkiye'yi yasa boğan Soma Maden İşletmeleri'ndeki trajik maden kazasındaçok yoğun karbon monoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden işçilerin ortalama/ay ücreti 1.200.- TL. - maaşın  yeterli olduğuna  inanmıyorum.

Diğer yanda Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) tarafından yayımlanan genelge ile iş verimini düşürdüğü ve iş güvenliği riski oluşturduğu gerekçesiyle maaşları üzerindeki 'hacizleri' kaldırmayan maden işçilerinin iş akitlerini sonlandırma kararı aldı.

Yapılan yazılı tebligata rağmen durumlarında bir değişiklik  olmayan işçilerin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25/II-e maddesi hükmüne göre iş akitlerinin 'feshi'   yapılacaktır.

Türkiye Taşkömürü  Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 09.01.2013 tarih ve 697 No'lu genelge ile, özellikle yer altında yürütülen çalışmaların risk faktörünün tüm işkollarından daha yüksek olduğu  ve emekçilerin konsantrasyon eksikliğinin büyük maddi ve manevi kayıplara neden olabileceği açıklanmaktadır.

Dolayısıyla ülkemizde 'emek-yoğun' işkolu olan madencilik sektöründe uygulanan ücret politikası G-20 ülkeleri ve ABD'nden oldukça geride kalmıştır. 

Ucuz ve sendikasız  işçi çalıştırma yarışında olan işverenin bu  tutumu 'basiretsiz'  'ihmalkar  ve 'ilkesiz'  devlet politikasından güç almaktadırlar.

Öncelikle ülkemizde madencilik sektöründe çok sayıda 'icra takibi' ve 'hacizlerin' nedeni aldıkları ücretlerin  ne kadar yetersiz olduğunun göstergesidir.

Beni bu kadar çok hayrete düşüren, nefesimi kesen TTK'nun , maden kazalarının nedenini; 'borcu olan  ve iş güvenliği riski oluşturan emekçilerin  olduğunu' 697 Nolu genelgede tespit ediyor olmasıdır.

Başbakan Erdoğan nasıl; "Bunun yapısında fıtratında bunlar var" diyebiliyor?

15.05.2014, İzmir,Türkiye

Not; Fotoğraf Alıntıdır.

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..