Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '16

 
Kategori
Projeler
 

TÜBİTAK onaylı proje - Zeytinden elektrik üretimi

TÜBİTAK onaylı proje - Zeytinden elektrik üretimi
 

Ayrıca firma Türkiye'de bir ilki teşkil eden zeytin atıklarından elektrik enerjisi üretmenin yanı sıra ortaya çıkan ısıdan da atık suyu buharlaştırma ve salamura suyunu arıtma projesi geliştirdi


Sanayi Devrimi sonrasındaki gelişmeler, yoğun çevre kirliliğine sebep olmuş, ağaçlar, bitkiler büyük zarar görmüştü. Üreticilerin ağaçların yok olması, çevrenin zarar görmesinden aslında kendilerinin de zarar gördüğünü ve halkın gözünde çevreye duyarlı gözükerek daha çok tüketici çekebileceğini fark etmesi çok uzun sürmedi. Bu farkındalık, kısa sürede sosyal Sorumluluk Projeleri halini almaya başladı. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle ürün ve hizmetlerini farklılaştırmak isteyen firmalar, araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vermeye ve çevre dostu üretim ve mamüller ön plana çıkmaya başladı.

Ülkemizde de çevre dostu firmalar mevcut. Bunlardan en dikkat çekeni; kısa süre önce TÜBİTAK onaylı projesi ile Zeytin-Zeytin Ezmesi-Zeytin Yağı üreticisi MarmaraBirlik….

Temmuz 2014’ te yayınlanan habere göre; Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 3 milyon liralık projeyle zeytin atıklarından yılda 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını bildirdi. Asa, yaptığı yazılı açıklamada, birlik olarak zeytin atığından elektrik enerjisi üretmek için düğmeye bastıklarını belirtti. "Ülke olarak küresel ekonomide rekabet gücü elde edebilmek için AR-GE çalışmalarına yatırım yapmak zorundayız" ifadesini kullandı. Ayrıca firma Türkiye'de bir ilki teşkil eden zeytin atıklarından elektrik enerjisi üretmenin yanı sıra ortaya çıkan ısıdan da atık suyu buharlaştırma ve salamura suyunu arıtma projesi geliştirdi. Asa, proje sürecini şu şekilde  açıklamaktadır; “ Bu projeye göre, elektrik enerji üretimi pilot tesisin, en geç eylül ayı itibarıyla Bursa'daki merkezimiz Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde montajına başlanacak. Deneme üretimine ise aralık ayının başında geçmeyi planlıyoruz. İlk elektrik enerjisini tesislerimize vereceğiz. 500 kg/saat kapasiteli enerji tesisinden yılda 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek." Projenin bir başka önemli ayağının daha bulunduğunu aktaran Asa;"Elektrik enerjisi üretilirken ortaya atık ısı çıkacak. Bu ısı ile zeytin kara suyu buharlaştırılarak bertaraf edilecek. Böylelikle her yıl zeytin kara suyunun bertarafı için ödediğimiz 150 bin dolarlık işletme maliyetini de ortadan kaldırmış olacağız. Yine ortaya çıkan atık ısı ile salamura suyu ile işletme atık sularını arıtabilirlik çalışmaları kapsamında doğaya temiz olarak vereceğiz" ifadesini kullandı.  (http://www.dunya.com/zeytinden-elektrik-uretecek-233962h.htm )

Enerjinin çok önemli olduğu, ülkeler arasında enerji savaşlarının, enerjisini üretemeyen ülkelerin dışa bağımlılığın olduğu günümüzde, bu projenin kapsamının genişletilmesi ve hatta devlet desteğinin olması, diğer firmalarda da yaygınlaştırılması çok önemli. Çünkü sadece tesisin için genel olarak çevreye dost elektrik üretebilir konumda olacağız. Ayrıca zeytin üretiminin artması, tarım sektörünü canlandıracağı gibi, ihracatımıza da büyük katkıları olacaktır. Zeytincilikle geçinen vatandaşlarımız dışında, üretim firmalarının bölgeye yatırım yapmasıyla oluşan, artan istihdam olanakları yardımcı aile işçisi olarak çalışan ve iş bulamadığı için göç etmek zorunda kalan gençlerimize, kadınlarımıza da iş olanağı sağlayacaktır. Hatta farklı illerden gelen vatandaşlarımıza da iş olanağı sağlanmış olacak ve sadece zeytinlik bulunan ilde değil, Türkiye genelindeki işsizliği düşürecek etkisi olacaktır. Ayrıca tüketilmesi en sağlıklı yağ olan zeytinyağının üretimi arttığında fiyatı da düşecek ve toplumumuzun her kesimi bu sağlıklı yağı kullanabilecektir. Uzun vadede toplum sağlığına olumlu katkı sağlayacak, ülke olarak yaşam kalitemizi yükseltecektir.

05.11.2014

Sevgi ve Dostlukla Kalın,

 
Toplam blog
: 15
: 191
Kayıt tarihi
: 12.05.16
 
 

İnsan psikolojisi, sosyolojisi, İşçi hareketleri tarihi, müzeler, sergiler, doğa gezileri, tabii ..