Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '15

 
Kategori
Kitap
 

Tuhaf bir İstanbul hikayesi

Tuhaf bir İstanbul hikayesi
 

Orhan Pamuk'un İstanbul'un son kırk yıllık değişimi üzerinden toplumun belli bir kesiminin (1960-1970'li yıllarda Anadolu'dan İstanbul'a göç edenler) sosyal tarihini anlattığı, bunu yaparken de Türkiye'nin siyasi yakın tarihinden de kısa bir özet sunduğu romanı Kafamda Bir Tuhaflık.

Yazar, bir yandan kitabın esas kahramanı Mevlut ve yakın çevresinin kişisel hikayelerini anlatırken, bir yandan da bu karakterler üzerinden Türk siyasal tarihinin yakın dönemi ile bu olaylarla etkileşim halindeki toplumsal yaşamımızın içinden geçtiği aşamaları aktarıyor. Tabii bu bir tarih kitabı olmadığı için bu anlatımın yazarın olaylara kendi bakışını yansıttığını eklemek gerek.

Kitapta, göç olgusu ve göç edenlerin beklentileri, karşılaştıkları zorluklar, şehir hayatına uyum sırasında yaşadıkları, siyasi yaklaşımları, aile hayatlarında meydana gelen değişimler, kadının ev içindeki ağır yükü gibi unsurlar layıkıyla yansıtılmış.

Ancak, kitabın bir tarih kitabı olmamakla birlikte siyasi ve sosyal hayatımızın son kırk yılını anlatma çabası içinde olması, bazı konuların yüzeysel kalmasına neden olmuş. Yakın tarihimiz hakkında az biraz bilgi sahibi olarak bu kitabı okumak, kitapta atıf yapılan siyasi olayları daha iyi konumlandırmak için faydalı olabilir.

Romanın kurgusunu yazarın önceki romanlarına göre biraz zayıf bulduğumu söylemeliyim. Siyasi ve sosyal tarih anlatımına odaklanılması, romandan beklenilen kurgusal derinliğin biraz ihmal edilmesine neden olmuş izlenimi veriyor.

Kitabın en önemli kahramanı kuşkusuz Rayiha. Rayiha'nın anlatımı gerçekten çok güçlü ve başarılı. Okuyucunun içini iyilikle dolduran bir karakter.

Romandaki yardımcı karakterlerden biri olmakla beraber, Vediha’nın da ayrıca üstünde durmak gerektiğini düşünüyorum. Geniş ailelerdeki aile içi dengeler ve kadının bu muvazeneyi sağlamaktaki mecburi rolü ve bu rolü layıkıyla oynamaya çalışırken nesiller arasındaki sıkışmışlığı (kocası-kocasının ailesi-çocukları), kimi zaman bunalmışlığı, çoğunlukla yorgunluğu, bir süre sonra ise bunu kanıksaması Vediha karakterinde hayat bulmuş.

Yazarın birçok romanında da olduğu üzere, yine çok güçlü bir İstanbul anlatımı var Kafamda Bir Tuhaflık’ta. Şehir de adeta kitabın kahramanlarından biri gibi can buluyor satırlarda.

Son olarak, kitabın genelindeki olayların akışına hakim olan Realist yaklaşım "iyinin ve saf olanın cezasız kalmadığı" Marquis De Sade romanlarını anımsattı bana.

 
Toplam blog
: 24
: 8110
Kayıt tarihi
: 27.07.08
 
 

Yazının icadından bu yana her insanın içinde bir parça da olsa var olduğuna inandığım yazma isteğimi..