Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '11

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

TÜİK'in asgari ücret önerisi dudak uçuklattı!

TÜİK'in asgari ücret önerisi dudak uçuklattı!
 

Bildiğiniz gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp toplanıp, karar alamadan dağılıyor! Böylece; çalışanlara uygulanacak asgari ücreti tespit edemiyor.

Zaten komisyonun üyeleri de bir âlem!  Komisyonda 5 işçi temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 iktidarın atadığı üyeler var. Birde iktidar tarafından üyeler arasından seçilmiş komisyon başkanı!

Bu ülke; her mahallede bir milyoner yaratma projesi ile yola çıkıp, zenginleri severimle devam edip, asgari ücretin yükünü zenginlere yükleyemeyiz’e kadar geldi!

Neden? Maliyeti onlar karşılayacak gibi çok veciz bir söz!

Biz gelelim asıl meselemize:

Bu güne kadar her alanda yaptığı yanlı istatistiklerle, halkın tepkisini hep üzerinde hisseden TÜİK, nihayet halk yararına bir istekte bulunmuş!

Asgari ücrete yapılacak zamla ilgili taraflarla pazarlık masasına oturan hükümete, TÜİK tarafından 2012 yılında asgari ücrete yapılacak zamla ilgili yapılan öneri gerçekten ilgi çekici.

Evet, TÜİK ilk kez halkın yararına bir istekte bulunup, bir nebze olsun üzerindeki karabulutları dağıtmaya çalışmış. Devletin resmi kurumu TÜİK, ‘Net asgari ücret 971 lira olmalı’ diyerek,  asgari ücretin maliyet artışını zenginlere yükleyemeyiz diyen “Güncelleme” bakanını ekarte etmiş!

Evet, TÜİK’in iktidara önerisine şöyle bir göz atalım. Bildiğiniz gibi asgari ücret halen, asgari geçim indirimi ödemesi dahil 658 lira, ödeme hariç 599 lira. TÜİK’in önerisine gelince; 1 işçinin eline geçen net asgari ücret, asgari geçim indirimi hariç 971 liraya, asgari geçim indirimiyle 1.030 liraya çıkmalıdır.

Aslında ülke gerçekleriyle az da olsa örtüşen bir öneri!

Öneriyi ilginç kılan çerçevesi! TÜİK’in geçen yıllardan farklı olarak bu yıl ‘Üç ayrı iş ve 3 asgari ücret’ tanımı getirmesi dikkat çekiyor.

TÜİK, net asgari ücretin ağır işlerde 971 lira, orta ağır işlerde 871 lira, hafif işlerde ise 819 lira olması gerektiğini belirtiyor.

İktidarın memurlara, emeklilere ve asgari ücretlilere önerdiği veya düşündüğü rakam ne?

“Yüzde 3+3”

TÜİK’in resmi hesabı iktidar tarafından kabul görür mü?

Ben kabul göreceğini sanmıyorum.

Yaratılan ekonomik mucizeden ve mucize kalkınma hızından, maalesef bu ülkenin kölesi durumundaki işçiler memurlar yararlanamıyor. Onlar; iktidarın önlerine koyduğu ile yetinmek zorunda kalıyorlar.

Şöyle diyenler olabilir: Bu ülkenin 329 milyar dolar dış borcu,  352.8 milyar lira iç borcu var. Halkımızın zaten 3/2 si borçla yaşıyor. Böyle bir ortamda asgari ücrete veya memurlara, emeklilerine yukarıdakine benzer bir zam yapılırsa, bu ülke borçlarını nasıl öder?

O zaman bende derim ki; o borçları çalışanlar yapmadı!

Bazı şeyler istenilince nasıl oluyor! Örneğin meclisteki vekil danışmanları ve sekreterlerine yapılan yüzde 170 zam!

Bunun onda birini bile çalışanına çok görenlere söyleyecek sözü olan varsa çıksın ortaya.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..