Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

TUİK ve gerçekler

TUİK ve gerçekler
 

TUİK ve TOPLUM


Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasının (Araştırmanın amacı, yaşam memnuniyetini belirlemekmiş) sonuçlarını açıkladı.

2011 verilerine göre Türkiye’de, geçen yıl en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı 8 kat olarak hesaplandı. Geçen yıl, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik son gruptakiler, toplam gelirden yüzde 46,7 pay alırken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay ise yüzde 5,8 oldu.

Eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yüzde 16,1’i yoksulluk riski altında. Kentsel ve Kırsal yerler için hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre ise kentsel yerlerde bu oran 13,9 iken, kırsal yerlerde bu oran yüzde 15,7 olarak gerçekleşti. TUİK’in verilerine göre Ülkede 62,6 kişi tatil yapamıyor. (Geriye kalan yapabiliyor anlamını çıkarmak gerekir.)

Nüfusun yüzde 62’si borçlu

TUİK’in araştırmasında, Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 41,6’sının konutunda “Sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi, v.b.” sorunların bulunduğu belirtilmektedir. Yüzde 41,7’sinin oturduğu konutta “İzolasyondan dolayı ısınma sorunu” olduğu tespit edilmiştir.

Yüzde 61,8’sinin hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut için yapılan harcamaların dışında) bulunmakta ve bu borç ödemeleri, nüfusun yüzde 26’2’sinin hanesine çok büyük yük getirdiği bildirilmektedir.

Nüfusun yüzde 80,3’ü ise , “yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını” ekonomik nedenlerle karşılayamayacaklarından dolayı eski mobilya, ev eşyalarını kullandıklarını, yenilemeyi sürekli ertelediklerini belirtmişler.

Bunları ben söylemiyorum Devletin İstatistik Kurumu TUİK diyor,

1-62,6 Milyon kişi tatil yapamıyor.

2-Zengin ile fakir arasındaki uçurum yükseliyor. (En son tespit edilen 8 kat)

3-Nüfusun yüzde 16,1’i yoksulluk riski altında yaşıyor.

4- Nüfusun yüzde 42 civarındakilerin yaşadığı konutta sorunlar var.

5- Nüfusun yüzde 62’si borçlu. (konut alımı ve konut için yapılan harcamaların dışında)

6- Nüfusun yüzde 80’i ise ekonomik nedenlerle eski eşyalarını değiştirmeden kullanmak zorunda.

TUİK araştırmasına göre “Türkiye’de 18 yaş üzerindeki bireylerin yüzde 62,1’i kendini mutlu hissediyormuş. TUİK bu kadar olumsuz gerçeği rakamsal olarak bile manipüle edemiyorken kimbilir ekonomik anlamda rakamlara vurulabilecek ne olumsuz gerçekler vardır diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..