Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '20

 
Kategori
Güncel
 

TÜKENEN FİKİRSEL SERMAYELER

İslam Türkiye’de farklı bir boyuta mı yöneliyor yoksa insanlar dinden daha fazla soğumakta mıdır? Yakın çevremizde özellikle Sünni kesimden birçok insanın mevcut durumu daha fazla sorguladığına tanık oluyorum.

Yakın çevremizde gördüğümüz birçok insanın dini vecibelerinde gösterdikleri hassasiyetin, mevzu insan, çevre, doğa olunca daha bir hassasiyetle yaklaşması gerektiği konusu kişiden kişiye değişiyor. Yine Sünni kesimde birçok tarikatın bizzat faaliyet göstermesi bir çırpıda ben de on beş yirmi tanesini sayabilirim, herkesin öncelikle kendi grubunun çıkarını düşünmesi bütünmüş gibi görünen yapının özünde birçok parçadan oluşması, herkesin birbirine şüpheyle bakmasına neden olduğu gibi hiçbir gruba ait olmayanları da tamamen muhalif bir kimliğe büründürüyor. Herkes bir şekilde bir gruba üye olmak zorunda değil hele ki aklı başka yerlerden talimat alan bir yapı hele de bu dünyadaki menfaatlerini öbür dünya menfaatlerinin önüne ya da bu dünyadakileri kazanmak için vasıta yapmışsa ki hemen her gün düzenli olarak haber, söz konusu yapılar hakkında çıkan kitaplar hiçbir gruba üye olmayanları ateist yapmaya yetmiyorsa da deist olma yolunda ciddi bir nüfus yavaş yavaş İslam’dan soğuyor. Hele ki çoğu geleneksel İslam anlayışı ülkemizde belli bir yaşa kadar ne var ne yok yapılır, sonrasında tövbe edilir, hac falan derken gençliği farklı geçen birçok insan orta yaş üstüne doğru yaklaşınca bir arınma evresine girer. Hâlbuki herkes herkesin geçmişte ne yaptığını bilirdi.  Şimdilerde internetten bilginin daha yaygın olması herkesin bir şekilde bilgiye ulaşmasını sağlıyor. Öyle ki bir resim bir ansiklopedi boyutunda algı oluştururken, herkes birçok şeyi aslında görüyor. Bu durum tıpkı bir zamanlar Atatürk’e karşı olmadığı halde Atatürk’ü menfaat öğesi olarak kullananlardan ötürü sempatisi yavaş yavaş tersine dönerken, şimdilerde Atatürkçülükte güçlenme olmuyor ama özellikle sırdan insana umut olarak gelen durum tersine dönüyor. Galiba bu dünya işleri için Atatürk’ü kullananlarla dini kullananlar arasında kalan ciddi bir kesim her şekilde duvarla karşı karşıya olduğunun farkına varıyor ki belki ciddi bir kesim imkânı olsa, ülkeden bir daha geri dönmemek üzere ayrılmayı düşlüyor. Bunların arasında işsiz ve umutsuz olan gençler, öğrenci olup da okul bitince karşılaşacağı durumun vahameti karşısında ülkesine umut bağlayamayan gençlerin önemli payı var.

Her devir bir şey yeniyor ve tükeniyor. Geçmişte Atatürk ve Atatürkçülük birileri tarafından tepe tepe kullanıldı. Öyle ki Atatürk’ü sadece rakıya indirgeyen ve Atatürk harici aktörleri bilerek ve isteyerek yok sayanların tükettiği fikirsel sermaye bugünlerde başka bir sermayenin tükenişine şahitlik ediyor. Diğeri ise zaten yoktu.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..