Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '12

     
    Kategori
    Doğal Hayat / Çevre
     

    Tükenmeden tüketmek

    Tükenmeden tüketmek
     

    Dünya’nın bugünkü durumuna şöyle bir baktığınızda işin içinden çıkılamayacak duruma geldiğini söylemek pek de abartılı olmaz.

    Bugünlerde 7 milyar nüfusu 75 milyon geçen dünyamız 2200 yılında 10 milyara ulaşacak ve tahminlere göre burada sabitlenecek(Tayyip Erdoğan a  rağmen).

    Çok değil bundan sadece 200 sene önce dünya nüfusu 1 milyarı biraz aşmıştı. 200 sene içerisinde insanoğlu yeryüzünde en fazla üreyen memeli oldu.

    Bu büyük ve devasa nüfus artışının tek nedeni endüstri devrimi idi. Endüstri devrimi ile gelişen insanlık artık tüketmeyi bir yaşam biçimi olarak benimsedi.

    Eski çağlarda sadece hayatta kalmak için çabalıyan insanlık bunun yerine zevk almak, popüler olmak, sınıf atlamak için çalışmaya ve tüketmeye başladı.

    Milyonlarca yıl yaşındaki gezegenimiz bu son iki yüzyılda hiç olmadığı kadar insan hırsına boyun eğdi ve tahrip oldu.

    Çünkü insana önce besin sonra barınma daha sonra ulaşım gerekiyordu. Besin dışında böyle talepleri olmayan diğer canlıların dünyaya negatif bir etkisi yok.

    Şunu söyleyebiliriz ki insan ırkı canlılar içinde en yıkıcı ve tahrip edici yaratıktır. İnsanoğlu hala dünyadaki milyonlarca yılda oluşmuş bu kırılgan sistemi korumamakta inat ediyor.

    Afrika’nın sahra çölünden kum fırtınalarıile  kalkan ve 8000 km ötede dünyanın akciğeri sayılan Amazonlara yağmurla yağarak bu devasa ormana hayat veren çöl tozları işte böyle ince bir dengenin ürünü.

    Bilim adamlarına göre Kutuplarda küresel ısınma ile hızlanan buzul erimesi o kadar hızlanmış durumdaki geri döndürmek pek mümkün görünmüyor. Sonuçları mevsimlerin değişiklik göstermesi ile başlayan doğal afetler.

    Ülkemizde ise AKP iktidarı HES ler, Madencilik, Orman arazilerinin yağmalanması ile gelmiş geçmiş en büyük doğa katliamını yapmış iktidar olarak hafızalara kazınacak.

    Sadece HES ler in yaratacağı çevre etkisi Türkiye için o kadar vahim bir boyuta ulaşacaktır ki, bunu o yörelerde yaşayan hayvan ve bitki örtüsü üstünde on yıllar içinde göreceğiz.

    Peki, sen ve ben ne yapacağız arkadaş? Benden sonra tufan mı diyeceğiz? Yoksa bilinçli bir insanoğlu gibi mi yaşayacağız.

    Sana  tavsiyem,

     Her yıl çıkan cep telefonunu ya da bilgisayarı alma, sonuçta en yeni telefon ve bilgisayar en az 3-4 sene seni idare eder. Eğer yüksek mühendislik ve bilim çalışmaları yapmıyorsan..

    Trafikte ilerleyemiyorken ve de dünyanın en pahalı benzinini kullanıyorken sadece hava atmak için kamyon ebadında araçlara binme, daha ufak, çok daha az yakan araçları tercih et ya da toplu taşımayı.

    Alışveriş yaparken sadece göbeğini büyütmekten ve yaşamını kısaltmaktan başka bir şeye yaramayan yiyecek tüketimine son ver. Az ye, öz ye, hafif kal, sağlıklı ol = mutlu ol.

    Modaya uyma, aykırı ol, uzak doğuda günde 1-2 dolara çalıştırdıkları modern kölelerinürettikleri ürünlerini, o işcilere ödedikleri bir aylık maaş kadar fiyatla satışa çıkaranlara paranı kaptırma.

    Kredi kartları ile borçlanıp Dünya ekonomisini idare eden finansçılara sömürülme.

    Mümkünse her şeyini ikinci el kullan. Sevmiyorsan da inan bana ne kadar para tasarruf ettiğini görünce seveceksin.

    Bunlar sadece bizim yapabileceğimiz hem kendimize hem dünyamız için faydalı olabilecek şeyler.

    Kim bilir sen ve ben sayesinde şu yaşlı dünya belki birkaç yüz yıl daha görebilir.

    Ve unutma kardeşim milyon yaşındaki şu yaşlı dünya için birkaç yüzyıl üç beş güne eş değerdir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 118
    Kayıt tarihi
    : 02.11.12
     
     

    "Bütün yazdıklarım karşılıklı bir sohbettir ve hiçbiri öğüt niteliğinde değildir. Bu kadar serbes..